avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Am fost acuzat de violare trademark "Gmail" in ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Am fost acuzat de violare trademark "Gmail" in Germania!

Buna ziua,

Sunt propietarul un site de download in genul softpedia.com sau download.com (nu fac public site-ul deoarece paginile resp. au fost sterse si nu mai e nimic de vazut la acele adrese)
In urma cu cateva zile am primit un mail de la Firma de avocatura a unui om de
afaceri german cum ca anumite pagini ale site-ului incalca trademark-ul lor
"gmail" in germania. Este vorba de pagini in care se prezentau programele "gmail
drive shel extension", "gmail notifier" si "gmail manager". Descrierile
programelor respective erau traduse in limba germana si asa au concluzionat
dansii (cred) ca ma adresez consumatorilor germani incalcand trademark-ul lor in
germania asupra cuvantului "gmail". Mentionez ca este vorba despre aceeasi firma
care "a invins" google acum 1-2 ani in procesul asupra folosirii gmail-ului in
germania.
O pagina similara cu cea pe care o aveam eu cea de la adresa:
[ link extern ]
care este traducerea in germana a paginii: [ link extern ]

In respectivul mai dansii ma anuntau ca am incalcat tredmarkul respectiv si de
asemenea cereau sa semnez o declaratie de "cease and desist" in care aveau
anumite cerinte absurde de genul ca la orice incalcare viitoare a tredmarkului
resp. ma oblig sa platesc o suma care o stabileste proprietarul tredmarkului la
discretia lui, ca ma oblig sa platesc onorariul firmei de avocatura in valoare
de aprox 150.000 EUR, ca litiigile viitoare se vor judeca de o curte din
germania, etc.. Asadar am refuzat sa semnez declaratia resp. si incerc sa
ma preg. pt. ce e mai rau, adica un proces intentat de firma resp. Acum au trimis un reminder cum ca termenul a fost depasi si mi-au acordat un nou termen pana la sfarsitul acestei saptamani sa semnez si sa trimit "cease and desist" altfel vor deschide actiunea legala impotriva mea..
Am sters cele 3 pagini la care faceau referire imediat ce am primit mailul lor,
dar aceasta nu i-a impiedicat sa-mi trimita notificarea de cease and desist prin
posta.

As dori daca se poate sa ma ajutati cu sfaturi referitoare la problema mea si sa
clarific urmatoarele aspecte:

- trebuia/trebuie sa semnez cererea de "Cease and desist" desi aceasta continea cerinte
absurde pt. mine?
- eu fiind cetatean roman, daca respectiva casa de avocatura ma da in judecata,
trebuie sa ma dea aici in Romania sau ma poate da in judecata si in Germania?
- contentul respectiv fiind adaugat de utilizatori "users generated content" in
ce masura sunt eu raspunzator pentru contentnul respectiv si in ce masura
utilizatorii?
- pe ce baza demonstreaza ei ca am adresez consumatorilor germani? paginile
respective au fost traduse cu google translate in germana si nu cred ca este o
traducere cu foarte mare acuratete. De asemenea din cate stiu limba germana se
mai vorbeste si in alte tari (Austria de ex.)
- daca sunt dat totusi in judecata sunt suficiente printscreenturile cu paginile
respective pentru a demonstra ca acel content a fost pe site? eu a sters
paginile imediat ce am primit cererea lor..

Mentionez de asemenea ca pe siteul meu nu a fost gazduit nici un soft.. Paginile
respective contineau doar descrieri de programe (programe legitime de altfe) si
linkuri catre dezvoltatorul programului + link de descarcare de pe siteul
producatorului

Orice alt sfat este binevenit.
De asemenea as dori sa va rog daca cunoste cineva (sau daca este printre dvs.)
un avocat specializat in probleme de drept intelectual cu care as putea sa ma
consilieze mai mult ,fata in fata (contra cost, bineinteles) si eventual sa ma reprezinte in
cazul unui eventual proces.

