avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor care refuză să meargă la școală și are ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor care refuză să meargă la școală și are probleme de comportament după ce a aflat că este adoptat: cum am putea rezolva situația? Am ajuns la capătul răbdării și al înțelegerii

Buna ziua. Ne confruntam cu urmatoarea problema: avem un copil pe care l-am adoptat in anul 2000 (a fost adus acasa direct din maternitate). Noi am dorit sa amanam cat mai mult momentul in care o sa-i spunem adevarul , adica sa fie colo catre majorat. Dar bineinteles ca soarta a vrut ca lucrurile sa decurga cu totul altfel, asa ca in urma cu un an jumatate i-am spus adevarul, deoarece ne-a fost teama ca va afla din alta parte.

Din acel moment relatia noastra s-a schimbat; - in primul rand ne-a reprosat ca mai bine nu i-am fi spus, iar mai apoi s-a distantat tot mai tare de noi. Am urmat sedinte de consiliere psihologica (impreuna toata familia) dar a refuzat sa participe mai mult de 2-3 sedinte. Pe masura ce timpul a trecut a inceput sa nu mai asculte, sa refuze sa invete si sa mearga la scoala.

Acum este in clasa a 9 a , la un liceu la care el si-a dorit sa mearga , are peste 100 de absente si se pune problema mutarii disciplinare , (oricum ramane repetent cu media 3 la purtare).
Pleaca de acasa la scoala, si numai acolo nu ajunge . La orele la care participa, din cand in cand, nu scrie, nu raspunde nimic, sfideaza pe toata lumea cu nepasare. In ultima vreme pleaca de acasa fara sa anunte. Refuza sa vina noaptea acasa si/sau sa spuna la cine este.

Am incercat toate metodele (rasplata pt fapte bune, pedepse-restrictii internet, telefon) orice, sa ajungem la o intelegere dar nu am reusit s-o scoatem la capat. In lipsa noastra aduce persoane straine in casa, fara sa ne anunte, cu toate ca a fost rugat si atentionat in privinta asta de nenumarate ori.
Am ajuns la capatul rabdarii si a intelegerii.

Acum i-am oferit alternativele:
* merge la scoala si se tine de invatatura asa cum facea inainte
daca nu:
* in Iulie face 16 ani - sa se angajeze (cu acordul nostru)
*daca nici asta nu vrea, atunci e liber de tot, sa-si traiasca viata dupa bunul lui plac, dar nu alaturi de noi.

L-am mai atentionat ca: daca mai pleaca de acasa fara sa anunte si refuza sa vina noaptea acasa, schimbam yala si nu-l mai primim.

Va rog sa-mi raspundeti in ce fel noi, ca parinti putem fi raspunzatori,daca refuzam sa-l primim inapoi (atunci cand va binevoi sa vina acasa), sau in cel mai "negru scenariu" daca alege varianta de a pleca de tot . Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Epuree , utilizator 13:35, 19 Ianuarie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
shomo a scris:


Puteti fi acuzati de abandon, zice cineva. Eu va spun ca n-are cine sa va acuze si daca va acuza, intretinerea nu cuprinde nici saltea Dormeo si nici caviar (in lege).
Cine sa va acuze? El..va poate acuza. Facand (daca stie) o plangere penala cu probe indubitabile.
Eu cred ca 2 zile de foame si frig, ii vor reconsidera pozitia, inainte sa-i treaca prin cap formularea unei plangeri penale.
La fel de acoperiti ati fi si daca i-ati propune alocarea a 25% din venitul dvoastra (ca parinti adoptivi) contra parasirii locuintei dvoastra.



Art 157 cod penal
4) În cazul în care cel vătămat este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu ori cu capacitatea de exerciţiu restrânsă sau o persoană juridică ce este reprezentată de făptuitor, acţiunea penală se poate pune în mişcare şi din oficiu.

Iar abandon înseamnă și alungarea și lipsirea de ajutor, pana la datoria de intretinere a copilului minor.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand e problema varstei, si abia apoi trauma faptului ca a aflat ca este adoptat. Controlati anturajul. Atentie, o pozitie autoritara merge doar cu putini copii.
Practic, cum se pune in miscare din oficiu, gi jane? Viseaza procurorul ca minorul a fost abandonat? Nu. Se afla, ori direct de la minor, ori de la tertii care l-au vazut vagabond pe strada. Atunci cineva il va chema si-l va intreba ce a patit.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imi place cand va raspundeti singur.
E un progres, initial ati zis ca nu are cine sa il acuze.
Da, recunosc, am gresit profund! Credeam ca-mi confirmati varianta cu visul procurorului.

Alte discuții în legătură

Dreptul persoanelor adoptate de a-ºi cunoaºte originile ºi propriul trecut Roland Mindrila Roland Mindrila Modificarile aduse legii adoptiei au stabilit ca părinţii care au adoptat un copil trebuie să îi spună acestuia de la vârste cât mai mici, cu sprijinul ... (vezi toată discuția)
Probleme la scoala pt copilul infiat; solutii ? panzarumitica panzarumitica speta: un minor, infiat, clasa XI, datorita propagandei ostile as zice a unui coleg de clasa, a fost invrajbit tot colectivul impotriva primului in sensul ca ... (vezi toată discuția)
Renuntare la unul dintre copii mariblaj mariblaj am un fiu in varsta de 13 ani.doreste sa renunte la scoala,pleaca de acasa de dimineata pana seara impotriva vointei mele.din pacate nu asculta nimic din ce ii ... (vezi toată discuția)