avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce este prejudiciul indirect?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce este prejudiciul indirect?

Notiunea de prejudiciu indirect, desi din ce in ce mai folosita in contextul limitarii raspunderii contractuale, mi se pare o mare nebuloasa. Mai precis, n-am gasit tratat acest subiect nicaieri in doctrina romaneasca, motiv pentru care chiar am o mare dilema.

In plus, anumiti autori mentioneaza prejudiciul indirect in treacat, dar reusesc sa se si contrazica. De exemplu, Sorin David spune intr-un articol (pe o tema cu totul diferita, desigur) ca legea civila romana nu admite recuperarea prejudiciului indirect. Punct. Altii, cand mentioneaza prejudiciul indirect pun in paranteza tocmai lucrum cessans, care desigur ca ar fi recuperabil.

M-am uitat cum e pe la altii. Codul civil al Rep. Moldova nu defineste termenul, dar mentioneaza totusi ca este reparabil numai prejudiciul care "reprezintă efectul nemijlocit (direct) al neexecutării". Am gasit si o hotarare care precizeaza ca "Prejudiciul indirect nu este un rezultat necesar al faptei ilicite şi producerea lui se datorează în mare parte concursului unor împrejurări întîmplătoare pe lîngă fapta ilicită". Precizarea asta mie mi se pare importanta, pentru ca desparte prejudiciul indirect de prejudiciul mijlocit, si am sa dau si un exemplu (stupid, desigur): daca din cauza intreruperii indelungate a curentului electric frigiderul nu mai functioneaza si se strica mancarea dinauntru, nu vorbim de un prejudiciu indirect. Cel putin pe dreptul moldovenesc :)

Totusi datorita faptul ca "consequential loss" se trage mai mult din common law, m-am uitat cum e prin UK. Se pare ca inca din 1854 a existat un caz foarte citat, Hadley -v- Baxendale, unde instanta a impartit prejudiciul in doua categorii:

Where two parties have made a contract which one of them has broken, the damages which the other party ought to receive in respect of such breach of contract should be such as may fairly and reasonably be considered either:

(1) arising naturally, ie according to the usual course of things from such breach of contract itself; or

(2) such as may reasonably be supposed to have been in the contemplation of both parties at the time they made the contract as the probable result of the breach of it."

Categoria 1 = prejudiciu direct; categoria 2 = prejudiciu indirect.

Intr-un caz mult mai recent (British Sugar v. NEI, 1997), unde in contract scria "the seller will be liable for any loss, damage, cost or expense incurred by the purchaser arising from the supply by the seller of any such faulty goods or materials not being suitable for the purpose for which they are required, save that the seller's liability for consequential loss is limited to the value of the contract", reclamantul a cerut despagubiri mult peste limitarea contractuala si le-a si obtinut. Era vorba de prejudicii cauzate de proasta conceptie si instalare a unor bunuri, iar reclamantul a argumentat ca e vorba de un prejudiciu direct. Paratul a argumentat ca prejudiciul indirect este "all loss other than the normal loss which might be suffered as a breach of contract, the normal loss being the difference between the value of the goods and services transferred under the contract, and the value for what would have been transferred but for the breach" dar instanta nu i-a dat dreptate.

Ce parere aveti? Ce inseamna prejudiciu indirect pana la urma? Si in plus, e recuperabil in dreptul roman sau nu?
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 23:51, 20 Iulie 2009
Nici eu nu stiu la ce se referea SD, am si spus ca a mentionat in treacat... Domnul respectiv este un "comercialist" destul de cunoscut prin RO, foarte bun profesionist dar tare nepriceput ca pedagog (spun asta din experienta, teoretic am facut cu el dr comercial in facultate).

Ceea ce spun moldovenii mi se pare mult mai aproape de sensul adevarat al notiunii, care poate ca nu e intru totul "prejudiciu indirect" ci "consequential loss". Ceea ce spun ei este ca nu e de-ajuns ca o anumita urmare sa se traga din neexecutare, ci mai trebuie sa se intample ceva care sa contribuie in plus la producere. Desigur ca avand in vedere reglementarea lor, nu se poate recupera asa ceva.
Problema e ca si la noi am auzit de multe ori, ca un dat, ca prejudiciul indirect nu poate fi recuperat. De ce? Evident, aici e problema, si totul poate fi descurcat numai deslusind ce este prejudiciul indirect, revenind din nou in dicutie posibila folosire improprie a termenului "indirect".

Eu n-as folosii un astfel de termen tocmai pentru ca legea nu-l foloseste si ar putea intra in contradictie (cel putin una aparenta) cu articolul din codul civil care spune ca doar prejudiciile directe se repara!

E drept, dar cand cealalta parte este o societate americana, chiar daca se aplica dreptul roman, tot trebuie sa includem si asta cumva.

