avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Desfiintare contract intretinere cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Desfiintare contract intretinere cu uzufruct viager

Buna ziua,
in urma cu 15 ani mama mea a dorit sa incheie un contract de intretinere cu uzufruct viager cu mine. In acelasi an m-am casatorit. Intre timp apartamentul arata complet diferit, facandu-se numeroase investitii. Mama a fost si este ,,intretinuta,, bine in acesti 15 ani, nu i-am cerut niciun banut niciodata, i-am asigurat hrana si curatenia necesara ca pentru o mama.
Din pacate de la bun inceput nu a dorit-o pe sotie, conflictele verbale acutizandu-se in ultimii 2-3 ani.

Nu exista alta solutie din pacate decat separarea.
Ea tot vorbeste ca merge la notar si desface actul si ne scoate in drum, doresc si eu sa ne separam dar lucrurile nu se pot petrece chiar asa repede. doresc sa aplic pentru Prima Casa pentru achizitionarea unui alt apartament pentru mine, sotie si cei 2 copii mici.
Menztionez ca valoarea actuala a apartamentului este in jur de 80 000 lei iar investitia mea totala in cei 15 ani in confort si modernizarea apartamentului au fost in cuantum de peste 60 000 lei(ferestre si usi interioare termopan, centrala termica, instalatie noua sanitara cupru si electrica, calorifere aluminiu, parchet laminat, gresie, faianta, mobilier sanitar, instalatii in perete de CATV, internet, telefon in tot apartamentul, frigidere, aragaz, masina de spalat, aer conditionat, instalatie dezumidificare aer ca asa am considerat ca e mai bine pentru ca mama are astm... practic mi-am dat toata silinta sa asigur un ambient corespunzator si sanatos pentru ea si pentru copii mei, plus mobila in camere si multe altele. Mobilierul a fost facut la comanda deci nu-l pot lua ca nu s-ar mai potrivi nevoilor mele la un alt apartament.) Sunt dispus sa las apartamentul asa cum e pentru confortul ei dar cu recuperarea investitiei ori cu schimbarea actului din contract intretinere in donatie care sa intre in vigoare doar dupa decesul ei, bineinteles doar daca ar dori si ea lucrul acesta. Am zis asa pentru ca valoarea investitiei este prea mare si nu vad de unde ar avea posibilitatea ea saraca sa achite contravaloarea acesteia dintr-o pensie amarata de 550 lei! ma gandesc si o inteleg, mamele si nurorile nu se prea inteleg dar nu am alta solutie, nu-mi pot pune copii sa asiste zi de zi la certuri din nimicuri. imi doresc sa le ofer o copilarie linistita, lipsita de certuri si stres. Nu stiu daca conteaza lucrul acesta dar eu sunt si persoana cu handicap grav! Ca fapt divers, in ultimele zile, se victimizeaza, refuza sa mai manance acasa, pleaca prin vecini, mananca la ei probabil si li se plange si ma gandesc ca le spune povestea ca poate nu-i dam sa manance si te miri cate si mai cate, chiar nu stiu cu ce scop si cine a invatat-o sa procedeze asa....

In conditiile in care atat eu cat si ea dorim ruperea contractului si in conditiile in care eu am investit atata in apartament fara contributia mamei, ce e de facut? Care ar fi pasii si solutiile legale? Banuiesc ca mama nu ne poate arunca ca pe niste carpe in strada in plina iarna!? Si cum pot recupera toate investitiile, financiar vorbind? Solutii legale...
Va multumesc!

PS: Imi permit un sfat pentru cei tineri. Daca soacra nu va are la suflet de la bun inceput, veac pururi nu incheiati astfel de contracte pentru ca o sa apara situatii extrem de delicate!
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2015
a21alex, utilizator
Cel mai recent răspuns: a21alex , utilizator 05:19, 4 Februarie 2015
Probabil că nu ați înțeles ce înseamnă „uzufruct viager”.

Dacă mama D-voastră a dobândit dreptul de uzufruct viager prin acel contract, iar D-voastră dreptul de proprietate (în acest caz de nudă proprietate), înseamnă că mama D-voastră are dreptul de folosibță pe durata vieții a acelui apartament, iar D-voastră chiar dacă aveți proprietatea, veți dobândi folosința doar după decesul mamei.

Practic și în acest moment sunteți doar tolerat în acel apartament de către cea care are dreptul de uzufruct.

Prin contract v-ați obligat să-i asigurați mamei întreținerea în schimbul proprietății, iar mama și-a păstrat folosința pe durata vieții. Nu scrie nicăieri în acel contract că mama D-voastră se obligă să vă asigure folosința acelui imobil.

Deci indiferent de cine și-a respectat sau încălcat obligațiile acelui contract, D-voastră nu aveți dreptul să locuiți acolo, doar dacă mama D-voastră vă acceptă.
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
Patrick_, utilizator
Pai exact asta am si dorit atunci cand s-a incheiat contractul, am dorit asa pentru siguranta ei si pentru linistea ei sufleteasca. Nu stiu ce copil poate fii acela care si-ar da afara mama indiferent de tipul contractului: intretinere cu sau fara uzufruct, donatie, vanzare cumparare.... Tocmai pentru a-i asigura linistea, pentru ca eu mi-am dorit sa am grija de ea indiferent de cate zile are de la D-zeu fiind cel mai mic copil, am dorit expres acest tip de contract, ea dorea donatie acum 15 ani ca avea incredere in mine ca o sa am grija de ea la batranete. Din pacate, nu se intelege cu sotia asa ca situatia se schimba radical...