Multumesc frumos
1. Cat timp au fost publice acele pagini? Cati vizitatori aveti pe site, si cati dintre acestia au accesat respectivele pagini? Cati au descarcat respectivele softuri? E un site important in sectorul in care activeaza?

Ne intereseaza asta pentru ca sa putem estima un eventual prejudiciu care a fost adus marcii. Nu e acelasi lucru cand avem cateva cateva mii de viziatori sau cand avem cateva milioane... Nu cred sa fi descarcat respectivele programe mai mult de cateva mii. (in ipoteza in care avem un site cat de cat vizitat)

Nu cunoastem dreptul german, dar e imposibil ca daunele interese pe care le cere o parte sa nu fie corelate cu prejudiciul real, buna credinta a partii, etc.

2. Care a fost riscul de confuzie cu serviciile oferte de gmail.de? Respective softuri cand se instaleaza implica un acord de licenta cu utilizatorul in care se specifica foarte clar ca nu este vorba de serviciile oferite de gmail.de ci de serviciile Google. ("Google" means Google Inc., whose principal place of business is at 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, United States. )

Nu conteaza ca nimeni nu citeste acele acorduri de licenta. Odata instalat programul se presupune ca utilizatorul a luat la cunostinta de termenii acordului. Sunt absolut convins ca nici cei de la gmail.de nu au suferit vreun prejudiciu de pe urma paginilor respective, dar asta nu i-a impiedicat sa forteze nota.

Cat despre aspectele procedurale, cele mai multe sanse sa se judece in Germania - tara cu care speta are cele mai multe legaturi.

Oricum in cel mai rau caz... chiar daca instanta germana ar acorda niste despagubiri aberante (care incalca grav principiile legislatiei noastre comerciale si civile) sunt sanse bune ca acea hotarare sa nu poata fi executata silit la noi in tara pe motiv de incalcare a ordinii publice.
o_mores a scris:

1. Cat timp au fost publice acele pagini? Cati vizitatori aveti pe site, si cati dintre acestia au accesat respectivele pagini? Cati au descarcat respectivele softuri? E un site important in sectorul in care activeaza?

Ne intereseaza asta pentru ca sa putem estima un eventual prejudiciu care a fost adus marcii. Nu e acelasi lucru cand avem cateva cateva mii de viziatori sau cand avem cateva milioane... Nu cred sa fi descarcat respectivele programe mai mult de cateva mii. (in ipoteza in care avem un site cat de cat vizitat)

Nu cunoastem dreptul german, dar e imposibil ca daunele interese pe care le cere o parte sa nu fie corelate cu prejudiciul real, buna credinta a partii, etc.

Paginile respective (traducerile in germana) au fost adaugate acum aproximativ un an de zile..
Vizitatori pe tot site-ul in ultimele luni in medie erau de 15.000/zi . Respectivele pagini au fost accesate in total de aproximativ 500, max. 1000 ori in intreaga perioada. Din acestia probabil numai o parte au si descarcat programele.
Imi pare rau ca nu am logurile activate pe server pentru a putea vedea exact accesarile din ultima perioada.
Nu pot face nici o dovada cu nr-ul de accesari ale paginilor respective. Nu e un site f. important in domeniu tinand cont ca softpedia.com de exemplu are undeva pe la 1 milion de accesari zilnic, iar un site mediu gen download3k.com probabil pe la 50-100.000 accesari/zi
Cum vor putea ei estima prejudiciul daca eu nu pot face dovada nr-ului de accesari? Sau dansii pot cere oricat considera de cuviinta?

o_mores a scris:

2. Care a fost riscul de confuzie cu serviciile oferte de gmail.de? Respective softuri cand se instaleaza implica un acord de licenta cu utilizatorul in care se specifica foarte clar ca nu este vorba de serviciile oferite de gmail.de ci de serviciile Google. ("Google" means Google Inc., whose principal place of business is at 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, United States. )

Nu conteaza ca nimeni nu citeste acele acorduri de licenta. Odata instalat programul se presupune ca utilizatorul a luat la cunostinta de termenii acordului. Sunt absolut convins ca nici cei de la gmail.de nu au suferit vreun prejudiciu de pe urma paginilor respective, dar asta nu i-a impiedicat sa forteze nota.

