avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pot fi cenzor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pot fi cenzor?

Buna ziua.Am o intrebare:daca veche administratie a fost demisa (administrator cenzor presedinte etc),si s-a ales noul presedinte noul administrator..pot cere sa fiu cenzor in ideea in care locuiesc pe scara cu pricina si am liceu terminat si o posliceala de asistent de gestiune financiar -contabil si sunt si studenta an 2 drept?Nu vb de a face parte doar din comisia de cenzor ci de a fi cea care semneaza pe lista de intretinere..pt ca vreau sa controlez actele lunar...sa fim siguri ca nu se fac palti nejustificate..Multumesc
Cel mai recent răspuns: Chesu Petre , utilizator 19:02, 19 Iulie 2009
Pentru a verifica gestiunea la asociatie, trebuie:1. sa vi se aprobe consultarea documentelor 2. sa stiti cum se fura la asociatii 3. Sa aveti cunostinte de contabilitate si in plus si pe domeniul contabilitate in partida simpla. 4.Sa cunoasteti criteriile de repartizare, 5. sa stiti unde sa cautati in acte... Cat despre expert-contabil, cenzor, aceasta este o gluma buna! Un expert contabil nu este musai un cunoscator al domeniului. El va face doar totalurile pe orizontala si verticala si daca dau, el semneaza si incaseaza suma pt cenzor-expert (mai mare!). Pe el nu il intereseaza de ce Popescu plateste pt gars 2 pers mai mult decat Ionescu 3 cam 4 pers (pt 30 zile ambii), etc, etc. Ganditi-va bine, cenzori sunt multi care dau doar aparenta de legalitate, prin semnatura de pe lista, care este obligatorie. Apoi, cu inocenta si stupoare dnii proprietari se mira cum de a fugit X sau Y cu banisorii lor si nu-i gaseste(cauta) nici politia. Veti ajunge sa intelegeti cand va fi prea tarziu!
@peraspera are dreptate in unele puncte din cele scrise.
Ne atentionati sa ne gandim bine. E-n regula , ne gandim . Dar dv aveti vreo solutie, vreo propunere ?
Eu as recomanda fiecarui proprietar sa studieze legislatia, sa ceara explicatii presedintelui conform legii, sa participe la adunarile generale , sa aleaga si sa se ofere sa conduca o asociatie, sa faca cenzoratul asociatiei, contabilitatea asociatie sau sa se ofere sa fie casierul asociatiei, instalatorul asociatiei sau femeia de servici, fiecare dupa posibilitati si competenta . Unele din aceste posturi sunt platite, de ce sa nu luam noi banii? Si asa avem sub control activitatea , cheltuielile, veniturile , etc.
Noi ne rugam la fiecare adunare generala de vecinii proprietari sa ocupe aceste functii . Cu toate ca avem oameni pregatiti pentru oricare din functiile din asociatie, de multi ani suntem nevoiti sa angajam ba cenzor, ba contabil sau administrator, instalator, femei de servici din afara asociatiei.
Cred ca implicarea proprietarilor ar fi baza bunului mers al asociatiei.
Coeziunea grupului (asociatiei) este facuta de conducatorul vremelnic! Daca acesta, sa zicem actualul, are o singura idee: sa isi protejeze vecinii asa cum face orice mamifer...printre care si...closca...fiecare cu puii sai, atunci oamenii vor fi receptivi! Vor participa, dar doar atata vreme cat va fi acel conducator. Dupa schimbare, daca va veni iar un despot, oamenii se vor transforma rapid! Am facut si acest experiment(inainte de '89), adica, vorbesc din practica, nu de la carte... Acum, cand trimit intretinerea mi se returneaza banii, pe motiv ca am recalculat si eliminat furtisagurile. Eu am si teoria ca RESTANTIERII, in marea majoritate au suparari cu adm/ pres/casierul, etc. As dori sa scrie pe for si cativa restantieri, sa confirme sau sa infirme. Da, este bine sa se foloseasca personal din interior, dar tot competenta sa fie criteriul. Concluzii: mai multa mediere, negociere si mai putine somatii= amenintari. Si, aveti grija de vecini cum ati vrea sa aiba ei grija de dumneavoastra.
