avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma obliga sa renunt la preaviz desii sunt concediata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma obliga sa renunt la preaviz desii sunt concediata cu 65.1

Firma la care lucrez m-a instiintat ca se va desface contractul de munca cu 65.1 dar cu conditia sa dau eu o declaratie prin care renunt la preaviz.Mai am dreptul la somaj daca fac asta? Am inteles ca angajatorul e cel care decide daca acorda preaviz sau nu .Cum ar trebuii incheiata CIM cu 65.1 fara preaviz? Sunt de acord sa nu mai am preaviz atat timp cat pot beneficia de somaj. Precizez ca am fost amenintata ca daca nu fac cererea de renuntare la preaviz or sa ma concedieze cu abateri indisciplinare.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:17, 22 Octombrie 2009
Va multumesc din suflet pentru sfaturi.Am discutat cu cei de la firma si mi-au spus ca nu sunt obligati sa acorde preaviz, ca urmare contractul de munca a incetat cu data de 9.07.09 fara preaviz si m-au asigurat ca nu vor fi problme si imi voi putea lua somajul.Este legal sa nu acorde previz in cazul concedierii cu 65.1? Sper sa fie., ca sa termin odata cu acest circ.
Nu, nu este legal. Luati repede decizia, cereti adeverinta necesara pentru AJOFM ( ca sa beneficiati de indemnizatie de somaj), iar apoi puteti sa va adresati catre ITM pentru a cere plata corespunzatoare zilelor de preaviz sau adresati-va instantei de judecata(in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei)
Cu decizia in mina(cu art 65(1) si adeverinta pentru somaj si cu cartea de munca aveti ve va trebuie de la angajator pentru a depune dosarul de somaj.

IN baza deciziei veti putea acum sa recuperati drepturile neacordate de angajator apeland intai la ITM (care va putea doar sa constate neacordarea lor si sa-i amendeze pentru acest lucru) si apoi prin actiune in instanta la Tribulul dvs de domicilu, sectia Litigii de munca, actiunea este fara taxe judiciare.

Drepturile pe care nu vi le-au acordat sunt:
preavizul si plata lui, 1 salariu compensatoriu si eventual plata concediului de odihna neefectuat.
Aveti aceste drepturi in baza Contractului colectiv de munca la nivel national:

Art. 74. - (1) Încetarea CIM poate avea loc - în condiţiile prevăzute de lege - printr-unul din următoarele moduri:
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi condiţiile limitative prevăzute de lege.
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
mariiuca a scris:

Ar fi bine sa rastoarne buturuga mica carul mare, doar aici carul mare are rude peste tot, de la primarie, prefectura, guvern. Cred ca m-as lupta cu morile de vant. Este de apreciat atitudinea dumnevoastra domnule Nickhos t=D>.
Daca ar declara concediarea cu 20 zile mai devreme,incat azi sa fie ultima si de preaviz, firma are timp sa isi depuna actele necesare acestei concedieri mai departe? Nu stiu exact care este procedura.Cred ca asa as impaca pe toata lumea.. oarecum.

Cu putin mai multa incredere in propriile dumneavoastra puteri si cu sfaturile stimabilului domn Valeriu Tudor , va asigur ca nimic si nimeni nu va poate opri.
Mentionez ca personal intr-o problema asemanatoare am rasturnat muntii, cu .... putin mai mult tupeu, si axandu-ma pe LEGE !
mariiuca a scris:

Va multumesc din suflet pentru sfaturi.Am discutat cu cei de la firma si mi-au spus ca nu sunt obligati sa acorde preaviz, ca urmare contractul de munca a incetat cu data de 9.07.09 fara preaviz si m-au asigurat ca nu vor fi problme si imi voi putea lua somajul.Este legal sa nu acorde previz in cazul concedierii cu 65.1? Sper sa fie., ca sa termin odata cu acest circ.

Stimata Doamna,
In acest moment, concedierea Dvs. este ilegala. Nu puteti fi concediata fara preaviz de minim 20 de zile. Sfatul meu este sa contactati un avocat din oras si sa dati in judecata angajatorul. Aveti la dispozitie maxim 30 de zile din data in care ati semnat ca ati luat la cunostina despre concediere.
Ce veti primi in urma acestui proces?
1. Se va constata ca ati fost concediata ilegal, drept urmare veti fi reincadrata
2. Va veti primi integral salariile pe toata perioada de la data concedierii ilegale pana la data terminarii procesului, adica vreun an de acum incolo.

Cred ca e mai avantajos decat somajul, nu-i asa??
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin

Alte discuții în legătură

Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)
Preaviz...4 ore...drept la plati compensatorii ancanet ancanet Buna ziua! Acum 2 zile, respectiv pe data de 22.05.2009 am fost anuntata ca firma isi restrange activitatea si drept urmare incepand cu data de 29.05.2009 ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)