avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unui teren fara iesirea din indiviziune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unui teren fara iesirea din indiviziune?

Buna ziua,
In cazul a doi mostenitori ,se poate face instrainarea unui teren prin vanzare doar cu aceeptul celuilat mostenitor ,fara a face iesirea din indiviziune?
Mentionez ca terenurile deja sunt impartite si date in folosinta de ani de zile,dar nu am facut iesirea din indiviziune.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: BulgaruP , utilizator 17:17, 19 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sorina_h2004 a scris:

daca ambii mostenitori sunt de acord se poate face vanzarea unei cote parte din teren fara a mai face iesirea din indiviziune?asta era intrebarea,multumesc!


Da. Se poate. Dar atentie CE cumparati, ca sa nu ramaneti incurcata si dvs. si ei!

Ganditi-va la un tort.

Daca platiti/cumparati o cota (x%) din tortul NETAIAT, s-ar putea sa va dea cineva peste mana cand o intindeti dupa cireasa (Cine a zis ca cireasa o sa cada pe felia dumitale!?).

Daca platit/cumparati o anume felie (cu cireasa) din tortul TAIAT, e altceva.

La fel e si in cazul unui teren ...cu cires (copac).

Diferenta? Un tort se taie (felia 1, felia 2 etc) de oricine cu un cutit de bucatarie, iar un teren "se taie"/se delimiteaza (lotul 1, lotul 2 etc) de un expert care intocmeste o lucrare cadastrala pentru un act de dezmembrare.

E doar un mod mai sugestiv de a exprima ceea ce a scris deja Patrick_ mai sus.
sorina_h2004 a scris:

Buna ziua,
In cazul a doi mostenitori ,se poate face instrainarea unui teren prin vanzare doar cu aceeptul celuilat mostenitor ,fara a face iesirea din indiviziune?
Mentionez ca terenurile deja sunt impartite si date in folosinta de ani de zile,dar nu am facut iesirea din indiviziune.
Va multumesc!


da se poate

la imparteala ulterioara nu intra terenul vandut

ce-ar fi ca eu si consoarta sa nu pot vinde aspiratorul cum ca nu-i cota determinata ( noi fiind in devalmasie....desi uzerul are o situatie MAI BUNA, fiind in indiviziune-cu cota determinata, probabil si certificat)

Cum se poate scoate un teren din indiviziune. Mentionez ca acest teren este trecut în cartea funciară cu alte 8 terenuri. Asa sau făcut cărțile funciare de pe timpul austro-ungariei. Si as vrea sa construiesc o casa si nu pot. Cum pot sa procedez pentru al scoate din indiviziune ca sa pot primi autorizație de construcție. Va multumesc.
Va prezentatu la un notar public impreuna cu ceilalti coproprietari si incheiati un act de partaj.
Dacă există acord urmați sfatul de mai sus și realizați partajul amiabil la biroul.unui.notar public.Daca nu exista acord ,exista disensiuni între părți singura variantă o sa fie instanta .(cu costuri mai mari,durata de soluționare de aproximativ 2-3 ani etc)

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Cat de legal este? avvalentina avvalentina Cat de legala este instrainarea prin act autentic a unei cote ideale de 50% dintr-un imobil ,[b]fara existenta cadastrului pentru acea cota[/b] , ci doar pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua, 2 persoane au mostenit (prin certificat de mostenire) 1/2 dintr-un imobil + teren. Unul dintre ei a vandut partea sa, pentru vanzare nu trebuia sa ... (vezi toată discuția)