avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Loc de munca periculos
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Loc de munca periculos

Buna ziua.Lucrez intr-o fabrica in functia de macaragiu si instalatiile de ridicat sunt foarte vechi.De 3 ani nu au mai fost reparate si nu au autorizatie de functionare, sunt un pericol in timpul functionarii.In anul 2012 am facut o instiintare catre conducerea fabricii in legatura cu problemele existente dar nu am primit nici un raspuns. Mentionez faptul ca instiintarea are numar de inregistrare. Unde ma pot adresa mai departe? Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
040779, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:42, 17 Ianuarie 2015
Din pacate, in astfel de situatii lucratorul este in fata a 2 posibilitati:
-lucreaza si risca, cunoscand riscurile profesionale existente, dar are un loc de munca, poate sa-si intretina familia,
-refuza sa lucreze si risca, sa i se desfaca contractul de munca, iar daca deschide actiune in instanta impotriva angajatorului, procesul poate dura mult timp, fara a se cunoaste din timp rezultatul actiunii, cu costuri suplimentare pentru lucrator (de unde sa ia banii ?).
Ramane posibilitatea de a sesiza ITM si sau ISCIR teritorial, prin adresa scrisa, cu nr. de inregistrare/ data. Daca nu se vor lua masuri concrete pentru intrare in legalitate poate sesiza Inspectia muncii si/ sau ISCIR central. Ramane de vazut, insa, ce va face angajatorul in acest caz.
Solutia poate fi o mai mare implicare a institutiilor statului in astfel de situatii si ma refer la controale in teren, in sens preventiv, la actiuni imediate in cadrul unor sesizari si nu in ultimul rand la o legislatie mai dura pentru cei care nu o respecta (ma refer la codul muncii, codul penal, legea ssm).
@old_cipi
Precizarile dvs. legate de lucrator sunt corecte, dar din pacate suntem inca in faza de a exista astfel de prevederi, fara a putea fi aplicate intocmai de catre lucratori, destui angajatori nedandu-le nici macar cea mai mica atentie.
Nu pot fi, insa, de acord cu mentiunea dvs. ".... Daca tine la locul lui de munca trebuie sa-l faca sigur. Pentru el si pentru familia lui." Nu lucratorul are aceasta obligatie, ci angajatorul (vezi Legea ssm nr.319/ 2006 art.13).
Pentru old_cipi: Nu reiese din definite ca trebuie sa aiba peste 50 de lucratori. Produse finite, în serie și în cantități mari se pot face si in unitati cu mai putin de 50 de lucratori.
Revenind la subiect :
Daca tine la locul lui de munca trebuie sa-l faca sigur

Adica sa aduca banii de acasa, sa contacteze o firma autorizata si sa repare macaraua patronului ?

Lucratorul se vede ca e constient de pericol, l-a sesizat angajatorului, a cerut ajutor pe acest forum. Daca si-ar fi gasit un alt loc de munca , sigur ar fi plecat demult de acolo. In ultimii 3 ani probabil ca atrecut pe acolo macar o data un inspector de la ITM. Dar de multe ori se intampla ca chiar institutia care trebuie sa ia masuri in aceste cazuri trece cu vederea, pentru ca patronul respectiv e mai "puternic".
Aveti perfecta dreptate ca fiecare are partea lui de responsabilitate, dar nu ati dat o solutie, asta dorea lucratorul respectiv. Dumneavoastra i-ati spus sa- si rapare macaraua pe banii lui sau sa demisioneze.
Nu!

Eu i-am spus sa scrie informarea catre CSSM sau Reprezentantii lucratorilor si cominicarea catre ITM.

Toate celelalte sunt pentru a realiza importanta actiunii sale. Pentru el.
Si sa nu renunte. Muntii se muta din loc piatra cu piatra.

old_cipi a scris:

Infracţiuni
Art. 38. - (1) Nerespectarea de către orice persoană a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă ... constituie infracţiune şi se pedepseşte ...
(3) Dacă nerespectarea constă în repunerea în funcţiune a instalaţiilor, maşinilor şi utilajelor, anterior eliminării tuturor deficienţelor pentru care s-a luat măsura opririi lor, pedeapsa este închisoarea ...
(4) Faptele prevăzute la alin. (1) şi (3) săvârşite din culpă se pedepsesc cu închisoare ...sau cu amendă.


Art 38 din Leg 319/2006 este abrogat.

Sesizati imediat Inspectoratul Teritorial de Munca (vitoarea Directie de Munca si Securitate Sociala). Inspectorii de munca au obligatia sa nu divulge faptul ca s-a efectuat controlul ca urmare a unei sesizari.
In urma abrogarii (prin Lege nr. 187/ 2012 art. 183 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/ 2009 Cod penal) a art.37 si art.38 din Legea ssm nr. 319/ 2006, infractiunile prevazute la aceste articole nu au ramas nepedepsite. Se aplica prevederile din NCP art.349 si art.350 pentru neluare/ nerespectare masuri ssm.

Alte discuții în legătură

Autorizatie interna pe linie de securitate si sanatate in munca pentru angajati cu activitati specifice-operatori utilaje autorizati iscir cyan cyan Unde se regaseste in legislatia specifica obligatia lucratorilui desemnat si a sefului serviciului tehnic responsabil de a intocmi o autorizatie interna pe ... (vezi toată discuția)
Atributii secretar cssm utilizatorx utilizatorx Buna ziua! Eu sunt secretar CSSM de 10 ani la o institutie de invatamant, calitate in care fac singur (fara plata, desigur, onorific,) tot dosarul cu toate ... (vezi toată discuția)
Ssm dascalumihaita64 dascalumihaita64 este permisa incarcarea-descarcarea (cu macaraua portuara)a bustenilor in navele maritime ,pe timp de noapte?. aceasta operatiune era interzisa inainte de ... (vezi toată discuția)