avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pot fi cenzor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pot fi cenzor?

Buna ziua.Am o intrebare:daca veche administratie a fost demisa (administrator cenzor presedinte etc),si s-a ales noul presedinte noul administrator..pot cere sa fiu cenzor in ideea in care locuiesc pe scara cu pricina si am liceu terminat si o posliceala de asistent de gestiune financiar -contabil si sunt si studenta an 2 drept?Nu vb de a face parte doar din comisia de cenzor ci de a fi cea care semneaza pe lista de intretinere..pt ca vreau sa controlez actele lunar...sa fim siguri ca nu se fac palti nejustificate..Multumesc
Cel mai recent răspuns: Chesu Petre , utilizator 19:02, 19 Iulie 2009
Chesu Petre a scris:

Domnule Adriantot, problema domnisoarei @angelica82 ar trebui sa fie spusa in totalitate, in cazul dinsei, adunarea generala a ales-o ca presedinte al comisiei de cenzori, din cite cunosc eu, ar trebui sa fi proprietar,nu doar locatar, iar mama-proprietarul... , nu asa suna legea ?iar la studii de specialitate se cere ca acele studii sa fie terminate.... dar ma rog, era un simplu punct de vedere, mai ales ca am pretentia sa cunosc cel mai bine acest caz, venind din interior .
conform hg1588/2007, cenzorul/cenzorii nu trebuie neaparat sa fie proprietari in asociatia in cauza. ei pot fi si persoane fizice ssau juridice care nu au nici o legatura cu asociatia pina la momentul numirii in functie
art19 din HG1588/2007:
(3) Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generala va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.
Ideea era ca in adunarea generala a fost propusa si numita ca sef al comisiei de cenzori o persoana care nu are statut de proprietar in acea asociatie, iar legea la care faceti referire dvs. prevede ca in cazul in care se numeste cenzorul/rii dintre - "proprietari" - cel/ea in cauza trebuie musai sa aiba aceasta calitate . Adunarea generala nu a ales varianta angajarii unui cenzor extern. Acum sper ca intelegeti speta si nu ma ve-ti mai contrazice, asa cum aveti bunul obicei .
despre ce lege vorbiti, domnule petre ?
HG 1588/2007 reprezinta normele de aplicare a legii 230/2007, legea de organizare si functionare a asociatiilor DE PROPRIETARI
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2009
ContSters61266, utilizator
IN LEGATURA CU CENZORUL ASOCIATIEI DE PROPIETARI.
Asociatiile noastre nu aduc venit la bugetul de stat, nici la bugetul primariilor. La nici un for superior nu exista interes pentru rezolvarea problemelor noastre. Totul este in zadar. Cei care din interior delapideaza banii asociatiilor, se bazeaza pe faptul ca pentru a se proceda la o expertiza contabila, este nevoie de sume mari de bani. Mai mult, fiecare administrator, in timp, si-a facut o serie de prozeleti care sa il sustina. Acestia beneficiaza de o insemnata protectie. Nu li se percep penalitati pentru intarzieri la plata, li se permit anumite lucrari in spatiul privat pe care le deconteaza adminstratorul pe listele de plata afisate, i se deconteaza usa noua dela intrarea in apartament, etc.
Nu fabulez! Spun din proprie experienta. Sunt presedinte al comisiei de cenzori, ales in unanimitate de catre Adunarea generala in anul 2002. Reales in aceleasi conditii in anul 2005, data la care a fost ales si un nou presedinte,, o persoana bogata. Foarte bogata. I-am aratat noului presedinte problemele care sunt, crezand ca va lua masuri. Masurile sale au fost urmatoarele: desfiintarea comitetului executiv prin lipsa de activitate, ne fiind convocata nicio sedinta de comitet timp de 4 ani. Desfiintarea comisiei de cenzori ( !) prin interzicerea dictata catre administrator si contabil de a mai prezenta documentele financiar contabile cenzorului, pentru verificare si semnare. S-a autointitulat "Presedinte onorific". A mentinut numai o persoana de mare incredere, pe doamna administrator care ocupa acesta functie din anul 2002. A fost realeasa sub conditia obtinerii atestatului pe post de la primarie. Nu l-a putut obtine, fiind SEMIANALFABETA!!! Si in prezent este tot administrator, tot asa procedeaza publicand listele de plata cu intarziere de 2-3 luni , pastreza toate incasarile din acest interval de timp asupra sa fara sa depuna banii in cec sau banca, face platile furnizorilor numai cu bani lichizi, pe scurt:"taie si spanzura" fara ca cineva sa ia masuri. Am sesizat primarul de sector in mai multe randuri. Cu acte doveditoare clare: chitante false, contract pentru izolatie terasa semnat doar de administrator pentru valoarea de 79 milioane lei, si s-au platit 208 milioane lei unor firme neidentificate, pentru lucrari fictive. Referatele mele catre primarie au fost "cercetate" fara sa fiu invitat. Numai oamenii bogati puteau participa la cercetari.
Iata deci o asociatie atipica. Fara prsedinte, care a "demisionat" prin afisarea la avizier a unui anunt cum ca demisioneaza din motive personale, lasand totul vraiste. Fara comtet executiv, fara comisie de cnzori. Cu un contabil pus, zice-se, de catre primarie, la fel un cenzor. Ambele persoane bine secretizate, cu toate insistentele mele, in mod verbal si scris, nu le-am putut identifica. Mai mult, FARA SA FIE CONVOCATA NICIO ADUNARE GENERALA, din anul 2005 !!!
Masuri luate de catre primarie? Nici una ! In schimb, in urma ultimului meu memoriu, mi s-a sistat idemnizatia hotarata in adunarea generala care m-a ales. Fara sa fiu anuntat in vre un fel asupra denuntarii contratului meu de prestari servicii incheiat pe o perioada limitata, dar care s-a prelungit dupa perioada limita cu peste un an de zile, in mod tacit, fara niciun act din partea angajatorului.

