Dupa terminarea facultatii de drept (cu licenta) ma pot angaja ca si consilier juridic la o societate comerciala?
Trebuie sa fac parte din CCJ?
Dintre voi cei care lucrati pe un asemena post, care sunt indatoririle?
Iar salariul?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Eu nu am spus niciodata ca Statutul modifica Legea. Statutul a fost adoptat in temeiul Legii nr.514/2003.
Sa stiti ca in practica, instantele de judecata tin cont de acest Statut, mai ales la Inalta Curte te legitimeaza si daca nu porti roba nu esti luat in discutie.
Dvs spuneti ca nu este obligatorie inscrierea in nici o asociatie. Dar examenul de definitivat in profesie unde se sustine, avand in vedere prevederile art. 12 din Lege?
Este adevărat, la Înalta Curte nu am fost de aproximativ 4 ani, dar nu mi s-a cerut niciodată robăți nici legitimație.
Iar faptul că porți robă nu este nicidecum sinonim cu obligativitatea de a fi înscris într-un colegiu al Consilierilor Juridici.
Nu roba te face profesionist în drept. Cei peste 90 % dintre avocați, adică cei care nu au habar de drept, o dovedesc cu prisosință.
Cât despre legitimare, angajatorul poate face o legitimație consilierului juridic, care să probeze faptul legitimitatea consilierului juridic de a-l reprezenta în Instanță.
Art. 12, el nu zice decât că se urmează procedura din Legea 51/1995, nu și că este obligatoriu să te înscrii într-un colegiu.
In instanta esti intrebat de legitimatia de consilier juridic emisa de asociatia profesionala.
Cat despre examenul de definitivat, acest examen se sustine conform Legii nr. 51/1995. Asta inseamna o organizare a unui examen si unde in alta parte decat in cadrul unei asociatii.
Recunosc că la Bacău nu am fost niciodată, dar la Instanțele la care am fost, cu precădere cele în București, dar și în Iași, Oradea, Satu Mare, Timișoara, Ploiești, Buzău, etc. nu am fost niciodată întrebat de legimație emisă de CCJ. Niciodată. Dacă aș fi întrebat, eu aș ști ce să răspund.
Rămâne cum am stabilit, nu este nevoie să fii membru CCJ, dimpotrivă nu există motive pentru a plăti cotizații pentru o asociație care nu face nimic pentru consilierii juridici, sunt acolo niște inși care încasează salarii din acele cotizații și cam atât e tot ce fac.
Este parerea dvs si o respect. Insa nu sunt de acord cu afirmatiile facute la adresa colegilor avocati si la adresa conducerii Uniunii. Cat despre viitorul profesiei de consilier juridic veti auzi de schimbari majore cat de curand.
O zi buna!