avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Publicare nume proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Publicare nume proprietari

Buna ziua,
As dori sa stiu cat de legal este ca la avizier sa fie publicate numele locatarilor din bloc cu nr de apartament?
Se poate daca poti discuta cu niste oameni, nu cu animale sau hoti.
Logica dvs. nu mi se pare a fi in regula.
Daca dvs. sunteti administrator si vine cineva la dvs. sa plateasca intretinerea este dreptul dvs. de a tine ce nume vreti cu numar de telefon, eventual puteti tine si poze, pentru ca lucrul asta ar fiintre dvs. si proprietar sau locatar (dupa caz).
Dar in momentul in care dvs. faceti publice aceste date, fara a avea acordul meu explicit, nu mi se pare a fi in regula.
Nu-mi spuneti ca dvs. suntati 100% corect si afisati in totalitate toate informatiile necesare informarii locatarilor, ca nu va cred.
Stiu aici pe site o singura persoana, administrator, care isi publica atat la avizier cat si pe net aceste informatii si da dovada de o transperenta foarte mare, dar nici asa nu am vazut trecute numele locatarilor/proprietarilor.
Nu inteleg ce treaba are numele publicat pe lista de intretinerea de la avizier cu un restantier si judecator?
Dvs. daca aveti un restantier si il actionati in judecata ii stiti numele ca il aveti in documentele blocului, nu din foaia de la avizier.
Poate ca pe hartia de la avizier treceti numele celui care sta in acel apartament la data respectiva si poate nu este aceeasi persoana cu proprietarul. Ce faceti atunci?
Haideti sa va mai dau un exemplu.
Montarea unei camere care filmeaza intrarea pe scara nu o puteti monta fara cateva avize destul de importante, tocmai din cauza ca inregistreaza identitatile unor persoane.
In asociatia noastra sunt afisate la toate scarile, in permanenta, numele, adresa, nr de telefon si email ale membrilor comitetului, presedintelui, cenzorilor, administratorului, instalatorului s.a.m.d. Membrii asociatiei au nevoie de aceste date si pot apela la aceste persoane pentru rezolvarea oricaror probleme din asociatie si uneori si din afara asociatiei. Este o necesitate si o facem nu doar de dragul transparentei impuse de vreo lege, ci impusa de practica.
Iar aceste persoane isi asuma "riscul" de a le fi cunoscute aceste date, daca cineva considera ca e riscant.
Dar suntem transparenti si cu datele celorlati membri ai asociatie iar numele lor apare pe interfonul de la intrarea in fiecare scara, apare pe lista de plata, apare la multi din vecini pe usa apartamentelor pentru ca asa au vrut ei...
Suntem vecini, ne cunostem intre noi, avem nevoie unii de altii si mi se pare normal sa stim a ne adresa cu dl. Ionescu, doamna Popescu... si nu cu numarul de apartament sau un numar tatuat pe mana ca in lagare.

Dar, asa cum am ami spus si alta data, daca cineva ar solicita sa nu-i apara numele pe interfon, pe lista de plata, pe ale liste, tabele, notificari..., analizam, vedem motivele si poate schimabam situatia. Eu as cere uni asemenea om sa faca solicitarea in scris, sa arate in baza carei prevederi legale ar trebui sa nu-i afisam numele si, repet, poate ne luminam, poate decidem sa fim mai putin transparenti si nu mai punem la dispozitia membrilor nici numele si datele presedintelui, administratorului....
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2016
Adriantot, moderator
@Adriantot

Sub auspiciile unei prietenii virtuale de, iaca, acum se fac 8 ani pe acest forum, as vrea sa va aduc si contraargumentele mele si eventual solutii pentru descurcarea unor situatii din practica curenta.

Vecinii intre ei, daca stabilesc relatii de buna vecinatate, isi vor cunoaste numele, prenumele si chiar porecla fara sa le fie afisat numele la interfon sau pe lista de intretinere. Daca cineva dintre locatari tine sa ii fie cunoscut numele si de catre terti, intelegand orice alta persoana in afara de cei din conducerea asociatiei, o poate face personal, punandu-si eticheta pe interfon sau tablita pe usa.

Pe de alta parte, membrii comitetului, inclusiv presedintele, membrii comisiei de cenzori, ingrijitorii, administratorul, gospodarul, instalatorul, electricianul, toti acestia pot fi afisati la avizier cu functia pe care o ocupa, telefonul pe care inteleg sa fie abordati de oricine, eventual adresa de email. Acestea sunt date de contact suficiente pentru oricine ar avea nevoie de vreunul din ei. Detaliile se stabilesc ulterior cand intra in relatie.
Daca eu ma mut intr-un bloc nou si gasesc la avizier ca scrie administrator, tel xxxxxxxx, adresa de email yyyyyy@com si am nevoie sa cer cheia de la subsol ca imi vine instalatorul meu sa-mi repare instalatia sanitara, am date suficiente sa iau legatura cu acesta. Nu-mi trebuie sa vad la avizier nici numele lui, nici adresa lui din bloc sau din alta parte.
Daca am nevoie de presedinte ca sa-l anunt ca m-am mutat in bloc si ca vreau sa ma initieze in obiceiurile casei, mi-e suficient sa-i stiu telefonul si adresa de email.
Transparenta nu inseamna desecretizarea numelor si adresei acestor oameni, ci afisarea unui numar restrans de informatii, suficient pentru orice contact, al oricui.

