Buna ziua! In urma cu aprox. 6 luni m-am angajat la o firma de constructii ca inginer,din postura de proaspat absolvent de facultate.Atunci cand am semnat contractul individual de munca am semnat si o anexa prin care luam la cunostinta faptul ca, daca firma ma va trimite la cursuri de calificare,va trebui sa restitui banii platiti pentru acele cursuri daca doresc sa demisionez dupa o perioada mai mica de 3 ani.Ulterior fima m-a trimis la 2 cursuri de calificare.Mai tin sa precizez ca sunt angajat pe perioada determinata si anume 3 luni,adica din 3 in 3 luni imi este prelungit contractul (cu toate ca pana acuma mi s-au facut 2 prelungiri de contract : pe 3 luni(primul contract) iar apoi prelungire de 1 luna respectiv 2 luni).La sfarsitul acestei luni imi expira contractul si nu mai doresc sa il prelungesc.Sunt obligat sa restitui banii pentru cele 2 cursuri (aprox 2000 de lei) daca nu doresc prelungirea contractului?
Va multumesc!
Cu stima, G. Mihai.
Firma va dori sa imi prelungeasca contractul..(cel putin eu asa cred) pe inca maxim 3 luni iar eu nu doresc sa mai accept prelungirea lui..Din aceasta cauza ma gandesc ca intr-un fel pot profita de treaba asta cu aceste cursuri, sa imi spuna "a nu mai vrei sa iti prelungesti contractu pe inca 3 luni?atunci plateste cursurile".
Firma nu are temei legal pentru plata cursurilor atata timp cat contractul de munca este pe perioada determinata.
Daca in actul aditional nu au mentionat prelungirea duratei contractului cu cel putin perioada pentru care va obliga sa achitati cursurile atunci este greseala lor.
Prelungirea duratei unui contract de munca incheiat pe perioada determinata nu se poate face decat cu acordul ambelor parti iar contractul se incheie de drept la expirarea lui.