avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata chiriei, reziliere contract, evacuare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata chiriei, reziliere contract, evacuare

am o speta...daca unui chirias i se reziliaza contractul de inchiriere al unei locuinte inchiriata de la stat respectiv Consiliul local, reziliere pentru neplata chiriei, iar pana la pronuntarea instantei pentru evacuare chiriasul ocupa in continuare locuinta.... intrebarea este daca acel chirias mai datoreaza chirie....nemaiavand contract de inchiriere. Multumesc #-o
Cel mai recent răspuns: angi2011 , utilizator 09:18, 20 Martie 2015
Da, sunt reprezentant al statului. Nu m-ati inteles....s-a facut rezilierea contractului pentru neplata chiriei....s-a introdus actiune de evacuare si recuperarea datoriei....insa pana la hotarare definitiva si executor...persoana ocupa locuinta fara contract. Intrebarea ar fi daca persoana mai datoreaza chirie pana la eliberarea locuintei intrucat cum am spus nu mai are contract.
Sau imi sugerati sa cerem in instanta plata pana la eliberarea efectiva a locuintei fara precizarea sumei, aceasta fiind stabilita dupa terminarea procedurii?
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
angi2011, utilizator
Da, dacă obțineți dreptul ca respectivul sa plătească pana la eliberarea efectiva, executorul poate calcula suma. Ideea e ca hot sa nu fie ambiguă.
Da, pana la eliberare, dar trebuie capat de cerere pentru lipsa de folosinta. La fel cu utilitatile.
Depinde si daca exista clauze speciale penale in contract...
Daca hotararea ar putea fi ambigua cum spuneti...atunci ar fi mai corect ca persoana sa locuiasca in acel imobil fara plata chiriei? ...intrucat nu mai are contract si nu poate fi evacuat decat cu o hotarare judecatoreasca definitiva? Legea nu este foarte clara in sensul asta si la nivelul institutiei unde lucrez sunt diferite opinii vizavi de a mai debita si factura cu chirie o persoana care locuieste fara contract (care a fost reziliat pentru neplata) si urmeaza actiunea in evacuare. Va multumesc
Legea este foarte clara, se achita lipsa de folosinta nu in baza contractului, ci a legii. Uneori contractele prevad situatia aceasta, aratand care ar fi contravaloarea lipsei de folosinta. Aveti si clar in 1831 Cod civil, hotararea face diferenta daca il puteti executa pe chirie sau nu, nu daca o datoreaza sau nu.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2015
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Executarea silita pentru neplata chiriei si art. 1831 din noul cod civil madoiclimber madoiclimber Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie mai complicata ca urmare a unui contract de inchiriere pe care l-am avut anul trecut, eu fiind proprietarul. ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala-evacuare gilmi gilmi Buna ziua, va rog ca-mi spuneti daca in cazul unui proces de evacuare ptr. lipsa de titlul si in care instanta de fond a admis cererea reclamantei, aceasta din ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi nsemeniuc nsemeniuc Exista vreun motiv pentru a nu putea evacua pe loc (eventual cu sprijinul politiei) niste chiriasi care nu au respectat contractul, in care exista mentiunea ca ... (vezi toată discuția)