avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acord notarial vecin reparare acoperis si mansardare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acord notarial vecin reparare acoperis si mansardare

Buna ziua,
Acum jumatate de an am cumparat o locuinta din perioada interbelica pe care vreau sa o renovez si sa ma mut in ea.
Constructia are deja un pod inalt pe care vreau sa-l mansardez si sa-l transform in dormitoare.
Constructia este alipita pe toata latura din spate de calcan cu alte doua constructii, iar pe cealalta latura unde am o magazie (pe care vreau sa o demolez) este alipita iar de o alta constructie.
Am depus la primarie actele in care am cerut massardare partiala locuinta veche si in certificatul de urbanism mi se cere acordul vecinului cf. art, 612 Cod Civil.
Zis si facut, am fost pe la vecinii si de la doi dintre ei am obtinut acordul notarial ca nu au nimic impotriva proiectului meu.
Acum mai am un singur vecin care nu vrea sa-mi dea acordul. Si problema este ca e cel in partea unde am eu doua treimi din acoperis. Casele sunt alipite de mai bine de 70 de ani de cand au fost construite. Am incercat sa-i explic omului ca nu ii afectez cu nimic structura, i-am aratat expertizele tehnice efectuate la casa mea, dar el nu vrea in ruptul capului sa-mi dea acordul, zice ca daca imi modific eu casa atunci ii scade lui valoare la casa in caz ca vrea sa vanda si tot felul de aberatii de genul asta, ca trebuia sa ii intreb pe ei inainte sa cumpar casa, ca asta e riscul pe care mi l-am asumat daca am vrut sa ma mut la casa....etc
Ce posibilitati am ? De umblat la acoperis trebuie sa umblu pentru ca am doua sau trei locuri in care imi ploua in casa.
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:39, 2 Decembrie 2019
@andrei2005 ce destinatie de spatiu schimba? Nu mai vorbiti traznai, nu exista destinatie imobil - pod. E locuinta si vrea tot locuinta...

@cristian-mihai
Ciudat cu solicitarea acordului in virtutea art. Art.612 NCC; acesta se refera la constructii noi care urmeaza a fi amplasate pe linia de hotar, nu la interventie asupra unei cladiri existente deja pe linia de hotar. Sau poate aveti si o extindere care depaseste perimetrul actual (existent) al casei?!
Va trebuie acordul vecinilor si daca interveniti asupra cladirii lor, in speta asta banuiesc ca va fi nevoie de o subzidire a fundatiilor caselor vecinilor, deoarece ridicand nivelul locuibil va trebui sa aveti o fundatie mai adanca decat cea actuala. Totusi, mai sunt variante cu fundatii retrase in interiorul perimetrului casei, in felul asta evitati subzidirile la vecini. Banuiesc ca aveti arhitect, structurist si expert constructor... Va trebuie si un studiu geologic, inclusiv cu dezvelire de fundatii si determinarea adancimii fundatiilor vecine.
Oricum nu se prea potriveste art. 612... Ce primarie este? Eu cred fie ca n-au citit bine cererea, fie ca cererea de emitere a certificatului de urbanism a fost prost formulata (ati redactat-o Dumneavoastra sau arhitectul?).

Va puteti repara acoperisul fara autorizatie de constructie daca respectati forma, culorile si materialele actuale.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2015
DinuX, utilizator
Refuzul vecinilor reprezintă o exercitare abuzivă a dreptului lor de proprietate deoarece prin memoriul întocmit pentru obținerea AC , acesta trebuie să cuprindă planșe de specialitate cu privire la structura de rezistență , măsurile de protejare ale fundațiilor vecine dacă este cazul, deci date tehnice supravizate decât un acord al vecinilor. Prin urmare, explicați vecinilor faptul că dacă doresc, în instanță veți obține acordul și veți solicita și daune pentru exercitarea cu rea credință a dreptului lor de proprietate. Probabil că așa se vor mai gândi . Altfel doar în instanță, prin hotărâre judecătorească care să suplinească acordul acestora.
Pe de altă parte, explicați că nu este o construcție nouă, ca să fie necesară aplicarea ANEXEI 1 a L.50/1991.
@cristian-mihai

