avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum procedam cu programul de vizitare a minorului?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum procedam cu programul de vizitare a minorului?

Buna ziua,
vin si eu cu cateva intrebari la care sper sa va ajutati sa gasesc raspuns.

Am terminat divortul in decembrie 2014, programul de vizitare este urmatorul: 2 weekenduri pe luna, o saptamana in luna iunie si una in luna august, in anul cu sot 4 zile de Paste si in anul fara sot 4 zile de Craciun. Precizez ca fetita are 3 ani si 8 luni.

Intrebarile si nelamurile mele sunt urmatoarele:

1. Copilul nu vrea sa mearga la el, se mai intampla uneori sa ma sune tatal ca sa vb cu fetita iar aceasta plange la telefon ca vrea acasa, plus ca atunci cand incep sa o pregatesc psihic ca va merge la tatal ei plange si nu vrea in niciun chip sa mearga la el. Ce pot face din punct de vedere legal?

2. Fostul sot lucrand in ture acesta nu poate sta cu copilul toata saptamana sau chiar in anumite weekenduri lasand-o pe fetita la parintii lui, acestia vorbesc urat copilului despre mine ( fetita imi spune tot timpul ca eu sunt o mama buna si nu asa cum spune mamaie). Se poate face ceva in legatura cu acest aspect?

3. Urmeaza sa o ia o saptamana in luna iunie, fata fiind la gradinita as putea sa merg si eu la gradinita sa o astept si sa o vad? Ma gandesc ca ii va fi f greu in acesta situatie sa nu ma vada o saptamana si nu vreau sa creada am abandonat-o tinand cont ca asta i se spune ca voi face in casa tatalui ei.

4. In legatura cu procura pentru iesirea din tara in care trebuie sa am acordul lui cum pot face pt a o obtine cand acesta nu este de acord. ( precizez ca imi doresc sa ies din tara cu copilul pt maxim o saptamana ca de ex sa mergem la mare in Bulgaria sau Grecia)

5. Privind pensia alimentara, acestuia nu i s-a dat in instanta o anumita data in care trebuie sa fie platita, cateodata o trimite la inceputul lunii cateodata la sfarsit. Exista o anumita data specificata in vreo lege ?

Va multumesc f mult ca ati avut rabdare sa cititi si sper sa gasesc raspunsurile cautate.
Ei, asta e schema de care nu v-ati prins: ne trasformam in exemple negative tocmai ca sa fim siguri ca alegerile mature ale copiilor nostri vor fi corecte. In rest nu am cerut nimanui sa-mi bage in seama copiii Despre drepturi, toti sunt datori sa si le apere macar din respect ptr cei care s-au zbatut sa le obtina. Sper sa invete si fetele mele asta.
Avlil, stiu cum se simte asta cu discriminarea, dar nu pentru ca mi-as vedea eu copilul altfel! Motivul discriminarii de catre ceilalti copii vine din acele intamplari neplacute in care tatal umareste o gasca de copii plecati in excursie si le face aproximativ 3500 de poze, executand diveste ipostaze si fandari pentru a avea cel mai bun cadru si a capta cat mai multe imagini pe secunda.
"de ce face tatal tau asta?" "tu i-ai spus sa vina? parintii nostri nu au venit, li s-a spus ca nu au voie!" "esti o ciudata si tatal tau arata a paparazzo!"
Dupa asta au urmat aproximativ 3 scandaluri pe luna in curtea scolii, in timpul orelor si evident multe emailuri ce au dus la abandonul invatatorului, adica a lasat clasa, din cauza tatalui ingrijorat! Au urmat cadouri refuzate de copil si distribuite cu sadism celorlalti copii din clasa ce se bateau pe ele. Copilu meu s-a simtit tradat de tata dar si de colegi care nu aveau cum sa ii inteleaga protestul fata de un tata abuziv.
Recunosc, dupa doua consilieri psihologice inca nu sunt convinsa ca am metoda perfecta de a tarata astfel de situatii, Dar stiti ce, copilul stie mai bine, le spune colegilor de clasa ca tatal ei s-a inbolnavit, e nebun acum dar poate se va face bine! Ce sa fac, sa il contrazic, sa ii spun ca e constient de actele sale si ca o face din rautate sau sa ii spun ca din dragoste pentru el nu stie ce sa faca si atunci greseste ingrozitor? Sau e mai bine sa ii intaresc convingerea ca tata e nebun si poate o sa ii treaca?
Chiar am nevoie de ajutor!
Shomo, varianta cu a va iubi copilele prin orice gest ati incercat? Copii au nevoie de protectie, de respect, de recunoastere, de acceptare. Da, de acceptare ca isi resping tatal si de intelegere pentru ceea ce simt. Le e cumplit de greu, va asigur! Sa negi o parte din tine e ingrozitor. Ati incercat sa reparati acea parte ( fie ea chiar si foarte mica in functie de subiectivism) fata de fosta sotie si copile? V-ati gandit ce lupta se duce in sufletelele lor cand o parte din ele (tatal) o uraste pe mama (cealalta parte)??? Probabil ca si invers e valabil. Pe principiul orgoliului majoritar parca jucati jocul ala stupid din copilarie cu "la popa la poarta..."
Sa nu cumva sa va purtai frumos sau sa va cereti scuze chiar si pentru felul in care se simte cel ranit! Doamne feri, veti ramane fara conflict si apoi la ce se va rezuma totul? Va trebui chiar sa traiti, sa incepeti sa faceti ceva cu tot timpul liber... greu!!
Buna seara,

abia acum am reusit sa citesc ceea ce s-a mai scris intre timp. Se pare ca parerile sunt impartite ( este si normal). Tin sa precizez ca niciodata nu m am gandit sa intrerup legatura dintre fiica mea si tatal acesteia. Intrebarile mele au fost foarte clare inca de la inceput si cat despre intrebarea care a primit cele mai multe raspunsuri era daca pot face ceva legal ca bunica paterna sa nu ma mai denigreze in fata copilului si nu daca pot face ceva sa intrerup legatura fiicei cu tatal.

Va multumesc inca odata pentru tot timpul si atentia acordata.
Felicitari, doamna, pentru echilibru.
Pentru denigrari trebuie vazut cat de grav, cat de des, ce efecte are asupra copilului etc. In functie de asta puteti limita legaturile copilului cu bunica sau puteti schimba programul tatalui asa incat sa i se impuna a nu fi prezenta bunica in timpul vizitelor.
Totusi, repet, trebuie sa se dovedeasca un anume impact al acestor vorbe, ele sa nu fie numai in vant.

Alte discuții în legătură

Denigrarea celuilalt parinte, in fata copiilor annaluk annaluk Buna ziua, Sunt divortata de 1 an de sotul meu. Avem 2 copii, o fată de 13 ani si un baiat de 6 ani. Copiii au domiciliul la mine, dar custodia e ... (vezi toată discuția)
Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Ce putem face pentru o viata linistita? diana lazar diana lazar Am mai pus o intrebare la aceasta sectiune si intr-unul din raspunsuri am fost informata ca tatal are dreptul sa isi viziteze copilul minor desi la divort nu a ... (vezi toată discuția)