Buna ziua! In urma cu aprox. 6 luni m-am angajat la o firma de constructii ca inginer,din postura de proaspat absolvent de facultate.Atunci cand am semnat contractul individual de munca am semnat si o anexa prin care luam la cunostinta faptul ca, daca firma ma va trimite la cursuri de calificare,va trebui sa restitui banii platiti pentru acele cursuri daca doresc sa demisionez dupa o perioada mai mica de 3 ani.Ulterior fima m-a trimis la 2 cursuri de calificare.Mai tin sa precizez ca sunt angajat pe perioada determinata si anume 3 luni,adica din 3 in 3 luni imi este prelungit contractul (cu toate ca pana acuma mi s-au facut 2 prelungiri de contract : pe 3 luni(primul contract) iar apoi prelungire de 1 luna respectiv 2 luni).La sfarsitul acestei luni imi expira contractul si nu mai doresc sa il prelungesc.Sunt obligat sa restitui banii pentru cele 2 cursuri (aprox 2000 de lei) daca nu doresc prelungirea contractului?
Va multumesc!
Cu stima, G. Mihai.
Buna ziua!Astazi am depus cererea de incetare a contractului de munca incepand cu data de 1.05 cu toate ca oricum pe 30.04 expira ,dar asa mi s-a spus ca trebuie ,iar de la biroul de resurse umane mi s-a transmis ca o sa mi se opreasca banii pentru cursurile urmate chiar daca contractul e pe perioada determinata si anume pentru ca e decizia mea sa plec nu a lor.Acuma nu stiu ce sa mai zic...Exista vre-un temei legal pentru asta? nu as vrea sa intru intr-o discutie polemica fara argumentele necesare.. va multumesc!
Nu pot sa cred ca o firma trimite pe cineva la cursuri (chiar in timpul sau liber), ca apoi sa va mai tina inca 3 luni si apoi sa va concedieze...
Firma a investit totusi niste bani in Dumneavoastra, trimitandu-va la acele cursuri.
Deontologic vorbind, vi se pare corect sa va cresteti nivelul de pregatire pe banii firmei, iar apoi sa va luati adio, gasind poate un job mai bine platit, poate si datorita cunostiintelor suplimentare pe care le-ati dobandit cu ocazia cursurilor?
Personal mi se pare un demers destul de ciudat. Eu personal nu as face asa ceva...
Moral nu sunt de acord cu dumneavoastra, ati beneficiat de aceste cursuri (care presupun ca nu sunt extrem de ieftine) sunt convins ca vi le-ati trecut la cv, insa nu vreti sa folositi cunostintele acumulate in beneficiul celui care le-a platit.
Pe de alta parte si firma are partea ei de vina, sistemul asta romanesc cu contracte pe perioada determinata e de asemenea imoral, si,d aca tin bine minte, si usor ilegal.
Poate daca ati da mai multe detalii (ce explicatii vi s-au dat legat de contractul pe perioada determinata, de ce nu mai vreti sa colaborati cu firma in cauza, etc)
Legal insa, sunt de parere ca ati facut o mare prostie depunand acea cerere de incetare a contractului de munca. Intai, ca nu aveti ce contract sa incetati (el inceteaza de drept, fiind pe perioada determinata). Apoi, ca acea hartie poate fi folosita cu titlu de demisie, putand a va incadra legal in clauza care le permite sa solicite returnarea taxelor de scolarizare.
Acum nu aveti decat sa ii amenintati cu ITM, daca nu va platesc tot salariul. Daca se sperie, bine, daca nu, cel mai probabil se va ajunge la instanta (daca veti tine mortis sa recuperati suma in cauza)