avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen de raspuns 30 de zile, ce se poate face dupa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen de raspuns 30 de zile, ce se poate face dupa (asociatie de locatari)

Buna ziua tuturor,
inainte de a pune intrebare o mica explicatie a problemei.
*locuind la ultimul etaj si avand probleme recurente cu izolatia m-am hotarat sa refac izolatia pe bloc (cam jumatate de bloc...din mai multe cauze...).
fiindca vrea sa recuperez macar jumatate din banii chaltuiti am depus la asociatia de locatari o cere (multumesc acestui site) prin care cer sa se ia masuri pentru a repara izolatia conform legii...

problema este ca au trecut cele 30 de zile de la luarea la cunostina de catre presedintele asociatiei si nu am primit nici un raspuns.
Vrand sa fac o teaba cat mai buna, am apelat la o firma care sa-mi garanteze izolatia macare 10 ani si sunt dispus sa platesc eu diferenta intre ce ar putea gasi asociatia ca firma sa repare pe terasa blocului si suma pe care o voi plati.

intrebarea mea este : in cazul in care asociatia de locatari nu va mai fii de acord sa plateasca (sa fie impartita suma pe ansamblul locatarilor blocului) acesti bani, sunt in masura sa apelez la justitie si sa pot avea castig de cauza?

va multumesc din avans pentru timplu acordat.
sandu.
Cel mai recent răspuns: utilizator81 , utilizator 07:05, 16 Mai 2015
@utilizator81

Aceasta lucrare trebuie facuta de asociatia de proprietari din mai multe cauze:
- costurile lucrarii trebuie repartizate pe cota-parte indiviza tuturor proprietarilor de pe scara dv., daca lucrarea, tehnic, se poate executa pe o singura scara. Dv. nu aveti de ce sa demonstrati in bloc ca sunteti nabab care plateste pentru ceea ce vecinii dv. ar trebui sa plateasca. Terasa de deasupra apartamentului dv. nu este a dv., ci a tuturor proprietarilor.

- garantia de 10 ani se da pentru executia lucrarii cu membrana dubla. Pentru membrana simpla se da pentru 5 ani. Dar garantia pe care v-o poate da o firma este apa de ploaie deoarece firma nu garanteaza ca ea va mai exista, ca firma, atatia ani. Poate intra in faliment si, deci, nu va mai avea cine sa va repare in termenul de garantie.

- lucrarea se face pe suprafata care acopera mai multe apartamente si in caz ca nu este bine executata, atunci cei care sunt afectati trebuie sa se adreseze conducerii asociatiei care are mai multe posibilitati, inclusiv aceea de reprezentare legala, de a rezolva problema cu executantul sau cu alta firma, daca prima a disparut de pe piata sau nu raspunde solicitarii., nu sa vina la usa dv. si sa va faca scandal.

In consecinta nu trebuia sa asteptati cele 30 de zile, ca presedintele asociatiei nu e institutie publica, ci este un vecin de-al dv., locuieste cu dv. in bloc, va vedeti mult mai des, il puteti cauta si la usa lui, daca e cazul. El si comitetul executiv au responsabilitatea de a organiza financiar asociatia, astfel incat asemenea probleme sa poata fi rezolvate de cum apar. Nici lor, celor din conducere, nici altor vecini nu le-ar conveni sa li se deterioreze locuinta pentru ca cei care trebuie sa rezolve problema sunt indolenti.
Probabil asociatia nu are destui bani pentru o asemenea lucrare, dar asta nu este treaba dv., ci a conducerii. Ea trebuie sa organizeze strangerea banilor si efectuarea lucrarii de urgenta.
Firmele prestatoare lasa si plata in rate cu un avans oarecare, asa ca exista posibilitatea de a strange banii chiar si in cateva luni pentru achitare in totalitate.

Duceti-va zilnic pe capul lor, bateti-le in usa, faceti presiune pe ei sa va rezolve problema.
In cazul in care nu gasiti intelegere la conducerea asociatiei, repede deschideti un proces contra asociatiei de proprietari (nu contra unor proprietari - persoane fizice - cu care dv. nu aveti niciun fel de raporturi juridice), inainte de a va apuca sa lucrati ceva pe terasa.

Atentie! Daca incepeti lucrarea in nume propriu, veti raspunde in nume propriu daca ea nu este bine executata si apar probleme la alti vecini.
Buna ziua tuturor,
In cele din urma am avut un răspuns din partea asociației de locatari care a organizat o ședința pe 1 mai. Din păcate președintele nu este deloc de acord cu devizul ce i l-am dat. El fiind de părere ca izolația actuala se prezintă bine și ca poate "petici" el cu câțiva "meseriași". Țin sa amintesc ca în urma cu 10 ani am făcut izolația pe buzunarul meu și nu au fost ceruți bani niciunui vecin (de aceea se prezintă bine, cel puțin la exterior). Chiar dacă izolația se prezintă "bine" în apartament scurgerile de apa sunt flagrante (picura apa atunci când ploua tare).
Fiindcă nu sunt de acord ca asociația de locatari sa execute "pelticeala" care ar fii demersurile pentru a duce la bun sfârșit aceasta problema va rog?
Într-un răspuns mai sus era vorba ca firma va dispărea și ca nu voi mai avea asigurare. Bănuiesc ca asigurarea "obligatorie" poate acoperi daunele și munca rău făcuta în acest caz, dar pana și eu știu ca lucrarea trebuie făcuta de un "specialist" și nu de meseriași landa.

In concluzie eu vreau sa-i aduc în justiție (asociația) însa inate de toate trebuie sa fiu sigur ca am făcut toate demersurile legale.

Va mulțumesc pentru răspunsuri.
gerberga a scris:

Parerea mea ca ar trebui sa formulati actiune in instanta de obligare a asociatiei sa faca hidroizolatia blocului si in caz ca nu rezolva sa fiti dvs autorizat sa o reparati si sa va recuperati banii de la asociatie.


Buna ziua,
sunt in măsura legala de-a cere ca lucrarea sa fie executata de-o firma specializata în izolații și nu de către unii proprietari (cum sa stabilit in urma adunări legate de acest subiect)?

mulțumesc.
Da, aveti acest drept, iar conducerea asociatiei are obligatia de a opta pentru solutiile cele mai bune pentru lucrari de calitate pentru proprietatea comuna, lucrari asigurate prin prestatie de specialitate, nu prin peticeli amatoristice.
Alea sa le faca la ei in casa si pe proprietatea lor, nu in cladirea unde locuiesc atatia oameni.
Legea 230/2007
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii
Adunarea este suverana insa trebuie sa respecte legea si legea impune ca lucrarea sa se faca cu o societate autorizata, care sa ofere garantie, selectata in urma prezentarii si analizarii a cel putin 3 oferte.

Atacati in instanta in termenul legal procesul verbal al adunarii generale.

Alte discuții în legătură

Probleme asociatia de proprietari oana_81 oana_81 am si eu o intrebare... in urma cu un an de zile doamna de la asociatia de proprietari s-a hotarat impreuna cu vecinul ei sa efectueze o lucrare de izolatie ... (vezi toată discuția)
Daca fac izolatia pe bloc pot recupera banii de la asociatie? liveomars liveomars Buna ziua, 1.Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc cu 10 etaje.Toti locatarii avem probleme cu izolatia,eu de exemplu iarna am mereu condens la ... (vezi toată discuția)
Terasa bloc alinatug alinatug Buna ziua. Va rog daca stie cineva sa-mi ofere o solutie la problema mea. Aici e vorba de fratele meu dar am sa vorbesc in numele lui. In anul 2008 am cumparat ... (vezi toată discuția)