Citind cele postate de alti participanti la discutii, nu imi imaginez cum un cenzor ar pute sa initieze anumite lucrari in cadrul condominiului, cum poate angaja lucrari si cum sa poata interveni in actul de executie. Din moment ce un cenzor are obligatia sa verifice si sa ateste legalitatea si oportunitatea unor lucrari, el nu se poate implica in procesul de executie. Ar insemna ca se verifica pe sine. Adica...el paseaza, el da cu capul !

Un ultim lucru care ma framanta personal: Daca un contrcact de prestari servicii,incheiat pe durata determinata, cum se putea face in trecut, inceteaza de la sine la data termenului limita, fara nicio actiune din partea angajatorului ? Chear si daca angajatul a fost lasat sa presteze in continuare, peste data limita?

Astept raspuns de la cei care cunosc legislatia in domeniu, pentru care consultanti imi exprim intrega gratitudine si multe multumiri ! tonyyyy

Domnule Tonyyy,
Sunteti minoritar aici, la fel ca mine; pentru majoritatea totul este lapte si miere, care curge din legea 230/2007, de n-ar mai fi! Aveti pe cineva care va crede 100%, daca acest fapt va consoleaza...
Ce raspuns am primit azi, de la ITM, la o cerere privind un contract individual de munca....din asociatia unde locuiesc(aceeasi adresa...) "documentele solicitate nu fac parte din categ. informatiilor cu caracter public..." Le-am raspuns prin mail ca voi solicita aceasta informatie la SRI, pt. ca inteleg ca este CLASIFICATA. Sa intelegeti si dv. ca nu va priveste daca banii pe care ii dati pt un salariu sunt dati pe stat, etc, sau...altfel!
Ce raspuns am primit astazi de la politie..." locatarii din asociatia dv nu sunt de acord sa se deschida cont bancar", asa ca ( in lipsa unui loc special de incasare si un program), puteti sa platiti prin mandat postal.
Am fost solicitata in urma unei oferte publicate, sa fac cenzorat. Am intrebat prin mail daca dansii vor sa DESCOPAR sau sa ACOPAR... au renuntat sub un pretext oarecarei...ceea ce m-a scutit sa pierd timp.

Alte discuții în legătură

Cenzor elabucur_2007 elabucur_2007 Buna seara Va rog sa-mi spuneti ce obligatii are un cenzor si ce remuneratie poate primi pentru gestionarea a 133 de apartamente. Pentru a putea indeplini ... (vezi toată discuția)
Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie- obligatoriu? cristinaconst cristinaconst Daca Asociatia nu \"foloseste\" un cenzor, este ilegal? Daca da, singura \" pedeapsa\" ( contraventie) se da conform Legii 230, de catre organele primariei ... (vezi toată discuția)