avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act notarial intocmit in strainatate (procura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act notarial intocmit in strainatate (procura reprezentare succesiune si incasare despagubiri)

Bunàziua , as avea o intebare ,

Am avut nevoie de o imputernicire fàcutà mamei mele ca sà mà reprezinte in un caz de succesiune si incasare despàgubiri .
Eu domiciliez in Italia de 15 ani si am documentele romànesti expirate , am scris la consulat si mi-au ràspuns cà am nevoie de documente romànesti valabile.
In calitate de cetàtean al unei tàri UE am mers aici la un notar care este si avocat , mi-a fàcut o procurà apostiliatà si autentificatà care a spus cà e valabilà Romania fiind o tarà UE , dar cànd mama a mers la notar la noi in oras , i-a spus cà nu e bunà ........#-o
Eu nu pot sà vin acasà pànà la varà sà rezolv problema si nu stiu cum sà fac si dacà ceea ce spune notarul de la noi e adevàrat .
Multumesc .
Stimate user nu va inteleg vehementa. Va rog sa aveti un ton cuviincios!
Aici trebuie sa facem diferența dintre forma si fondul actului cerute de legislația romana si asta este nu am facut eu legea si Apostila sau Supralegalizarea.

Pentru anumite proceduri notariale actele care au doar apostila nu sunt suficiente, juridic vorbind. De aceea ii îndrumam pe cetățenii României aflați in străinătate sa apeleze la serviciile Consulare.
In rest s a spus mai sus de alți juriști care sunt pericolele acelei procuri....

Buna ziua. Sunt avocat in Italia si Romania si ma lovesc des de aceasta lipsa de acceptare a regulilor si legilor . Stimata gabriella222 faptul ca nu va convine o lege, faptul ca citati un set de legi si regulamente nu inseamna ca dv. aveti dreptate. Dl. Notar Joha are perfecta dreptate. Notarul italian nu are jurisdictie pe teritoriul roman , asa cum notarul roman nu are jurisdictie pe teritoriul italian. Va rog sa nu faceti confuzie de termeni si de aplicare a legilor. Procura dv. trebuia facuta la Consulatul Romaniei din orasul (provincia) unde sunteti rezident si atunci nu ati mai fi avut nici o problema asa cum fac toti cei in situatia dv.. Faptul ca acceptati sau nu, nu este relevant iar parerea ca un notar ar trebui sa impuna schimbarea legilor nationale sau internationale este fara comentarii. Este inutil sa se citeze legi .fara a se intelege si spiritul lor. .Rolul apostilei este cu totul altul si nu are legatura cu o procura pentru dezbaterea mostenirii ..non mi pare ca o procura speciala ar fi un act de stare civila, o diploma, o sentinta..ecc.Regula este clara: pentru dezbaterea mostenirii este nevoie de o procura speciala , pentru cetatenii romani rezidenti in strainatate, eliberata de Consulatul Romaniei..Inca ceva, cartea dv de identitate, este valabila pe teritoriul italian (nu cred ca sunteti cetatean italian) ca dovada nu puteti calatori in afara italiei cu aceasta deci...va sunt necesare documentele romanesti....
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
Admin, administrator
Am fost intr-o situatie asemanatoare.Fara sa ai actele romanesti ok, nu poti face nimic.Am facut succesiune, vanzare, cumparare cu 2procuri pe care mi le-a facut fiul meu in notariat romanesc.Eu am venit din italia, baiatul din Anglia.Asa stau lucrurile!
Am avut un caz similar. A murit tata si pentru a putea face succesiunea , fiind trei frati si doar eu in tara, a trebuit sa se faca imputernicire. Am luat legatura cu notarul din zona si mi s-a spus ca trebuie facuta o imputernicire apostilata si pus sigiliul in relief dar inregistrata la ambasada sau consulatul Romaniei in tara de unde isi aveau domiciliul fratii mei, SUA si Germania. A costat echivalentul a 50 $ fiecare dar au fost in regula si s-a facut succesiunea.
Am aceeasi problema ca dvs: acte expirate de 15 ani,rezidenta in strainatate,intr-o tara civilizata,unde legile sint clare...
De fapt toata polemica este ca vrem o autentificare de semnatura cu o piesa de identitate valabila,in fata unui om de lege,nicidecum o autentificare de CONTINUT care se face la notarul din Romania,care o va inregistra par la suite unde crede el ca e necesar.
Si intrebarea noastra este : pasaportul UE e valabil si recunoscut ca act de identitate sau nu!!

Constat cu tristete ca la noi nu s-a schimbat nimic,ba chiar s-au adaugat amendamente la vechia legislatie dar care lasa pe toata lumea in ceata.
Cred ca am sa fac o procura ducindu-ma in tara,la un birou notarial,probabil din Bucuresti ,cu pasaportul francez,care va functiona ca act de identitate,sper valabil...
Asa delir ma intristeaza profund...
R.Febvre

Alte discuții în legătură

Fondatori straini oti oti ce acte au nevoie sa aduca 2 cetateni UE fara drept de sedere in Ro pt a putea constitui o asociatie si sa-l imputerniceasca pe un alt membru tot cetatean UE ... (vezi toată discuția)
Respingere de catre autoritatile din romania a procurii incheiate in sua global_bystander global_bystander Buna ziua, Sunt titularul unui permis de conducere romanesc obtinut in Romania in anul 2008 pentru categoria B de vehicule, iar in luna martie a acestui ... (vezi toată discuția)
Procura cu apostila din sua infojuridic infojuridic Buna ziua, Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA. Articolele sunt din legea notarilor 36/1995. Pe mine ma intereseaza daca: - ... (vezi toată discuția)