avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... larna fara caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

larna fara caldura

Buna ziua!

Desi sunt cu facturile la zi, si noaptea sunt temperaturi cu -, nu se furnizeaza agent termic (caldura) pe motiv ca, vecinii ce au centrale, refuza sa plateasca caldura de la tevile ce trec prin apartament deoarece veneau facturi de 150 lei/luna si desi in contractul individual, daca nu se achita 3 facturi consecutive, au drept de debransare, pt restantieri, n-o fac. Ce pot face eu ca bun platnic si mentionez faptul ca am si un copil sugar?!
@viqua
Hai sa va spun eu de ce aveti oprita caldura. Din cauza unui presedinte incompetent sau rauvoitor.

1. Cota de intretinere ce-i revine de plata fiecarui proprietar include diferite sume, consum apa, salarii, caldura, cheltuieli diverse intretinere, etc. Proprietarii nu au cum sa plateasca doar anumite categorii din totalul cotei de intretinere. Din start, orice proprietar daca nu plateste intreaga intretinere ramane restantier.

2. Banii incasati de asociatie din cotele de intretinere nu sunt cu dedicatie. Adica din intretinerea platita de un proprietar ce nu consuma apa, nu insemna ca din banii aceia nu se va plati factura la apa. Toate cotele de intretinere platite de proprietari se duc intr-un singur loc comun, in visteria asociatiei de unde in functie de anumite criterii se platesc facturile asociatiei. Daca asociatia de proprietari a ajuns sa fie restantier la furnizorul de caldura atunci in primul rand este o problema a asociatiei si mai apoi a proprietarilor din asociatie.

In asociatia dvs ar trebui ca fondul de rulment sa fie 0 si toti cei care n-au platit caldura sa apara ca restantieri. Asa este?
@ynocentta
Tot nu este nimic specificat despre tevile izolate care traverseaza apartamentele.

@ grandanat
Cred ca destinatarul mesajului este cel care a initiat subiectul.
inocenta a scris.
nici la instalatia parte comuna=tevile orizontale din subsol/verticale ,deoarece proprietatea comuna este fortata si perpetua, reprezinta in fapt cota parte indiviza si care este consemnata in contractul/documentul de achizitie bun imobil

nu neaparat,asociatia de proprietari a hotarat debransarea de la agentul termic gen CET
bineinteles cu acordul tuturor proprietarilor.si toata instalatia ce deservea caldura(calorifere tevi vane ) au fost vandute la fier vechi (mai putin tevile care trec prin casa care leam valorificat eu).
atata timp cat toti proprietari au fost de acord nu vad ce problema ar fi daca verifica cineva ca nu mai avem vane in bloc.
referitor la tevi,daca stai la 4 le tai frumos si nu deranjezi pe nimeni din bloc care vrea caldura
dar administratorulò si presedintele normal ca o sa fie deranjati ca de ce nu mai plateste ala caldura.
chestia cu tevile care trec prin apartament e un jaf de la legiuitor char daca e legal sa o platesti.
a fost anulat ordinul care prevedea ca daca iti izolezi tevile nu mai platesti,dar din cauza furnizorilor de agent termic care ramaneau in gaura si politicienilor care nu vor sa moara ceturile pt ca sant vaci de muls.
referitor la 150 de lei platiti pt ca trece tevi prin casa, eu cu centrala termica ajung sa incalzesc apartament cu 2 camere cu 250 de lei pe luna cu tot cu apa calda si plata apei reci.
cate cadura poate sa dea o teava de un deget de groasa? (hai sa zicem 2,ca eu am un deget mai gros :D)
@fyeratanye

Unde scrie ca a fost anulat ordinul care prevedea ca daca iti izolezi tevile nu mai platesti?

Daca ar fi asa, tot nu mi se pare o problema. Se platesc tevile izolate, dar nu trebuie sa existe modificari interioare ale apartamentelor care nu sint debransate de la agentul termic public, in plus ar trebui sa faca dovada ca au izolatie termica.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2015
ContSters371153, utilizator
fyeratanye a scris:

referitor la tevi,daca stai la 4 le tai frumos si nu deranjezi pe nimeni din bloc

Instalatia verticala care tranziteaza proprietatile individuale reprezinta parte comuna,asupra careia proprietarii nu au dreptul sa opereze modificari fara acordul asociatiei de proprietari care administreaza partea comuna
@viqua
Unde scrie ca a fost anulat ordinul care prevedea ca daca iti izolezi tevile nu mai platesti?

Iata dispozitiile care ridica atatea dispute
Ordin nr 233/2004 ANRSCE Art. 12
(1) Repartizarea cantitatilor individuale pentru incalzire, aferente consumurilor de energie termica ale instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna, se aplica tuturor proprietarilor de apartamente sau de spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, indiferent daca sunt sau nu sunt racordati la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica.
(2) Proprietarii de apartamente sau de spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, desprinse de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica ori care au alte surse individuale de caldura montate cu respectarea prevederilor legale, sunt scutiti de achitarea contravalorii consumului de energie termica aferent instalatiilor de incalzire aflate in proprietatea comuna din interiorul spatiilor respective - coloane de incalzire -, daca asigura pe cheltuiala lor izolarea termica a acestora, in baza procesului-verbal de constatare intocmit de comitetul executiv al asociatiei de proprietari/locatari. Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari/locatari va preda furnizorului de energie termica tabelul centralizator cu procesele-verbale de constatare a izolarii termice a coloanelor de incalzire aferente apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta din imobilul respectiv. Se considera o izolatie termica de buna calitate daca intre temperatura de la suprafata izolatiei si temperatura interioara a spatiului respectiv nu exista o diferenta de temperatura mai mare de 0,5 grade C.

ORDIN nr.255 din 14 aprilie 2006 al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală nr. 233/2004 pentru aprobarea unor reglementări privind contorizarea consumatorilor racordaţi la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termică
,publicat în M.Of. nr. 385/4 mai. 2006 printre alte modificari si completari la O nr 233/2004 abroga art 12 al 2
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2015
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu caldura... adry. adry. Este normal ca fiind debransata de la caldura, sa platesc totusi ceva doar pentru ca trec niste tevi prin apartament; in plus, am izolat peretii pe interior si ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)
Debransare ilegala radet Bbn Bbn Buna ziua, M-am debransat ilegal de la RADET deoarece nu am mai avut cand sa depun cererea (dupa 15 august nu mai primeau cereri). Toti din bloc au ... (vezi toată discuția)