Eu nu am contestat cele spuse de d-voastra doar ca am fost dezamagit de solutii, din punctul meu de vedere. In conditiile in care in cei 15 ani trecuti apartamentul a fost ca si cumparat prin banii pe care i-am bagat in el ca nu m-am gandit nici in ruptul capului ca se va ajunge aici. Cale de intoarecere nu este...
Am cerut un sfat legat de cum as putea rezolva legal problema aceasta. De plecat oricum o sa plec cu sotia si cele 2 fetite din apartament, anul acesta dar nu azi nu maine... Depinde de cum se aproba dosarul la prima casa, apoi urmeaza sa o iau de la zero cu noul apartament. E o treaba care nu se rezolva in 2 zile. Unde mai pun si faptul ca eu sunt PFA, lucrez de acasa iar asemenea situatie m-ar pune in dificultate sa-mi desfasor activitatea timp de cateva luni bune. As avea contracte cu clientii mei pierdute/anulate, bani pierduti deasemenea... nu din vina mea!

Deci cum pot legal sa-mi recuperez banii investiti in apartamentul mamei in conditiile in care pensia ei este de doar 550 lei/luna iar contractul de intretinere se va desfinta?! Nu cred ca ar traii inca 50 de ani ca sa imi poata achita din pensia asta investitiile in confort ea avand acum 75 de ani! Chiar nu pot trece cu vederea peste cei... 60 000 lei investiti in apartamentul mamei. Suma asta probabil e mai mare, nu mai stie nimeni exact preturile de acum 15 ani. Nici nu pot pleca sa o las cu ,,peretii goi,,.. fara nimic. Ar fi inuman din partea mea!
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
a21alex, utilizator
A fost perfectat un contract de intretinere, cu drept de uzufruct viager.

Asadar, dreptul de uzufruct viager ii confera titularului sau atributele de posesie si de folosinta.( jus possidendi si jus fruend, desprinse din continutul dreptului de proprietate ).

Uzufructul instituit este unul viager, asadar, acesta se stinge prin deces.


Dreptul de uzufruct este un drept real principal, esentilamente derivat, temporar, instutit asupra unul bun mobil sau imobil.


Dezmembramantul dreptului de proprietate trebuie respectat , altminteri, poate fi promovata o actiune confesorie, in vederea protejarii acestui drept.

Asadar, dumneavoastra, in calitate de nud proprietar, trebuie sa nu aduceti atingere exercitiului liber si nestingherit al acestui drept real.


Altminter, pot fi initiate demersuri impotriva dumneavoastra.


Dreptul de uzufruct este un drept cesibil.

Nuda proprietate, de asemenea, poate fi instrainata.


Dreptul de proprietate redevine deplin, la momentul cand este sting dreptul de uzufruct, prin decesul titularilor sai.


Dumneavoastra puteti locui in imobil numai daca uzufructuarii isi manifesta acordul de vointa, in acest sens.

In caz contrar, acestia pot promova o actiune in evacuare.



Succes.


Patrick_ a scris:

Cred că nu ați înțeles cum e treaba cu contractul acesta de întreținere cu uzufruct viager.
Mama D-voastră poate să vă scoată afară din casă indiferent dacă rezilează sau nu contractul.

Dacă-l reziliază, trebuie să vă returneze banii pe care i-ați investit, și redevine proprietar al apartamentului respectiv.
Dacă nu-l reziliază, vă poate evacua deoarece are uzufructul, chiar dacă apartamentul rămâne în proprietatea D-voastră cu tot ce ați investit în el.



Sa va dea banii investiti inapoi,abia va ajuta sa va gasiti o casa in care sa puteti trai linistit.Chiar va pasa ca n-are de unde?Daca se duce sa manance prin vecini si se victimizeaza,chiar n-ar trebui...Si daca va avea problema restituirii banilor,poate nu-si va mai concentra toata energia in a va dirija viata!X-(
D-le Patrick_ si D-na Stoica Ioana cu tot respectul, am inteles termenii.. stiu ce drepturi are mama, va repet de aia la initiativa mea s-a facut contractul de intretinere cu uzufruct viager. Asta inseamna ca mi-am sapat singur groapa?!
Eu am dorit solutii legate de cum imi pot recupera investitia.. indiferent de ce decizie ia mama mea, oricare ar fi aia eu i-o respect! Ce fac.. imi dau mama in judecata?! Legea nu prevede si returnarea banilor investiti in cazul anularii contractului de intretinere?
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
a21alex, utilizator

Alte discuții în legătură

Revocare donatie PetruMihai PetruMihai Hristos a inviat! Urmaresc de mult timp acest forum cu mare placere si interes. Este prima data cand propun spre dezbatere o problema ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu - uzufruct viager alexandru08 alexandru08 Buna ziua Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu mama mea acum trei ani, imobilul fiind cumparat de mine cu o suma de bani, mamei atribuindu-se o ... (vezi toată discuția)
Probleme contract vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager gabi_cristina2004 gabi_cristina2004 Am si eu o mare problema si sper sa gasesc un raspuns sau un ajutor la problema mea. In 2005 locuind cu chirie cu sotia mea, mama a insistat sa ne mutam cu ea ... (vezi toată discuția)