Riscul de confuzie cu gmail.de nu cred ca exista, cel putin pentru mine personal care nici nu auzisem pana acum de gmail.de
- "Gmail drive shell extension" nu implica nici un acord de licenta la instalare, dar la sfarsitul instalarii se face referire la "Google Mail"
- "Gmail notifier" are acord de licentiere in care se face referire la Google dar nu scrie adresa acestuia. Acest program este realizat chiar de Google.
- "Gmail manager" este un Add-On/Extensie pentru browserul Firefox. La instalarea acestuia nu se afiseaza nici un acord de licentiere. Cred ca toate Add-On-urile de Firefox se instaleaza fara a se afisa mesaje de licentiere.

Mentionez ca toate aceste programe sunt free, deci nu as fi putut obtine profit de pe urma distribuirii lor propriuzise.. La ce m-ar putea acuza ca as fi obtinut profit este prezenta unul banner pe paginile respective (desi nici acela nu a generat nici un fel de profit)

o_mores a scris:

Cat despre aspectele procedurale, cele mai multe sanse sa se judece in Germania - tara cu care speta are cele mai multe legaturi.

Oricum in cel mai rau caz... chiar daca instanta germana ar acorda niste despagubiri aberante (care incalca grav principiile legislatiei noastre comerciale si civile) sunt sanse bune ca acea hotarare sa nu poata fi executata silit la noi in tara pe motiv de incalcare a ordinii publice.

Puteti detalia putin va rog ce se intampla daca ma citeaza si nu ma gasesc ca sa spunem asa? Se poate sa ma judece in lipsa? Ma pot acuza pe civil sau penal? Ambele (civil/penal) pot fi judecate in Germania?
nu exista fapta penala aici.
Iar o cauza civila... trebuie sa va citeze la domiciliul dvs si sa existe dovada ca ati fost legal citat... Citarea la un domiciliu unde nu mai locuiti nu este suficienta.
Din punctul asta de vedere cel putin pentru inceput nu se recomanda sa aveti un avocat in germania.

Mai ramane si intrebarea, daca dvs sunteti raspunzator sau o firma...
Pentru ca daca va da pe dvs in firma iar incalcarea drepturilor lor a fost savarsita de o firma, vor pierde!
La fel si invers...

Deci, cu cat mai putine informatii le dati cu atat mai bine!
J H a scris:

Mai ramane si intrebarea, daca dvs sunteti raspunzator sau o firma...

Eu sunt proprietarul iar ei mi se adreseaza mie personal dar spun ca vor intenta actiune impotriva firmei mele.. Nu stiu de ce au dedus ei ca am si o firma.. Probabil ca s-au gandit ca daca am un site automat acesta trebuie detinut de o firma..
e o formulare standard...
ei trimit zeci, poate sute de astfel de scrisori...
in care completeaza daor date dvs, datele serverului, etc

Alte discuții în legătură

Proprietate intelectuală: poate fi obligată o persoană care a scris un articol despre o fotografie să plătească daune autorului ei? dorin.bacanu dorin.bacanu Buna seara, O persoana a pus un articol pe blogul sau despre fotografie si a atasat fotografia realizata de un fotograf din afara Romaniei cu copyright si ... (vezi toată discuția)
Domeniu web Stadva Stadva Pe data de 27 oct 2009 am inregistrat un domeniu cu extensia co.uk ( extensia nationala a Marii Britanii ) Am omis sa verific existenta numelui domeniului ... (vezi toată discuția)
Un site concurent foloseste marca mea marturie marturie Un site concurent foloseste Marca mea Un site concurent pe domeniu .ro, care ofera aceleasi servicii ca si site-ul meu, dar in mod gratuit, accepta ... (vezi toată discuția)