aidu a scris:
hotararea judecatorului de camera preliminara de respingere a plangerii impotriva ordonantei de clasare, art. 340 CPP, are autoritate de lucru judecat?? si ce efecte?
Nu are autoritatea de lucru judecat fiindca procedura de judecata a plangerii impotriva actelor procurorului este procedura necontencioasa sau gratioasa, avand caracter penal doar formal si in principal administrativ sau aspect de retractare - bineinteles, instantele rareori admit ca nu se supun legii
In dovedire privind procedura necontencioasa, invoc literatura de specialitate in drept de la adresa:
[ link extern ]
“
procedură necontencioasă, totalitatea normelor procesuale în baza cărora instanţele judecătoreşti rezolvă cereri prin care nu se urmăreşte realizarea sau stabilirea unui drept sau interes potrivnic faţă de o altă persoană. Ceea ce distinge procedura contencioasă faţă de procedura necontencioasă este faptul că cererea pe care partea interesată o adresează instanţei nu se îndreaptă împotriva unui adversar şi nici nu evocă vreun conflict de interese
...
în materie necontencioasă, instanţa pronunţă o încheiere prin care se încuviinţează sau se respinge cererea; încheierile prin care se încuviinţează cererile necontencioase sunt executorii de drept şi
sunt lipsite de puterea lucrului judecat; încheierile date în materie necontencioasă pot fi atacate cu recurs, atât de partea a cărei cerere a fost respinsă, cât şi de orice persoană interesată. Recursul se redactează şi se motivează sumar. El
se judecă în camera de consiliu
“
Calea de atac impotriva incheierii de respingerea plangerii impotriva actelor procurorului este cel mai des intalnit contestatia in anulare, dar poate fi formulata si revizuirea desi e mai greu
[ link extern ]
Eu am o hotarare proprie in care deasemenea a fost admisa in principiu, iar admisibilitatea caii de atac e descrisa de art. 426, 370 si 551 din CPP
Eu invoc mereu ca a existat un caz de incompatibilitate, si invoc art. 64 (1) f) din CPP, mereu faptul ca judecatorii incalca legea in flagrant, unde problema e ca judecatorii nu recunosc ca colegii lor incalca legea, ori supunerea fata de lege este unicul garant al impartialitatii judecatorului cf. art. 124 (3) din CR, adica e aceeasi problema ca la cererile de recuzare
Toate hotararile definitive sunt executorii precum stiu eu cf. art. 550 din CPP. Efectele sunt ce-a hotarat instanta...