Ma mai gandesc ca, raspunderea contractuala intervine numai "interpartes" asa ca nu pot sa-mi imaginez ce fel de prejudiciu indirect al unui contract ar putea aparea...

Pai desigur ca tot intre parti. De ex, un prestator are de primit o suma importanta de bani de la beneficiar. Beneficiarul nu plateste, dar la scurt timp dupa scadenta prestatorului ii este oferita oportunitatea unei investitii care i-ar aduce un pofit bunicel intr-o anumita perioada (nu cred ca are importanta ce si cum). Pentru faptul ca nu are banii, nu investeste si atunci pierde si acel pofit. Nu cred ca vorbim aici de prejudiciu eventual, desi astept pareri si in aceasta privinta. Cred ca se poate discuta daca caracterul cert al prejudiciului se cere la momentul neexecutarii sau (si) dupa, iar parerea mea e ca nu trebuie sa ne limitam doar la momentul neexecutarii.
Prejudiciului indirect i-as zice mai degraba ... prejudiciu aflat intr-o legatura de cauzalitate indirecta cu fapta ilicita (neexecutarea sau executarea necorespunzatoare ...)

Dar nu stiu in ce masura ne intereseaza cat e de direct sau de indirect, ci mai degraba faptul ca in materie contractuala (ipoteza generala prev de 1085 c. civ) daca nu exista dol, selectarea prejudiciului din ansamblul consecintelor negative suferite de creditor se face numai in functie de un criteriu subiectiv = previzibilitatea. ("la facerea contractului" - nu la momentul neexecutarii).

Sa ne imaginam ...(cum zicea JH)
Prejudiciu suferit de un cumparator din cauza directa a viciilor lucrului vandut (automobil in imaginatia noastra) ar fi pierderea sau diminuarea valorii de intrebuintare a lucrului (caz in care desfiintarea contractului cu restituirea pretului si a cheltuielilor vanzarii ar asigura repararea)
Dar prejudiciul suferit de cumparator din cauza viciilor lucrului ar mai putea fi si faptul ca acest cumparator - in calitate de paznic juridic al lucrului si independent de orice culpa - ar putea fi obligat la despagubiri catre o terta persoana ca urmare a unui accident determinat tocmai de viciile ascunse.
Aceste din urma pagube (ca or fi directe sau indirecte) imi par totusi ca se subsumeaza notiunii de damnum emergens (prejudiciu efectiv suferit).

Si parca abia acum incep sa vad mai bine si de ce a fost introdusa acea diferentiere - expres prev de art 1356 ai 1357 C. civ. - dupa cum vanzatorul cunostea sau nu cunostea viciile lucrului - "daca vanzatorul cunostea viciile lucrului este dator...toate daunele-interese", iar daca "nu cunostea...nu poate fi apucat (obligat) decat pentru restituirea pretului si pentru spezele facute de cumparator cu ocazia vanzarii" (pentru ca daca nu cunostea nici nu putea sa prevada alte consecinte)




Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
romascanu, moderator
Andreea, in exemplul tau cu oportunitatea este discutabil daca asa ceva este prejudiciu... sau e doar o sansa?
Pentru ca o oportunitate de a castiga dintr-o investitie prespune si riscul de a investii niste bani... nu stiu...
Chiar s-ar potrivii la exemplul tau de minne definitia moldovenilor (un factor extern, care nu poate fi influentat.... cursul bursei, caderea unui guvern etc)
Din punctul asta de vedere ar fi prejudiciu indirect, insa... eu as zice ca nu prea e prejudiciu... sau nu e ceva care sa se apropie de ideea de prejudiciu, asa cum e ea in mintea mea... (da, stiu, toti suntem sclavii prejudecatilor.. sau a ceea ce am invatat sau citit!):(

De fapt ce inseaman "prejudiciu"?
Paguba, dauna materiala spune dex-ul...
E aici o dauna?
Un castig care ar fi putu exista?
Stiu.. codul civil spune ca si beneficul nerealizat poate fi prejudiciu, insa totusi...


Exemplul dat de d-na romascanu mi se pare mai apropiat de ceea ce in mintea mea s-ar intelege prin prejudiciu indirect...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limitarea dreptului la daune interese de la firma de contabilitate elims elims Buna ziua, sunt in plan de deschidere a unei firme sau PFA ca sa prestez niste servicii si sa incasez venituri. Firma cu care am discutat despre prestarea ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala a angajatorului sake sake Avand in vedere Codul Muncii, si anume: Art. 253 (1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să ... (vezi toată discuția)
Contract comercial de vanzare-cumparare. ContSters61319 ContSters61319 un contract de furnizare produse medicale. 1. pot pune o dobanda de 2% pe zi in cazul nerespectarii termenului de plata de catre cumparator? 2. in cazul ... (vezi toată discuția)