dosarul pentru acordarea indemnizatiei de somaj a fost depus la terminarea liceului in 2012, am primt o luna indemnizatie( am cerut sistarea indemizatiei , nu am mai primit nimic) si apoi in septembrie 2012 m-am inscris la o scoala postliceala:am absolvit acum in august 2015 si vreau sa cer indemnizatie in continuare de somaj , deoarece nu am primit decat o luna ..mai pot depunde dosar sa primesc indemnizatie pana la gasirea unui loc de munca?( primind din cele 6 luna doar o luna acum la absolvire in 2015 august ?)multumesc anticipat
întrebarea este daca se mai poate plati indemnizatie acum la absolvire sau nu
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã:
Art. 40.
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia.
(2) Indemnizaţia de şomaj prevãzutã la alin. (1) se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b), o singurã datã, pentru fiecare formã de învãţãmânt absolvitã.
1. Din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã (aprobate prin HG 174/2002 si modificate prin HG 119/2004):
Art. 52.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt în condiţiile art.80 din lege vor încheia cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, o convenţie conform modelului prevãzut în anexa nr. 15, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
(2) Termenul prevãzut la alin. (1) este termen de decãdere din dreptul de a beneficia de mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 din lege.
(3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii urmãtoare celei înscrise în diplomã sau, dupã caz, în certificatul de studii eliberat de cãtre instituţia de învãţãmânt de stat sau particular, autorizatã ori acreditatã în condiţiile legii, dacã în cuprinsul acestora nu se specificã, în mod expres, o anumitã datã de absolvire.
(4) Prin sintagma forma de invatamant se intelege unul dintre urmatoarele niveluri din cadrul sistemului national de invatamant reglementat prin Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) invatamant secundar superior - ciclul inferior al liceului sau invatamant profesional;
b) invatamant secundar superior - ciclul superior al liceului sau invatamant postliceal;
c) invatamant superior.
2. - Intr-adevar invatamantul secundar superior are doua forme de invatamant: liceul si postliceala, fiecare din cele doua fiind o forma de invatamant, fiind institutii de invatamant separate.
- Iar indemnizatia de somaj se acorda o singura data pentru fiecare forma de invatamant.
3. Ca urmare orice absolvent al unei astfel de forme de invatamant poate beneficia de indemnizatie de somaj.
4. - Faceti o sesizare la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
- In sesizare invocati si textele de lege de mai sus.
- Rog, postati si aici raspunsul primit sa vedem si noi ce minune mai debiteaza! Multumesc!
buna ziua,
voiam sa va comunic cum s-a rezolvat aceasta problema; am contestat in instanta decizia de neacordare a indemnizatiei de somaj; ma bazam si pe o adeverinta primita de la Min. Educatiei si Inv.,prin care se confirma ca liceul si sc.postliceala nu sunt aceeasi forma de invatamant; concluzia instantei: se respinge contestatia ca nefondata.inca nu am primit Hotararea scrisa sa vad ce temei legal au invocat; sunt curioasa altii in aceeasi situatie daca li s-a rezolvat favorabil aceasta problema.
Scoala profesionala
alin81
Buna ziua am o mare rugaminte...as dori sa stiu daca scoala profesionala de 3 ani absolvita se incadreaza la studii medii...si daca da in ce lege se incadreaza ... (vezi toată discuția)