Anca-Elena-01 a scris:
Dupa terminarea facultatii de drept (cu licenta) ma pot angaja ca si consilier juridic la o societate comerciala?
Trebuie sa fac parte din CCJ?
Bineînțeles că vă puteți angaja la o societate comercială!
Nu este obligatoriu, dar este bine să faceți parte dintr-o asociație profesională. Există mai multe asociații profesionale ale consilierilor juridici, nu doar Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici. Din proprie experiență știu faptul că societățile comerciale vor consilieri juridici înscriși în UCCJ.
De asemenea, am înțeles că instanțele solicită angajaților societăților comerciale să facă dovada că sunt consilieri juridici. Dacă ați lucra într-o instituție publică sau într-o bancă, regie autonomă etc., această problemă nu s-ar pune. Am înțeles de la colegi care au lucrat la societăți comerciale că instanțele te privesc diferit pentru că o instituție publică, de exemplu, nu ar trimite în instanță o persoană care nu este consilier juridic, pe când o societate comercială poate face ce vrea. Într-o instituție publică ajungi consilier juridic în urma unui concurs și dacă ai o diplomă a Facultății de Drept, deci pentru instanțe este sigur faptul că au în față o persoană cu studii juridice și care este angajată pe un post de consilier juridic.
Sigur că ceea ce v-am spus mai sus este doar o posibilă explicație a faptului că unui angajat al unei societăți comerciale i se cere, în instanță, să facă dovada că face parte dintr-o asociație profesională a consilierilor juridici.
Părerea mea este că aceea că e bine să faceți parte dintr-o asociație profesională. Eu, ca angajat în instituții publice, am stat mult timp fără să mă înscriu într-o asemenea asociație, dar acum trei ani m-am înscris.