avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz angajator eliberare adeverinta de salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz angajator eliberare adeverinta de salariat

Salariat sa imbolnavit angajaorul refuza eliberare adeverinta salariat necesara primirii concediului medical.Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Palade gheorghe alexandru , utilizator 10:17, 29 Aprilie 2020
Intr-adevar, salariatul in cazu este prins la mijloc.

Ar trebui modificata HG in sensul stabilirii unui termen mai scurt de eliberare.
1. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 38. - (1) Plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate au obligaţia sã elibereze asiguratului adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, în vederea acordãrii certificatelor de concediu medical.
...

2. Deci angajatorul este obligat sa va elibereze adeverinta pentru medic desi nu se prevede o sanctiune disciplinara in cazul in care refuza sau intarzie eliberarea adeverintei.

3. - Fiind vorba de o situatie medicala (este in joc sanatatea salariatului) nu se aplica termenul de 15 zile care este pentru adeverinte de vechime.
- In aceasta situatie adeverinta trebuie eliberata pe loc, la cerere, mai ales ca nu presupune o cautare in arhive sau un timp lung pentru eliberarea ei.
Si daca angajatorul refuza eliberarea adeverintei folosindu-se de acel termen de 15 zile?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul de 15 zile, prevazut in HG 500/2011, este pentru adeverinte de vechime, nu pentru adeverinte pentru medic unde orice intarziere pune in pericol sanatatea persoanei solicitante.
Va multumesc frumos pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Eliberari adeverinte pdmg pdmg In cat timp este obligat angajatorul sa elibereze o adeverinta in care sa ateste cate zile de concediu am avut in ultimele 12 luni? (vezi toată discuția)
Eliberare adeverinta fost angajat lilly11a lilly11a Buna va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: - un fost angajat, al carui contract s-a incheiat in urma cu 2 sapt, solicita o adeverinta pentru medic si ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza eliberarea adeverintei de salariat CameliaTeodora CameliaTeodora Cum ar trebui sa procedez in cazul in care fostul angajator refuza eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa vechimea in munca, chiar in conditiile ... (vezi toată discuția)