avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere multinationala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere multinationala

Buna ziua,

Sunt angajat al unei societati multinationale. La momentul angajarii, am incheiat actele cu o societate partenera de a lor cu domeniu de activitate in publicitate (prestator servicii catre reprezentanta). Activitatea desfasurata a fost insa pentru reprezentanta multinationalei. La angajare, printre altele, au conditionat angajarea de semnarea unei hartii in alb de incetare a contractului de munca cu acordul partilor.
Vineri, 12 iulie 2009, am fost anuntat telefonic de catre conducerea reprezentantei ca de la 31 iulie trebuie sa plec din motive de "reducere costuri", alegerea facandu-se pe criterii de performanta in conditiile in care eu sunt printre ultimii veniti si ar fi fost necesar un timp pentru culegerea rezultatelor.
Astazi am fost sunat iar de conducerea reprezentantei si au spus ca sunt de acord sa-mi ofere si un salariu in plus (ceea ce prevede si legislatia).
De asemenea, m-a sunat si directorul de la societatea de publicitate sa-mi spuna ca este la mijloc si ca de la 31 iulie imi va activa hartia semnata in alb.

Exista o cale de a ataca aceasta bataie de joc?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 27 Iulie 2009
nu prea mai aveti ce face daca ati semnat o astfel de cerere, era evident ca nu v-au solicitat-o degeaba, nu?

Poate obtineti incetarea prin concediere, cu art 65 (1), ca sa beneficiati de somaj, mai ales ca au fost deacord sa va dea si un slariu compensator, poate aveti sanse.
Iata ce spuneti minunatului angajator multinational ( care, ca toti multinationalii, crede ca face bani in Romania pe legile lor multi..., nu pe alea noastre)
1. Daca foloseste hartia aia, veti face plangere penala pentru fals si uz de fals.
2. Veti ataca decizia de desfacere a ctr. de muca, aratand ca acordul Dvs. de vointa a fost viciat la semnarea acelei hartii in alb (ati fost constrans), in acest caz, fiind nul.
3. Si la politie, si la proces, veti aduce martori (colegi sau fosti colegi in aceeasi situatie), care vor povesti cum si ei au fost contransi.
4. Si la politie, si la proces, veti utiliza expertiza grafologica si criminalistica de specialitat, care vor arata clar ca exista diferente intre data semnaturii si restul scrisului de mana, intre scrisul Dvs. si cel cu care va fi completat documentul, intre vechimea pastei de pix (cernelii) folosite la semnatura si cea utilizata de ei acum... etc.
Nu va lasati intimidat.
Multa Bafta!
Cu stima,
Av. Niculesc-Gorpin
Mulțumesc pentru răspuns domnule Av. Niculescu-Gorpin.
Răspunsul dunmeanoastră îmi este de un real folos.

Cei de la societatea de publicitate cu care am încheiat contractul individual de muncă sunt la mijloc și au spus că am 3 variante:
1. Să-mi înaintez demisia. (ceea ce nu am de gand să fac, neacordandu-mi un interval amiabil de timp pentru am gasi un alt loc de muncă);
2. Să-mi activeze hartia semnată în alb, deoarece de la data de 31 iulie multinaționala nu-i va mai plăti facturile de prestări servicii emise pentru cheltuielile ce tin de persoana mea. (aici am să contest, așa cum m-ați consiliat dumneavoastră);
3. Să-mi desfacă contractul de mună pe motive tehnico-economice cu preaviz ..., adică să mă trimită către șomaj și spun ei ca "probabil aici ne judecăm". Îmi recomandă să le cer bani cât mai mulți, însă ei deja mi-au spus tranșant la telefon că mai mult de 1 salariu nu voi obține.

Întrebarea mea:
Totuși eu am lucrat pentru multinațională, am telefon, cărți de vizită de la ei. Multinaționala se ferește sa-mi trimită ceva în scris oficial. Pretext - în acte nu sunt angajatul lor. Dacă tot se folosesc de acest pretext, nu-i pot acționa în instantă pentru simplul fapt că am lucrat pentru ei o perioadă de timp fără contract de muncă și fără a beneficia de drepturi salariale.

Nu vreau să ajung la acțiuni murdare, dar mă simt lezat moral de o societate de renume (nr. 3 mondial în domeniu), care de fapt își bate joc de angajați învelindu-se într-o eventuală invicibilitate.

Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră.

Vă mulțumesc!
Am omis sa precizez faptul că multinaționala nu știe de existența acestei hârtii semnate în alb, această hârtie au solicitat-o cei de la societatea de publicitate la semnarea C.I.M. pe societatea lor, din teama ca într-o eventuală situație neplăcută să nu rămână cu angajații (acum au ajuns în această situație).
Ei spun că dacă cei de la multinațională ar sti de această hârtie, ar fi foarte încântați.

Cert este că multinaționala vrea "să se spele pe mâini" și să scape cât mai repede și fără prea mult tam-tam de noi.

În acest moment sunt tratat ca un mijloc fix.

Numai bine.
Cred ca oricine poate sa-si faca carti de vizita de la multinationala Dvs. Cat despre telefon, ar fi o proba, dar depinde sub ce forma l-ati primit (proces verbal de primire ca utilizator, conditii etc.).E destul de dificil de dovedit ca ati prestat aceeasi munca pt. 2 angajatori ca sa puteti reclama (si in instanta si la ITM) o eventuala nesemnare a unui ctr. de munca cu multinationala. V-ar trebui sa aveti si martori, plus ca multinationala va invoca ce v-am spus si eu: ca e vorba de aceeasi munca, ca nu aveati timpul fizic in aceeasi zi sa munciti si pentru ei si mai ales ca ei au un contract de prestari servicii cu firma Dvs. Asa incat mai bine ramaneti ferm pe pozitie la angajatorul Dvs..
Cu stima,

Alte discuții în legătură

Incetarea cim prin acordul partilor ramona_vasiliu ramona_vasiliu Buna ziua! Am si eu o problema si am mare nevoie de ajutorul vostru: pana astazi am fost angajata unei societati comerciale avand functia de casier, din ... (vezi toată discuția)
Nerespectare preaviz somaj ana_frincu ana_frincu Buna ziua, S-a emis catre un angajat instiintare cu privire la desfiintarea locului de munca si imposibilitatea acordarii unui alt loc de munca in cadrul ... (vezi toată discuția)
Despre concediere - reorganizare firma allessandra allessandra La firma unde este angajat sotul meu se fac concedieri pe motiv de reorganizare. Se desfiinteaza anumite posturi, se scot la concurs alte posturi in diverse ... (vezi toată discuția)