avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum procedam cu programul de vizitare a minorului?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum procedam cu programul de vizitare a minorului?

Buna ziua,
vin si eu cu cateva intrebari la care sper sa va ajutati sa gasesc raspuns.

Am terminat divortul in decembrie 2014, programul de vizitare este urmatorul: 2 weekenduri pe luna, o saptamana in luna iunie si una in luna august, in anul cu sot 4 zile de Paste si in anul fara sot 4 zile de Craciun. Precizez ca fetita are 3 ani si 8 luni.

Intrebarile si nelamurile mele sunt urmatoarele:

1. Copilul nu vrea sa mearga la el, se mai intampla uneori sa ma sune tatal ca sa vb cu fetita iar aceasta plange la telefon ca vrea acasa, plus ca atunci cand incep sa o pregatesc psihic ca va merge la tatal ei plange si nu vrea in niciun chip sa mearga la el. Ce pot face din punct de vedere legal?

2. Fostul sot lucrand in ture acesta nu poate sta cu copilul toata saptamana sau chiar in anumite weekenduri lasand-o pe fetita la parintii lui, acestia vorbesc urat copilului despre mine ( fetita imi spune tot timpul ca eu sunt o mama buna si nu asa cum spune mamaie). Se poate face ceva in legatura cu acest aspect?

3. Urmeaza sa o ia o saptamana in luna iunie, fata fiind la gradinita as putea sa merg si eu la gradinita sa o astept si sa o vad? Ma gandesc ca ii va fi f greu in acesta situatie sa nu ma vada o saptamana si nu vreau sa creada am abandonat-o tinand cont ca asta i se spune ca voi face in casa tatalui ei.

4. In legatura cu procura pentru iesirea din tara in care trebuie sa am acordul lui cum pot face pt a o obtine cand acesta nu este de acord. ( precizez ca imi doresc sa ies din tara cu copilul pt maxim o saptamana ca de ex sa mergem la mare in Bulgaria sau Grecia)

5. Privind pensia alimentara, acestuia nu i s-a dat in instanta o anumita data in care trebuie sa fie platita, cateodata o trimite la inceputul lunii cateodata la sfarsit. Exista o anumita data specificata in vreo lege ?


Va multumesc f mult ca ati avut rabdare sa cititi si sper sa gasesc raspunsurile cautate.
Este bine sa ajunga la bunica urmatorul mesaj: sa nu se mire daca nepoata la un moment dat nu o sa mai doreasca sa o vada. Sa fie constienta ca motivul nepoatei va fi unul foarte simplu: "faptul ca vorbesti urat de mama ma face sa ma simt rau si nu imi place". Pe de alta parte ar trebui sa intervina si tatal, adica fiul ei, sa ii explice limitele si regulile de comportament si vorbire in prezenta nepoatei. Alegerea femeii cu care sa formeze un cuplu si sa devina parinte a fost a fiului ei, daca doreste sa faca reprosuri, sa-i faca lui, nu copilei, ca ea nu are nicio vina.
Mie nu mi se pare ca un parinte care vrea sa participe la o ora a copilului lui il poate afecta rau pe acesta, mai ales ca asta e prima oara in cativa ani in care o face.
Nu e normal ca un parinte care nu-si poate vedea copilul totusi sa-l supravegheze pe acesta?
Pana la urma e custodie comuna dar daca parintele rezident nu are chef sa te informeze despre copil si nu o face nu pateste nimic, daca ia toate deciziile pentru copil fara sa te consulte pe tine iarasi e ok, la scoala nu ai voie sa mergi ca traumatizezi copilul si nici altceva nu ai voie sa faci, cum ar fi executia silita pentru ca acolo cu siguranta lasi rani de nevindecat.
Pana la urma mi se pare custodia asta comuna asa cum e acum in Romania un mare pas inapoi pentru ca in loc sa lamureasca lucrurile mai mult duce la scandal.
Custodia comuna romaneasca a dat doar dreptul la scandal si la procese noi si la sicanare.
Un parinte nerezident nu are cu nimic mai mult acum decat avea inainte.
Oamenii care se inteleg acum si au custodie comuna ar fi facut-o si cu custodie unica. Acum ai doar dreptul sa deschizi noi si noi procese fara sa rezolvi nimic, ba mai mult in cazul in care esti dus cu pluta si de fapt dorinta ta e doar sa faci rau fostei sotii ai acum posibilitatea sa o tarasti prin tribunale ca deh, e custodie comuna.
Iar daca fosta e ea dusa cu pluta si nu te lasa la copil din nou nu te ajuta nimeni, esti indrumat doar pe drumul proceselor si al scandalului.





Da. realitatea e corecta. Aveti solutii?
Solutia ar fi custodia fizica comuna. Adica copilul sta cu fiecare parinte in proportie egala, impartim si drepturile si obligatiile in cote egale. Cunosc astfel de familii (nu in Romania bineinteles) si credeti-ma ca in afara unui disconfort la inceput pentru copil, este o solutie perfect functionala care elimina in totalitate conflictele zugravite pe acest forum de ambele parti.
Solutiile sunt in noi. Eu una cred ca ar trebui sa ne intalnim cat mai multi parinti, sa facem o lista cu doleantele noastre, sa ne sfatuim cu un avocat, sa cerem audienta la Protectia Copilului si sa incepem sa miscam lucrurile.
Stand asa,plangandu-ne nu va schimba nimeni nimic pentru ca vremea trece si banutul curge.

Alte discuții în legătură

Denigrarea celuilalt parinte, in fata copiilor annaluk annaluk Buna ziua, Sunt divortata de 1 an de sotul meu. Avem 2 copii, o fată de 13 ani si un baiat de 6 ani. Copiii au domiciliul la mine, dar custodia e ... (vezi toată discuția)
Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Ce putem face pentru o viata linistita? diana lazar diana lazar Am mai pus o intrebare la aceasta sectiune si intr-unul din raspunsuri am fost informata ca tatal are dreptul sa isi viziteze copilul minor desi la divort nu a ... (vezi toată discuția)