avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... modificare date carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

modificare date carte funciara

Buna ziua.
As vrea sa stiu daca pentru un bun imobil dobandit inaintea casatoriei de sotie, este obligatorie (sau recomandata) modificarea numelui proprietarului in cartea funciara. Sotia dupa casatorie a luat numele sotului. In cazul in care sotia, proprietar, ar vrea sa vanda bunul imobil, ar avea probleme, sau e suficienta doar prezentarea certificatului de casatorie pentru stabilirea legaturii intre numele din actul de proprietate si numele actual. Va multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: casiba , utilizator 11:30, 22 Octombrie 2009
Este chiar recomandat a fi notata schimbarea de nume, pentru ca pot exista situatii cand semnarea contractului trebuie sa aiba loc mai repede decat de obicei, or termenele acordate de cadastru pentru schimbarea de nume pot intarzia semnarea contractului.

Spre exemplu, cand sunt contracte de vanzare-cumparare insotite de contracte de ipoteca, bancile creditoare solicita actele inainte si, confruntandu-le, pot sesiza diferenta de nume. Atunci, proprietarul-vanzator se grabeste sa obtina notarea pe cartea funciara - pentru a nu pierde cumparatorul (care, la randul lui, se grabeste ...ca sa nu piarda creditul/timpul), or, pentru urgente, la cadastru se percepe de 5 ori taxa obisnuita si, mai nou, au modificat si termenele de eliberare a incheierilor.

Din cate stiu, nu mai exista eliberare de incheiere in aceeasi zi cu solicitarea. Asa ca, desi se achita taxa de urgenta, dovada notarii va fi emisa - cel mai repede - abia a doua zi (de regula, dupa ora 14.00).

Daca dreptul de proprietate este deja inscris in CF, atunci va trebuie, pe langa cerere adresata Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara din cadrul OCPI (si depusa la BCPI pana in pranz), o copie (simpla, nelegalizata) dupa incheierea initiala cu inscrierea dreptului de proprietate si o copie legalizata (la notar) dupa certificatul de casatorie. Se ataseaza si chitanta de 60 ron, pe care - in functie de calea aleasa - o taie fie notarul la care ati apelat, fie cei de la oficiul de cadastru. Daca exista mai multe nr. cadastrale - taxa se percepe de atatea ori cate nr. cadastrale exista. Daca e taxa de urgenta, atunci taxa se ridica la 5 x 60 ron/nr. cadastral.

Concomitent cu notarea vi se va elibera si un extras de informare in care - in partea a III-a - se va face vorbire despre modificarea de nume. Acel extras nu poate fi folosit la vanzarea propriu-zisa, ci are o valoare -dupa cum suna si numele actului - ...informativa (pentru banca, pentru notar etc.).
Buna,

Am o intrebare legata de notarea in cartea funciara.
Am semnat in februarie 2008 un antecontract de vanzare cumparare apartament intr-un proiect imobiliar pentru care am cerut notarului si notarea in cartea funciara. Am platit aceasta notare dar nu m-am dus niciodata sa o ridic. Am cerut un extras de informare asupra cartii funciare si notarea nu a fost facuta de catre notar. Cum se poate proceda in cazul in care eu am platit aceasta notare si dispun si de chitanta aferenta??Se mai poate face ceva?Mentionez ca vanzatorul doreste sa faca dezmembrarea.

Va multumesc pentru un evenual raspuns.
Da, faceti dv. notarea sau, mai bine, mergeti la notar si-i spuneti ca faceti plangere ca nu si-a indeplinit obligatiile. Ii dati un termen in care sa va contacteze si sa va dea dovada notarii.
Succes!
Va multumesc pentru raspuns.
Daca doresc sa fac plangere, cui trebuie sa ma adresez in cazul meu?Protectia consumatorului sau exista si alte organisme carora pot depune plangerea?
Multumesc.
La UNBR faceti plangere.

Alte discuții în legătură

Teren cumparat de sotie si nu m-a trecut in contract ricky25 ricky25 Sotia mea a cumparat un teren in anul 2008 cand eu eram plecat din tara i-ar uitandu-ne acuma pe contract apare doar sotia si acolo intr-un paragraf apare ca ... (vezi toată discuția)
Cum obtin un duplicat dupa actul de proprietate ddaria_2008 ddaria_2008 Buna ziua, sunt casatorita si despartita in fapt, am un imobil dar actele au ramas la sot si nu imi pot face buletin de identitate care urmeaza sa expire, nu ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare - cumparare / fostul proprietar casatorit dar declara pe propria raspundere ca nu e casatorit hpaul hpaul De o saptamana am cumparat un imobil, la notar totul a decurs bine mi sa spus ca actele sunt in regula si ca pot cumpara pretul minim a fost 23000e pe fiscal ... (vezi toată discuția)