avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Eliberare duplicat certificat de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Eliberare duplicat certificat de nastere

care sunt pasii de urmat pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de nastere si a unui pasaport (care au fost furate) in conditiile in care persoana respectiva este in strainatate.
mentionez ca nu are alt act de identitate romanesc, fiind plecata definitiv din tara din anul 1973 si avand dubla cetatenie
de asemenea, pentru moment nu poate veni momentan in tara.
va multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
Elenacristina, utilizator
nu se mai accepta copiile legalizate emise în trecut


Care trecut, trecutul apropiat sau cel indepartat?:hm:
Inainte de 1989? 2000? 2005? 2010?

Atat timp cat nu se precizeaza un an iar noul cod civil nu precizeaza valabilitatea unei copii legalizate, decizia consulatului de a nu mai accepta copii legalizate poate fi considerata abuziva iar persoana din State poate merge la "intimididare" cu prevederea cuprinsa in art. 286 din NCC.

Acum depinde si unde locuieste persoana si daca are posibilitatea sa se deplaseze la consulatul din NY.

Asta in ideea ca in cazul in care locuieste in NY sau in apropiere poate merge la consulat cu documentele pe care le detine si sa nu incerce sa obtina telefonic informatii cu privire acceptarea copiei legalizate. Sa il puna pe functionar in fata faptului implinit.

Iar putina "agitatie" facuta poate determina functionarul consulatului sa accepte copia legalizata.

"Sunt sanse sa obtin pasaportul pana la viitoarele alegeri prezidentiale!":confused: :((
Nici la Evidenta nici la Pasapoarte copiile legalizate nu inlocuiesc originalele actelor de stare civila.

Referitor strict la situatia utilizatoarei, daca vrea sa obtina un nou pasaport de cetatean roman cu cu domiciliul in strainatate va trebui sa depuna, printre altele,
certificate de stare civilã, în original şi fotocopie

HG 94/2006, actualizata, Art. 28, c).
[ link extern ]

Consulatele sunt obligate sa respecta normele metodologice ale Legii 248/2005. Ma indoiesc ca ii va impresiona ce spune codul civil, uneori nici normele nu le cunosc bine. Dovada sunt numeroasele topicuri in care oamenii se plang ca mai mult i-au incurcat decat sa-i ajute.

Sigur, dumneaei poate face exact ce i-ati indicat.
Pe baza art. 28 alin. (5) lit c) pe care l-ati indicat eu inteleg ca poate depune si fotocopie fara sa fie legalizata! Iar cum originalul poate fi inlocuit de copie legalizata...

ART. 28
(1) Cetãţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în strãinãtate poate depune cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu, a unui paşaport simplu electronic sau a unui paşaport simplu temporar, cu menţionarea statului de domiciliu.
(2) Cererile prevãzute la alin. (1) se depun personal, în strãinãtate, la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României, iar în ţarã, la serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple pe a cãror razã titularul a avut ultimul domiciliu sau, dupã caz, reşedinţa.
(5) Cererile prevãzute la alin. (1) trebuie însoţite de urmãtoarele documente:
a) paşaportul anterior, dacã acesta existã;
b) dovada achitãrii taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului prevãzute de
lege, completatã pe numele titularului;
c) certificate de stare civilã, în original şi fotocopie;

Nu stiu, parerea mea este informatiile de pe site-utile oficiale ale misiunilor diplomatice ale RO in strainatate nu sunt unitare in privinta eliberarii documentelor.

De exemplu pe site-ul ambasadei RO in Canada nu se face nicio referire la copiile legalizate!
[ link extern ]

Persoana din USA poate incerca orice cale pe care o considera de cuviinta pentru intrarea in posesia pasaportului pana la obtinerea duplicatului CN.

M-am apucat de studiat in detaliu legislatia pe care ati indicat-o sa ma pun la curent cu noutatile!:)
Fara certificatul de nastere in original nu are nicio sansa sa obtina pasaportul. Parerea mea! Cetateanul american poate solicita obtinerea unui nou certificat de nastere personal pe baza pasaportului strain prin ambasada/consulat si merge pe filiera MAE-MAI-DEPABD-SPCLEP Stare civila,(dureaza cam 30 zile), fie face o imputernicire/procura speciala direct la ambasada/consulat pe baza unui titlu de calatorie ori merge la un notar din apropierea sa care are apostila de la Haga unde tot pe baza pasaportului american, imputerniceste o terta persoana din Romania care sa-i solicite, sa-i ridice si sa-i trimita certificatul de nastere. Si sa nu declare ca i-a fost furat ci pur si simplu ca la pierdut intrucat daca declara ca i-a fost furat obligatoriu trebuie sa depuna o adeverinta ca a sesizat politia despre acest lucru.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2015
Justitiarul711, utilizator
buna seara.... din pacate, nu a tinut :(
:oops:
dar, am primit procura si certificatul de nastere este deja in mainile mele... dar, din nefericire, fara CNP
dar, pentru CNP, e necesar un act doveditor al cetateniei... ceea ce nu avem !
incepe alta dans - obtinerea unei dovezi care sa ateste ca este cetatean roman... (am procura si pentru aceasta incercare)
apoi... apoi, vom mai vedea, :)

daca aveti vreo idee, m-ar ajuta - am primit un raspuns cam descurajator - nu se poate aici, fara persoana "de fata", asa ca ar fi o varianta sa CNP, inclusiv dovada cetateniei, de la consulatul de la NY.

multumesc mult
:yes:

Alte discuții în legătură

Obtinere dovada cetatenie romana in vederea obtinerii cnp Elenacristina Elenacristina Buna ziua cum si de unde se obtine o dovada a cetateniei unei persoane cu dubla cetatenie - romana / americana, cu domiciliul un SUA, in conditiile in care am ... (vezi toată discuția)
Obtinere duplicat certificat nastere anyta07grz anyta07grz buna seara/ Fetita mea are varsta de 20 ani este plecata din tara, si-a pirdut certificatul de nastere( i-au fost furate actele certificatul de nastere si ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere, duplicat scalin scalin Locuiesc in Canada de mai bine de 12 ani de zile. De curind am descoperit ca nu mai imi gasesc Certificatul de Nastere, eliberat la Constanta. Mai am printre ... (vezi toată discuția)