daca mai sunteti pe forum...
in afara de nelamuririle anterioare, poate scrieti si titlul exact al certificatului de urbanism... Poate ati cerut demolare constructie veche si realizare constructie noua!!! Asa s-ar putea explica acordul vecinilor cf. 612, desi nici acum, doar vecinii au deja constructii pe limita proprietatii...
Buna ziua,
Inca sunt pe forum caci situatia nu s-a rezolvat.
Locuinta este in Constanta. Ca sa fie mai usor as fii putut incerca sa adaug un scan dupa planul de situatie insa nu stiu cum pot uploada fisiere pe acest forum.
Terenul pe latura din spatele casei este constructie C1 si magazie C3 la calcan cu o alta casa iar pe latura opusa strazii (mica) am o alta constructie C2 lipta la calcan de un alt vecin.
Eu vreau sa desfintez complet locuinta C2 si sa mansardez partial C1 iar magazia C3 sa o renovez.
Am depus pentru doua certificate de urbanism unul de Desfintare a corpului C2 / iar aici primaria nu mi-a cerut acordul vecinului -----foarte curios????
Al doilea certificat de urbanism este "Mansardare partiala imobil parter C1 / Locuinta Unifamiliala - Reconfigurare corpuri C2 si C3 - in anexa gospodareasca - Imprejmuire la strada"

Am proiectant/structurist, deja mi-am facut expertiza tehnica cat si studiul geo. Fundatia ca adancime este OK numai ca nu este mai lata decat zidul la talpa asa ca o sa trebuiasca sa fac o subzidire pentru incadrarea locuintei intr-o clasa seismica superioara.
Si da subzidirea dupa consultari cu structuristul, expertul tehnic si constructorul s-a decis sa o facem retrasa in perimetrul case pe latura dinspre hotar.

Eu intre timp m-am interesat la primarie si mi s-a spus ca pot sa imi fac mansardarea fara acordul vecinului numai ca tot ce construiesc nou trebuie sa ma retrag la 60 cm de hotar, deci dau jos acoperisul, las zidul parterului asa cum este, torn placa si apoi mansarda o fac la 60 de cm distanta de vecinul problematic.X-(#-oX-(.
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2015
cristian-mihai, utilizator
Daca vorbim doar de mansarda si nu de constructie noua sau extindere orizontala, ESTE O ABERATIE!!! :)) Trebuie c-o sa arate foarte interesant casa asa cum vor ei... :)) Va sfatuiesc sa instalati niste cisterne in spatiul de 60 cm, macar sa faceti ceva cu apa care se va strange acolo... :)) Sincer, n-am vazut pe nicaieri un asemenea caz! Singura problema la mansarda era daca schimbati directia pantelor si apa s-ar fi dus catre vecin. Din punctul meu de vedere (proiectant, nu jurist) nu are nicio justificare solicitarea din C.U. (nici juridic, nici estetic, nici functional).

Nu aveati nevoie de acordul vecinului pentru demolarea casei Dumneavoastra, nu-i ingraditi in niciun fel dreptul de proprietate, de aia nici n-au cerut. Nu inteleg insa de ce va cere la mansarda...

Solicitati audienta la arhitectul sef al orasului. Cred ca veti avea nevoie sa fiti asistat si de un avocat specializat pe drept civil (drepturile proprietatii) si ar fi bine sa-l luati si pe arhitectul pe care-l aveti. Cereti sa va dea un exemplu de astfel de casa in oras...
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2015
DinuX, utilizator

Alte discuții în legătură

Acord notarial vecin pentru reperare casa si mansardare aprepe aprepe Detin o casa veche, 1937, situata pe una din laturile terenului, pe hotarul dintre mine si vecinul din spatele casei mele, pe calcan. Am obtinut Certif, de ... (vezi toată discuția)
Acord construcție la calcan annesis annesis Buna seara, Am CU pentru construcție unde este specificat cuplare la calcan , doar ca vecinul nu e construit pe calcan la limita de proprietate, iar eu ... (vezi toată discuția)
Autorizatie ilegala alicexxv alicexxv Problema mea este urmatoarea: in spatele casei mele care este pe hotar si are un singur nivel se construieste un bloc pe calcan care nu respecta normele ... (vezi toată discuția)