Buna seara.Problema consta,in acea ca in marea majoritate a cazurilor persoanele pe care le mandatam sa ne reprezinte interesele dupa ce se aleg cu autoritatea si ceva privilegii prost intelese,incet ,incet incep s faca bisericutecare pe unii i deranjeaza iar pe altii ii nemultumeste.Intr-o asociatie este foarte greu sa multumesti pe toti pentru ca fiecare are interese proprii.Si eu ma confrunt cu o situatie aberanta cand presedintele de asociatie in 2007,de cat sa mai raspunda la sesizari si contestatii motivat adresate,a emis decizie comunicata catre politiue si catre primarie,prin care com,unica eliberarea din "calitatea de proprietar-asociat"Desi atat politia cat si primaria au concluzionat ca decizia este un abuz evident si o discriminare,totusi presedintele,decat sa materailizeze dispzoitile autoritatilor,si-a depus demisia.Unul dintre motivele care conduc la nemultumiri este lipsa de transparenta si refuzul de clarificare amiabila a anumitor aspecte.Un aspect esential il constituie si realitatea NECUNOASTERII legislatiei ,majoritatea reprezentantilor fiind la o anumita varsta ,cand nu mai interesul si posibilitatea actualizarii dispozitiilor in vigoare.Este adevarat ca autoritatile ,invacata si laudata primarie ,nu se implica sau nu pana la solutionarea legala.La noi in asociatie,primaria a constatat grave nereguli pentru care a impus convocare adunare generala.Primaria a dispus si asociatia noastra zice "la noi pe strada legea suntem noicare facem cum ne pricepempentru binele majoritatii".Prevederile legale in limitele carora legal se desfasaoara activitatea in cadrul unei asociatii de proprietari,mai ales acum in pretinsa dem,ocratie este supusa modificarilor si completarilor permanente.Cum poate fi acceptabila si placuta la buzunar,verificarea intreprinsa de cate o persoana pensionara de 21 de ani care anterior a fost fotograf si din 90 a trecut prin toate scaunele,adminsitrator presedinte si acum cenzor.Cand in fapt nu cunoaste prevederile si obligatiile legale,dar ocupa functia pe principiul ca "mai bine il lasam pasta cenzor ca-i de-al nostru si nu ne fura",este normal ca respectivul sa puna la plata luicrari executatea la parti comune,fara justificari si documente legale,"ca ar costa mai scump".Sunt multe probleme intr-o asociatie mai ales cand sunt interese proprii ...
Aceasta este realitatea! dar trebuie sa continuati sa cereti sa se respecte legea...este greu, dar cred ca eu am contribuit la inlaturarea unui functionar din primarie de al control asociatii...si-a batut joc de cererile mele 4 ani! AM scris, cu toate ca stiam ca oricum nu va rezolva furaciunile si ilegalitatile. L-am intrebat pe dl Primar pe ce considerente il tine in functie...L-a inlaturat, dar intreband care a fost motivul, nu a acceptat sa imi comunice. Cred ca voi publica pe internet toate acestea. Am ajuns acum la Avocatul Poporului, si acolo, a trebuit sa le transcriu Obligatiile Av. Pop. ca sa recunoasca faptul ca trebuie sa se ocupe de modul in care primaria a rezolvat cazul "Dna XY". Dar si asa, vor numere de intregistrare, fapte, probe, ca si cand serv. respectriv nu are arhive si pe net si se poate verifica dupa nume...Le voi face placerea sa mai muncesc o data...
Ieri a intervenit cinela la emisiunea Se intampla acum la OTV, disperat ca se lupta cu asociatia de 2 ani si toti sunt mana in mana...cu prim, cu pol, cu judec si proc. A fost invitat azi in emisiune.

Alte discuții în legătură

Cenzor elabucur_2007 elabucur_2007 Buna seara Va rog sa-mi spuneti ce obligatii are un cenzor si ce remuneratie poate primi pentru gestionarea a 133 de apartamente. Pentru a putea indeplini ... (vezi toată discuția)
Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie- obligatoriu? cristinaconst cristinaconst Daca Asociatia nu \"foloseste\" un cenzor, este ilegal? Daca da, singura \" pedeapsa\" ( contraventie) se da conform Legii 230, de catre organele primariei ... (vezi toată discuția)