avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Returnarea banilor de catre angajat pentru cursurile ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Returnarea banilor de catre angajat pentru cursurile de calificare la care a fost trimis de firma

Buna ziua! In urma cu aprox. 6 luni m-am angajat la o firma de constructii ca inginer,din postura de proaspat absolvent de facultate.Atunci cand am semnat contractul individual de munca am semnat si o anexa prin care luam la cunostinta faptul ca, daca firma ma va trimite la cursuri de calificare,va trebui sa restitui banii platiti pentru acele cursuri daca doresc sa demisionez dupa o perioada mai mica de 3 ani.Ulterior fima m-a trimis la 2 cursuri de calificare.Mai tin sa precizez ca sunt angajat pe perioada determinata si anume 3 luni,adica din 3 in 3 luni imi este prelungit contractul (cu toate ca pana acuma mi s-au facut 2 prelungiri de contract : pe 3 luni(primul contract) iar apoi prelungire de 1 luna respectiv 2 luni).La sfarsitul acestei luni imi expira contractul si nu mai doresc sa il prelungesc.Sunt obligat sa restitui banii pentru cele 2 cursuri (aprox 2000 de lei) daca nu doresc prelungirea contractului?
Va multumesc!
Cu stima, G. Mihai.
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2016
the game, utilizator
Cel mai recent răspuns: pop_m , utilizator 12:40, 27 Aprilie 2016
De ce este ilegala incheierea unui c.i.m. pe durata determinata?
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
A unuia nu e.
Insa e ilegal (sau, cel putin, asa am inteles la un moment dat de la un specialist pe resurse umane) ca sa ai un angajat caruia sa ii faci contracte pe perioada determinata unul dupa altul.
Iar daca am inteles gresit, si nu e ilegal, e cel putin imoral.
Ati inteles gresit .... nu este nici ilegal si nici imoral sa se incheie un astfel de c.i.m.

Legea prevede un numar de maxim 3 c.i.m. care se pot incheia succesiv pe durata determinata si, ca tare, incheierea lor nu este nelegala.
Deci am inteles corect, e ilegal sa faci cim-uri consecutive pe perioada determinata.
Nu mai tineam minte numarul, deci 3 e maximul admis legal? Bine de tinut minte

Legat de moralitate, e un mecanism (practicat de unii angajatori) prin care muta riscurile variatiei de incarcare in firma asupra angajatilor. Adica, se fac cim-uri pe 3 luni, si daca peste 3 luni nu are firma de lucru, le da drumul. Daca peste inca o luna firma face rost de niscai contracte, angajeaza alti oameni, ocolind in felul asta anumite aspecte legale.
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2016
pop_m, utilizator
Cursurile facute pe durata CIM /3 luni sunt de asemenea imorale ;daca refuzi stiind ca CIM e pe perioda determinata ,te da afara si poate te-ai angajat pt a fi in cadrul firmei pe toata durata CIM .
Daca faci cursul te simti aiurea stiind ca CIM-ul se va termina iar cele 3 luni sunt cu un scop .
Aceste cursuri pot avea si un alt obiectiv economic .

Alte discuții în legătură

Act aditional cursuri calificare Razvan.s Razvan.s Buna ziua, Se da urmatoarea situatie: Sunt angajat pe perioada determinata de 3 luni, iar firma deja m-a trimis la un curs de calificare. In urma acestui ... (vezi toată discuția)
Angajare pe perioada determinata iliemailat iliemailat recent am fost angajat la o s.c. pe perioada de trei luni (Perioada de proba). dupa expirarea celor trei luni, mai au dreptul cei de la conducerea sc sa-mi ... (vezi toată discuția)
Preaviz in cazul contractului de munca pe durata determinata cld cld Buna, In cazul in care contractul meu de munca este unul pe durata determinata mai trebuie sa respect termenul de preaviz? Motivul pentru care intreb ... (vezi toată discuția)