Nu mai vorbesc de afisarea numelor proprietarilor care chiar nu este necesara, decat poate hotilor care ar avea o informatie buna, fie ca sunt avizati dinainte si le e foarte usor sa identifice locul prazii, fie ca vin la intamplare. sa creeze coregrafia unei spargeri de apartament.
Psihologic vorbind, atunci cand te uiti pe vizor si intrebi: Cine e? si primesti un raspuns de genul: Domnu' Z, deschideti sa ........... ceva oarecare, esti tentat sa acorzi mai multa incredere persoanei decat daca nu-ti rosteste numele.
Orice om este mangaiat pe orgoliu ca pisica pe blanita cand un necunoscut ii rosteste numele. Se considera mai sus cu o treapta decat este in realitate. Este, carevasazica, cunoscut, se poate inchipui chiar vedeta, de ce nu (?), depinde de prostia fiecaruia.
Hotii sunt buni psihologi, dar au si o buna experienta impartasita de inaintasii lor.

Sunt de acord ca pe vremea cand eu eram adolescenta, pe listele de intretinere erau trecute si numele, lista avea 3-4 rubrici si-un total, dar vremurile erau mai sigure. Din pacate au trecut nu ani, ci ani lumina de-atunci si vremurile sunt periculoase.

Nu vorbim de legislatie, vorbim de transparenta pana la punctul dincolo de care omul respectiv poate fi pus in pericol si, daca el nu constientizeaza lucrul acesta sau si-l asuma, ma gandesc ca stafful asociatiei ar trebui sa-l ocroteasca si sa-i lase lui si numai lui libertatea de a dispune cum vrea de numele si adresa.
elga50, moderator
Va multumesc.
Eu unul sunt patit de 2 ori pe chestia cu numele.
Mai tineti minte de faza cu gunoierii cersetori?
Eu am patit faza asta inainte de un Craciun cand nu eram acasa. Erau doar muncitorii care se ocupau de finisaje. Astia au batut la usa, muncitorii au deschis, gunoierii au vazut ca sunt saci de gunoi la usa si au zis suntem de la firma x n-ea trimis domnu Y (adica eu) sa ridicam sacii cu moloz si a zis ca trebuie sa ne dati 100 de lei. Muncitorii auzind numele meu au dat sacii, au dat 100 de lei iar cand am ajuns eu acasa toti sacii cu moloz erau la parteru blocului, iar 2 indivizi au trecut pe langa mine cu un sac in carca, pe care l-au lasat la colutl blocului.
Eu zic ca publicarea numelui si a altor date de contact personale este o practica periculoasa si ilegala din moment ce nu mi s-a cerut acceptul. Daca eu nu am cerut sa imi fie publicate de ce sa fiu trebuiasca ca eu sa cer scoaterea lor.
Daca pe o lista cineva vede 8 nume si intre ele unul lipsa se va gandi ca acolo nu locuieste nimeni. Un prilej bun de spargere, nu?
Cat despre publicarea datelor de contact ale administratorulu, presedintelui...angajatilor asociatiei, cred ca este utila. Nu este nevoie de publicarea si numelui langa numar. Fiind o entitate juridica asociatia, trebuie sa isi faca cunoscute datele de contact, ma gandesc. La fel de bine numerele publicate ar putea sa nu fie numerele de telefon personale.
mastera, utilizator
Pentru @mastera,

Ziceti dvs. ca:
Stiu aici pe site o singura persoana, administrator, care isi publica atat la avizier cat si pe net aceste informatii si da dovada de o transperenta foarte mare, dar nici asa nu am vazut trecute numele locatarilor/proprietarilor.

Daca vreti sa va imbogatiti colectia de cunostinte de genul celei demai sus, puteti sa-l adaugati pe al meu. Nu as baga mana in foc ca sunt super transparent, in rest imi port toate "pacatele"...
Asadar, tot patitul ii priceputul.

As vrea sa va mai spu cateva lucruri, apropo's de dom' judecator: cand asociatia vrea actioneze in instanta un debitor, trebuie sa stiti ca as. prop. trebuie sa faca copii certificate "conform cu originalul" dupa toate listele de plata, pentru perioada respectiva (20-30 copii); daca presedintele as. prop. vrea sa instituie privilegiul imobiliar pe apartamentul unui proprietar (debitor), la OCPI iti cere 3 liste de plata (de obicei cele mai recente).
Ei, in cazul in care te duci cu o lista cu numere de ordine, banuiesc ca ne vor trimite la plimbare...

In fine, rationamentul pentru care se tot face vorbire in RO cu "prelucrarea datelor cu caracter personal" este cam la inceput, asa ca, vom trai si vom vedea. Abia astept sa montam camerele de supraveghere in blocul meu. Am de prelucrat la modul cel mai personal niste derbedei care sparg geamurile de la intrarea in bloc, isi depoziteaza gunioul menajer in cutia ingrijitorului, isi fac nevoile fiziologice pana si in lift. Ei, pe astia vreu eu sa-i prelucrez...

Alte discuții în legătură

Lista nume bloc, asociatie proprietari. Adrianro2019 Adrianro2019 Buna ziua, Este legal ca o Asociatie de proprietari, un bloc, sa afiseze la scara blocului, lista cu persoanele care locuiesc in Scara de bloc ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat sa montez interfon in apartament? g.neacsa g.neacsa asociatia de locatari a incheiat un contract cu nu stiu ce firma si acum vine si-mi spune ca trebuie sa-l montez si sa-l platesc. deoarece nu am fost anuntat ... (vezi toată discuția)
Interfon user43 user43 Asociatia de proprietari a decis montarea interfonului pe scara. Am dreptul sa refuz montarea aparatului in apartament si sa accept doar cheia de la ... (vezi toată discuția)