avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Baza legala efectuare traduceri
Discuție deschisă în Traduceri

Baza legala efectuare traduceri

Buna ziua.
Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica nu sunt PFA). De asemenea, am prestat servicii de interpretariat pe baza unui contract de prestari servicii.
Intrebarea mea este urmatoarea: daca doresc sa-mi suplimentez veniturile actuale prin realizarea de traduceri este necesar sa ma autorizez ca PFA sau pot face acest lucru pe baza de contract de prestari servicii? Mentionez ca nu intentionez sa colaborez cu vreun notar sau vreo instanta, ci doar cu societati comerciale.
Va multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 15:21, 16 Septembrie 2015
Multumesc, Andreea, pentru confirmare! Evident ca inregistrarea la Fisc nu este suficienta pentru prestarea unei activitati, in speta profesii libere. ESTI DEJA AUTORIZATA DE MJ SA EXERCITI PROFESIA LIBERA. GOT IT, ALINDA? Inregistrarea la Fisc este necesara pentru a fi impozitata si a avea posiblitatea sa incasezi contravaloarea serviciului in baza facturii. Iar traducatorii sunt asimilati avocatilor caci, cum spuneam, cf. Codului Fiscal, efectuarea traducerilor reprezinta profesie libera, ca si consultanta juridica acordata de avocati. Deci, da, te inregistrezi doar la Fisc. SI ATAT!
Multumesc pentru lamuriri Andreea si pentru majuscule soniarina. Chiar am priceput acum! :D O sa-mi iau diploma la purtator si o sa ma prezint la Finante cu ea.
Pentru persoanele mai grele de cap (chiar decat mine :D ) - aveti cumva un numar de lege, ordonanta, etc, sau e vorba de cea mentionata de Andreea pe pagina anterioara?
La finante nu trebuie sa prezinti nicio lege. Te duci cu declaratia 070, copie dupa autorizatie si act de identitate (iti recomand sa suni si sa intrebi ce iti mai trebuie). Pentru impozit iti trebuie declaratia de venit estimat (200 parca).
Avocatii sunt considerati P.F.A., Andreea! ;)
Act de identitate, diploma in original si copie, declaratia o completezi acolo, cerere atribuire cod unic de inregistrare fiscala. Noroc, Alinda! Iti urez sa traduci atat de mult incat sa te faci IM sau M (e de bine!).

Alte discuții în legătură

Traducator autorizat-pfa sau pfi? danar122 danar122 Buna ziua, Un traducator autorizat de Ministerul Justitiei, cu CIF de la Finante, neinregistrat in Registrul Comertului, ce statut are- Persoana fizica ... (vezi toată discuția)
Pfa cursuri, meditatii. autorizatie traducator mj. CGL CGL Buna ziua, As dori sa stiu care e calea de urmat pentru urmatoarea situatie: - am autorizatie de la Min. Justitiei ca traducator autorizat -doresc sa ... (vezi toată discuția)
Colaborare pfa Angie_31 Angie_31 Buna seara! Mentionez ca sunt PFA si sunt traducator autorizat pe o limba straina. Este in regula sa colaborez cu alti PFA traducatori autorizati pe alte limbi ... (vezi toată discuția)