Am vorbit cu avocatul, a inteles ce si cum doar ca ,spune el, in cazul in care ma voi alege cu Amanarea aplicarii pedepsei judecatorul poate da, ca pedeapsa complementara, interzicerea dreptului de a conduce vehicule pe o perioada de 2 ani. Este adevarat? Nu am gasit nimic concret pana acum despre aceasta prevedere.
Titlul III Pedepse din NCP
Art. 55: Pedepsele complementare
Pedepsele complementare sunt:
a)interzicerea exercitarii unor drepturi;
b)degradarea militara;
c)publicarea hotararii de condamnare .
Articolul 66: Continutul pedepsei complementare a interzicerii exercitarii unor drepturi
(1) Pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii unor drepturi consta in interzicerea exercitarii, pe o perioada de la unu la 5 ani, a unuia sau mai multora dintre urmatoarele drepturi:
a)dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice;
b)dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat;
c)dreptul strainului de a se afla pe teritoriul Romaniei;
e)drepturile parintesti;
f)dreptul de a fi tutore sau curator;
g)dreptul de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii;
h)dreptul de a detine, purta si folosi orice categorie de arme;
i)dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta;
j)dreptul de a parasi teritoriul Romaniei;
k)dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public;
l)dreptul de a se afla in anumite localitati stabilite de instanta;d)dreptul de a alege;
Art. 67: Aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exercitarii unor drepturi
(1) Pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii unor drepturi poate fi aplicata daca pedeapsa principala stabilita este inchisoarea sau amenda si instanta constata ca, fata de natura si gravitatea infractiunii, imprejurarile cauzei si persoana infractorului, aceasta pedeapsa este necesara.
(2) Aplicarea pedepsei interzicerii exercitarii unor drepturi este obligatorie cand legea prevede aceasta pedeapsa pentru infractiunea savarsita.
(3) Interzicerea dreptului strainului de a se afla pe teritoriul Romaniei nu se aplica in cazul in care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere .
Articolul 68: Executarea pedepsei complementare a interzicerii exercitarii unor drepturi
(1) Executarea pedepsei interzicerii exercitarii unor drepturi incepe:
a)de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare la pedeapsa amenzii;
b)de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c)dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala ori a restului de pedeapsa, dupa implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau dupa expirarea termenului de supraveghere a liberarii conditionate.
(2) In cazul in care s-a dispus liberarea conditionata, interzicerea dreptului strainului de a se afla pe teritoriul Romaniei se executa la data liberarii.
(3) Daca se dispune revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere sau inlocuirea pedepsei amenzii cu inchisoarea, pentru alte motive decat savarsirea unei noi infractiuni, partea din durata pedepsei complementare a interzicerii exercitarii unor drepturi neexecutata la data revocarii sau inlocuirii se va executa dupa executarea pedepsei inchisorii.
Articolul 69: Degradarea militara
(1) Pedeapsa complementara a degradarii militare consta in pierderea gradului si a dreptului de a purta uniforma de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare .
(2) Degradarea militara se aplica in mod obligatoriu condamnatilor militari in activitate, in rezerva sau in retragere, daca pedeapsa principala aplicata este inchisoarea mai mare de 10 ani sau detentiunea pe viata.
(3) Degradarea militara poate fi aplicata condamnatilor militari in activitate, in rezerva sau in retragere pentru infractiuni savarsite cu intentie, daca pedeapsa principala aplicata este inchisoarea de cel putin 5 ani si de cel mult 10 ani.
Daca vi se amana aplicarea pedepsei , nu prea va incadrati in dispozitiile art. 68 alin(1) lit. a sau b.
Daca se dispune amanarea aplicarii pedepsei instanta pe langa masurile de supraveghere poate impune ca obligatie pe durata termenului de supraveghere( 2 ani) sau pe o perioada mai mica, să nu conducă anumite vehicule stabilite de instanţă.
ART. 85 c.p.
Măsurile de supraveghere şi obligaţiile
(1) Pe durata termenului de supraveghere, persoana faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
(2) Instanţa poate impune persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei să execute una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională;
b) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă. Numărul zilnic de ore se stabileşte prin legea de executare a pedepselor;
c) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate;
d) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală;
e) să nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu persoanele cu care a comis infracţiunea sau cu alte persoane, stabilite de instanţă, ori să nu se apropie de acestea;
f) să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă;
g) să nu conducă anumite vehicule stabilite de instanţă;
h) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme;
i) să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei;
j) să nu ocupe sau să nu exercite funcţia, profesia, meseria ori activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
#M3
(3) Pentru stabilirea obligaţiei prevăzute la alin. (2) lit. b), instanţa va consulta informaţiile puse la dispoziţie periodic de către serviciul de probaţiune cu privire la posibilităţile concrete de executare existente la nivelul serviciului de probaţiune şi la nivelul instituţiilor din comunitate.
(4) Când stabileşte obligaţia prevăzută la alin. (2) lit. e) - g), instanţa individualizează, în concret, conţinutul acestei obligaţii, ţinând seama de împrejurările cauzei.
#B
(5) Persoana supravegheată trebuie să îndeplinească integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere.
Sa inteleg ca exista riscul ca, chiar daca mi se da Amanarea aplicarii pedepsei sa imi fie anulat permisul de conducere cu dreptul de redobandire dupa 2 ani. In acest caz, ar fi mai bine sa mi se dea amenda penala sau chiar inchisoare cu suspendare, situatii in care as putea redobandi permisul dupa 6 luni respectiv 1 an in functie de sentinta?
Ieri am avut procesul. Sentinta a fost mult sub asteptarile mele. 1 an si 2 luni inchisoare cu suspendare sub supraveghere si 3 ani termen de incercare, iar ca pedeapsa complementara interzicerea dreptului de a conduce orice fel de vehicul pe perioada termenului de incercare.
Asta desi procurorul nu a cerut interzicerea dreptului de a conduce si a precizat in mod expres ca nu se impune aceasta masura. Cum vi se pare sentinta? Credeti ca are rost sa fac apel? Exista sansa ca la Curtea de apel sa mi se anuleze macar pedeapsa complementara si sa pot sa dau dupa 1 an? Multumesc!