avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment

Locuiesc in Constanta intr-un apartament de 40 mp,cu doua camere.Administratorul asociatiei a stabilit suma de 230 Ron pentru un ap. cu 2 camere iar pentru un ap. cu 3 camere 300.As dori sa stiu cum se stabileste aceasta suma, a fondului de rulmen; la numar de persoane din ap sau la numarul de mp al apartamentului?exista o lege cu indici de calcul al acestui fond de rulment?Pana in prezent am achiat suma de 180 Ron, mai mult nu vreau sa dau, e o aberatie ceea ce ni se cere.
Cu multumiri
Niculina
Cel mai recent răspuns: ContSters83900 , utilizator 23:47, 30 Noiembrie 2009
In cazul Dv., un caz absolut de dat exemplu:
1. Intretinerea trebuia platita de fostul locatar in schimbul chitantei
2. Fondul de rulment i se dadea dupa ce achita ultima cota de intretinere de care era responsabil sa o plateasca (de regula cam dupa 1 luna dupa ce a plecat din apartament, cand se listeaza cotele lunii in care a locuit pentru ultima data fostul) in schimbul unei cereri depuse la administrator prin care cerea restituirea fondului de rulment, iar cand administratorul convenea cu el sa vina sa-si ridice banii, semna pe acea cerere ca a primit suma; cererea constituie (sa fie stampilata, inregistrata si semnata si de presedinte - in spatiul rezervat asociatiei) document de scoatere a unei sume din gestiunea asociatiei.
3. Noul locatar achita cota de intretinere (prima) care ii revine contra chitanta
4 Achita fondul de rulment in intregime contra chitanta.
..............................
Ca nu s-a intamplat asa:
1. Administratorul face un referat - semnat de presedinte si cenzor - in care arata ca retrage suma de bani necesara achitarii ultimei cote de intretinere a fostului locatar din fondul de rulment al acestuia Acest referat constituie document de plata in gestiunea asociatiei;
2. Noul locatar achita prima cota de intretinere ce i s-a repartizat contra unei chitante
3. Noul locatar achita suma de completat la fondul de rulment contra chitanta.
..................................
Daca fostul locatar vine dupa mai multe luni de zile sa-si revendice diferenta de bani asta se face ca in prima varianta, pentru restul de suma din fondul de rulment (aceasta ramane a lui pana cand si-o ridica)
In acest caz noul locatar va completa pentru a doua oara fondul de rulment contra chitanta.
...................................................
In cazul in care cota si restantele (eventuale) sunt mai mari decat fondul de rulment se procedeaza ca in varianta a doua, iar noul proprietar
1. plateste restul de suma neacoperit de fondul de rulment contra chitanta(din pacate aici e paguba noului proprietar).
2. Noul locatar achita fondul de rulment in intregime contra chitanta.
.........................................
Dv. achitati intretinerea restanta (a fostului proprietar) si primiti chitanta pentru aceasta suma, iar fondul de rulment ramane in contul Dv fara a va da chitanta pe el. Chitanta dovedeste o suma primita cash. Administratorul v-a zis corect, dar ca sa fiti sigur ca nu se intampla vreun necaz si uita de fondul de rulment si-l da celui fost daca o veni sa si-l ceara, puneti-l sa va scrie pe dosul chitantei o mica observatie "suma platita este in contul fostului proprietar....Xulescu si fondul de rulment trece pe numele lui Yculescu - adica Dv).
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
elga50, moderator
1.restantele prescrise se retin presedintelui ,comitetului si administratorului care nu au luat masuri de recuperare.
2.fondul de rulment nu este obligatoriu..se poate incepe penalizarea din primele zile
3.penalitatole la fondul de rulment sunt ilegale.
4.sumele fondului de rulment nu au cum sa fie puse la banca,ci constituie suma platita la primirea facturilor...si reintregirea lui prin incasari.De unde aberatia ca este pus la banca pt dobanda
Se poate folosi in interes personal acest fond,intarziind platile furnizorilor,iar penalitatile le vor plati ceilalti proprietari
1. ce lege da acest drept, si cui ? numai instanta poate stabili asa ceva. sau in baza unei decizii statutare sau a adunarii generale (mai vechi decit fapta petrecuta - neretroactivitatea legilor)
2. fondul de rulment este obligatoriu ... vezi art 24 din HG 1588/2007, si chiar si in legea 230/2007. penalizarea se aplica din a 50-a zi de la afisarea listei cu pricina, nu imediat
3. ----
4. din cite cunosc exista un plafon maxim care poate fi tinut in casa (maxim 3000 lei, daca nu s-a modificat de la ultima mea informare). procentul pentru sumele la vedere este extrem de mic, si se mace si mai mic prin impozitare.
pentru folosirea in interes personal a sumelor de bani apartinind asociatiei, in codul penal exista pedepse pentru deturnare de fonduri
Pt elga 50: =D>

Va multumesc din inima pt raspuns! Mi-a fost de mare ajutor! Am procedat la plata ultimei intretineri restante si fondul de rulment a ramas in contul meu. Administratorul mi-a citit din actul de constituire a asociatiei sau ceva de genul acesta regulile privind fondul de rulment si e ok. Plus ca am luat de la notar acea adeverinta completata de presedintele asociaitei in momentul perfectarii contr de v-c unde se adevereste existenta unui fon platit in contul apart meu.

Va multumesc inca o data!
Atentie!!!!!! Fondul de rulment nu este al apartamentului, ci al proprietarului. Daca Dv. vindeti acum, cu procedurile de rigoare, scrise mai sus, va luati fondul de rulment achitat la asociatie si....mergeti si beti o bere. Noul locatar va trebui sa-si plateasca el fondul de rulment stabilit de asociatie.
In practica se compenseaza cotele cu fondul de rulment, se mai da sau se mai ia diferenta si chiar intre vanzator si cumparator se pot regla conturile, cumparatorul plateste vanzatorului fondul de rulment si acesta va ramane mai departe in contul lui.
Se pot face tot felul de aranjamente de plata, totul e sa existe chitante, cereri, care sa ateste intrarea si iesirea banilor din gestiune, dar aiasta-i problema administratorului.
Bine ca ati reglat conturile, felicitari ca ati avut cu cine va intelege!!!!

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment ceaidemusetel ceaidemusetel Fondul de rulment trebuie platit anual chiar daca sunt cu plata taxelor la zi? (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Plati datorii furnizori DanAlyna DanAlyna Buna ziua, In cadrul Adunarii Generale s-au luat urmatoarele decizii: - bugetul de cheltuieli pentru: presedinte: 100 lei/luna; lucrari ce nu necesita ... (vezi toată discuția)