Speta este urmatoarea: A decedat o persoana care avea de achitat un credit bancar de nevoi personale garantat cu o ipoteca asupra unui imobil apartinand parintilor. Imprumutatul nu avea asigurare de viata atasata creditului ci doar o asigurare facultativa a imobilului ipotecat. Soldul creditului este de 41.500 Euro. Unicul mostenitor este fiul minor de 15 ani al imprumutatului. Mama copilului nu a fost casatorita niciodata cu imprumutatul si nici nu a crescut copilul, acesta fiind crescut de tata si bunicii paterni. Activul mostenirii este un autoturism de aprox. 4.000 Euro. Fiul mostenitor este indreptatit la o pensie de urmas cu o valoare aproximativ egala cu rata lunara a creditului. Ce ar trebui sa faca minorul care cel mai probabil va intra sub tutela si curatela mamei, sa accepte sau nu mostenirea ? Poate fi executat asupra pensiei de urmas ? In caz de neplata a ratelor, restante....etc banca poate executa ipoteca parintilor imprumutatului, care sunt persoane inaintate in varsta 80-85 de ani, nu au alta proprietate, locuiesc impreuna cu minorul si singurul lor venit este pensia ???
Uau.
În primul rand, de la schimbarea noului cod civil în 2011, toți mostenitorii răspund pt datoriile moștenite numai în limita activelor moștenite,nu mai trebuie sa aibă grija sa i accepte într-un fel sau în altul,apoi, chiar și în vechiul cod civil, minorii acceptau moștenirea numai sub beneficiul de inventar, nu aveau cum altfel
Iar bunicii nu se încadrează sa prea un astfel de credit, în veci banca nu va accepta
Copilul nu poate accepta decat sub beneficiu de inventar si... Codul civil nou nu contopeste patrimoniul mostenit cu restul, ca cel vechi. Aici nu cred ca e o problema majora; problema nu e atat mostenirea, cat garantia imobiliara, daca am inteles eu corect.
Deoarece banca refuza sa elibereze o copie a contractului de imprumut, motivand ca o elibereaza doar mostenitorului in baza certificatului de mostenitor, nu stim clauzele si prevederile in cazul decesului imprumutatului.
De asemenea, banca nu a comunicat o decizie privind posibilitatea derularii in continuare a contractului de imprumut.
Asteptam o decizie a bancii. Succesiunea nu poate fi dezbatuta deoarece mama minorului este plecata in Italia si revine in tara abia peste cateva luni. Exista cumva un termen privind deschiderea dosarului de succesiune la notariat ?
In prezent, ratele sunt achitate la zi si nu sunt restante, practic nu ar avea motive sa execute silit ipoteca, doar daca declara creditul scadent anticipat, ceea ce nu stim inca daca e cazul ?
Conform art. 229 din Legea nr. 71/2011 (3)Până la data intrării în vigoare a reglementării prevăzute la alin. (1), atribuţiile instanţei de tutelă referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile minorului sau ale interzisului judecătoresc ori, după caz, cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurile acestuia revin autorităţii tutelare.
Potrivit art. 150 din Codul civil (3)Pentru motive temeinice, în cadrul procedurilor succesorale, notarul public, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, poate numi provizoriu un curator special, care va fi validat ori, după caz, înlocuit de către instanţa de tutelă.
Puteti sa incercati sa urmati procedura de mai sus pana se intoarce mama copilului din strainatate.
Nu se instituie tutela in cazul copilului ca maica-sa nu e nici necunoscuta, nici disparuta si nici decazuta, iar intre parinte si copil nu sunt interese contrare. Daca se va vrea insa vanzarea masinii , se va vinde cu avizul instantei de tutela.
Nu e cazul sa se vrea a se vinde pt ca daca nu se achita ratele , oricum o va vinde banca.
Credit bancar
alex0099
Buna seara.
Am si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp si nu gasesc raspuns.
Acum 6 ani bunicul meu a luat un credit in valoare de 9000 de lei ... (vezi toată discuția)