avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului

Buna ziua,
Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza.
Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un raspuns in modul corect de calculare a acesteia.
Sunt niste diferende intre locatarii asociatiei si vrem sa fim pregatiti in daca se ajunge la judecata datorita pastrarii/recalcularii cotei parte indivize.
Daca cineva a avut de-aface cu asa ceva, rog detalii/contact.
Multumesc.
Scuze, aveti dreptate: acele terase sunt proprietati individuale. Propietarului, avand o suprafata utila mai mare decat unul fara terasa (desi suprafata apartamentului este aceeasi, cel de la parter include si terasa ca utila), ii revine o cota parte indiviza mai mare ceea ce duce la costuri mai mari ale intretinerii. Problema este ca el (ei) nu vor sa calculeze si terasa, considerand ca terasele nu fac parte din suprafata utila (chiar daca sunt proprietatile lor individuale).
Asta ar duce la recalcularea cotei parti indiviza pentru toate apartamentele.
O solutie, pe care o folosesc unele programe, este aceea de a se pastra cpi din contractele de proprietate la care se aplica niste coeficienti de corectie conform unei hotarari a adunarii generale.
adyboss a scris:
... ceea ce duce la costuri mai mari ale intretinerii.

Pai daca unii proprietari de apartamente isi cumpara si cate o bucata de pamant langa bloc, nu vad cum poate sa duca la cresterea costurilor la intretinere. Asociatia administreaza, gestioneaza blocul si nu terenurile de langa bloc. Nu le repara, nu le matura, nu le incalzeste, nu le vopseste, nu consuma pentru acestea gaz, apa... tot asa cum la alte asociatii si blocuri, nu se administreaza trotuarele, strada din fata blocului, spatiul verde de langa bloc ce apartine statului.

Din nou logic!
Totusi, ce se intampla in cazul in care proprietatea individuala este si terasa (deasupra unui apartament)? Niciun alt locatar nu are acces la acea terasa. Se calculeaza ca spatiu util (si implicit proprietarul va avea o cota parte indiviza mai mare)?
Si cine suporta reparatiile in cazul in care sunt probleme de infiltratii la apartamentul de sub terasa?
La fel si in cazul terenului sub care se afla parcarea subterana... daca pe el sunt scurgeri pluviale care vor avea probleme de etanseitate ducand la inundatii in subsol, cine va plati reparatiile?
Multumesc.
Terasa nu intra in suprafata utila a apartamentului. Este tratata ca si balconul sau logia.

De suportat reparatiile cu scurgerile pluviale le suporta proprietarul terasei pentru ca el are acces exclusiv si foloseste terasa putand sa o si degradeze .... sau proprietarul (proprietarii) terenului sub care se afla parcarea.

Alte discuții în legătură

Recalculare cota - parte indiviza de proprietate perjaecaterina perjaecaterina Buna seara . Ma confrunt cu o situatie ce doresc sa o supun atentiei dvs.pentru un raspuns competent. Conform contractului de vanzare-cumparare apartamentul ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)
Suprafata indiviza normator normator ce inseamna suprafata indiviza?, din ce se compune?, fata de acest criteriu se repartizeaza cheltuielile la asociatia de proprietari. Cu stima, Va multumesc. (vezi toată discuția)