Domnu Avocat , spuneti cà de unde sà stie cà procura nu a fost revocatà ?
Stà scris la sfàrsit : prezentul mandat nu are sfàrsit cu moartea sau incapacitatea mandatarului , mandatul isi mentine valibilitatea pànà isi indeplineste dispozitiile in baza articolului 1307 di Codul civil .........
"Legea nr. 142/2004 privind modificarea art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea României la Convenţia cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, publicată în Monitorul Oficial nr. 421 din 11 mai 2004
Articol unic. -
Articolul 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea României la Convenţia cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 26 august 1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, se modifică după cum urmează: "
Art. 2. - Autorităţile române competente să aplice apostila prevăzută la art. 3 alin. 1 din convenţie sunt: curţile de apel, pentru actele prevăzute la art. 1 lit. a), c) şi d), şi prefecturile, pentru actele oficiale prevăzute la art. 1 lit. b)."
Legea nr. 52/2000 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea României la Convenţia cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, publicată în M.Of. nr. 169 din 20 aprilie 2000
Articol unic. -
Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 66 din 24 august 1999 pentru aderarea României la Convenţia cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, emisă în temeiul art. 1 lit. C pct. 8 din Legea nr. 140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 26 august 1999
Art. 1. -
România aderă la Convenţia cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961.
Art. 2. -
Cu ocazia depunerii instrumentului de aderare se va comunica depozitarului
ca autorităţile române competente să aplice apostila prevăzute la art. 3 alin. 1 din convenţie sunt: Ministerul Justiţiei pentru actele menţionate la art. 1 lit. a), c) şi d) şi Ministerul Afacerilor Externe pentru actele oficiale prevăzute la art. 1 lit. b)
---------------------
CONVENŢIE
cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, încheiată la 5 octombrie 1961
Statele semnatare ale prezentei convenţii, dorind să suprime cerinţa supralegalizării diplomatice sau consulare a actelor oficiale străine, au decis să încheie o convenţie în acest sens şi au convenit asupra următoarelor
dispoziţii:
ARTICOLUL 1
Prezenta convenţie se aplică actelor oficiale care au fost întocmite pe teritoriul unui stat contractant şi care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat contractant.
Sunt considerate acte oficiale, în sensul prezentei convenţii:
a) documentele care emană de la o autoritate sau de la un funcţionar al unei jurisdicţii a statului, inclusiv cele care emană de la ministerul public, de la un grefier sau de la un executor judecătoresc;
b) documentele administrative;
c) actele notariale;
d) declaraţiile oficiale, cum ar fi: cele privind menţiuni de înregistrare, viza deînvestire cu dată certa şi legalizări de semnături, depuse pe un act sub semnătură privată.
Totuşi prezenta convenţie nu se aplică:
a) documentelor întocmite de agenţi diplomatici sau consulari;
b) documentelor administrative care au legături directă cu o operaţiune comercială sau vamală.
..........
ARTICOLUL 5
Apostila este eliberatăla cererea semnatarului sau a oricărui alt deţinător al actului.
Întocmită în mod corespunzător, ea atestă veracitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului sau, după caz, identitatea sigiliului sau a ştampilei de pe acest act.
Semnătura, sigiliul sau ştampila care figureaza pe apostilă este scutită de orice atestare."
Cu alte cuvinte, notarul care refuza sa recunosaca un document cu apostila pe el, este un notar incapabil si trebuie penalizat.
Un avocat, un notar sau o instanta nu au voie sa ignore un document cu apostila de la HAGA. Toate tratatele internationale la care o tara a aderat si a semnat, trebuiesc incorporate in legislatia interna. PUNCT.
Joha a scris:
"Notarul roman are dreptate. Procura pentru reprezentare la succesiune, deci intr o procedura notariala, trebuie sa fie autentica si trebuie înscrisă intr un registru informatizat ținut la nivel național de evidentă si revocare al procurilor. La acest registru au acces doar notarii romani si consulii romani. Notarul roman nu poate sa verifice existența procurii si nici daca este revocata deoarece ea nu este înscrisă in acel registru.
Dvs sunteți in Germania? Acolo exista asemenea profesioniști notari si Avocați in același timp , in restul țărilor UE nu exista așa ceva. Procura ce v a întocmit o este pe legalizare de semnătura ceea ce nu înseamnă ca este autentica așa cum cere legea romana.
Aici nu este vorba de drept comunitar. Pentru ca nu este vorba de conținutul tratatelor UE sau Reglemetarile UE in materie."
”Tot ca idee procurile instrumentate de notarii din alte tari UE nu sunt autentice ele sunt legalizari de semnătura."
Total gresit.
Nu este vina celui care vine de afara cu un document apostilat-legislatia romana
trebuia modificata ca sa acopre si acest aspect, al verificarii daca procura este sau nu revocata.
Din pacate tot noi suntem de vina. Noi cei care traim afara, am invatat sa respectam legile tarii unde traim si nu cred ca isi poate permite cineva sa dea o declaratie falsa si sa vina cu ea in tara. Asa ca ...hai sa fim seriosi !
Joha ar trebui sa citesca legislatia internationala si sa se intrebe de ce nu se incorporeaza in legislatia romaneasca toate tratatele internationale la care Romania a semnat. Cum poate sa spuna ca in acest caz nu este vorba de drept comunitar?
Ce legatura are UE cu tratatul de Apostila care este valabil in toata lumea(numai pentru cei care au semnat)?
Va rog frumos sa nu mai puneti lumea pe cai gresite.
Inainte sa comentati va rog sa cercetati.
Cu respect