avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Controlul accesului in bloc si cum functioneaza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Controlul accesului in bloc si cum functioneaza interfonul

Locuiesc intr-un bloc care are o asociatie de proprietari. Recent s-au inceput lucrarile de reabilitare termica (platite de primarie), si, printre altele s-au inlocuit usile de la intrare in bloc.
La ultima adunare s-a mentionat tangential faptul ca dupa inlocuirea usilor vor trebui montate incuietori noi pt. instalatia de interfon si ca vor exista niste costuri. Nu s-a discutat nimic privind aspecte tehnice si functionale ale noilor incuietori.

Administratorul a decis unilateral (prin ceea ce a comandat la firma de interfoane) ca accesul in bloc sa se faca astfel:
- pentru iesire : sa se apese un buton care deblocheze o incuietoare actionata electric
- pentru intrare : sa se foloseasca un token electronic de tip contactless, pe baza caruia instalatia deblocheaza incuietoarea actionata electric.
- sa nu mai existe chei mecanice

Am informat administratorul ca nu sunt de acord cu aceste aspecte legate de accesul la apartamentul proprietatea mea.
Nu sunt de acord cu refuzul accesului in bloc prin cheie mecanica.
Nu sunt de acord cu refuzul accesului in si din bloc prin mijloace care depind de disponibilitatea energiei electrice pentru a functiona.
Nu sunt de acord cu obligatia de a detine si purta la mine un token care poate fi copiat de la distanta, fara a intra fizic in posesia lui, fara ca eu sa fiu informat si sa mi se ceara acceptul. (proprietate intrinseca a acestui tip de token)
Am solicitat acces in bloc cu cheie mecanica.

Administratorul m-a refuzat cu violenta verbala si a amenintat cu violenta fizica (din pacate nu am avut martori in acel moment).

Peste cateva zile administratorul a anuntat ca va incuia usile blocului (cu noua instalatie).

Ce pot sa fac in aceste conditii?
Cel mai recent răspuns: mastera , utilizator 22:07, 12 Aprilie 2016
@grandanat,
Imi pare rau sa va contrazic, dar am inspectat personal instalatia montata saptamana trecuta. Este special construita sa functioneze exclusiv cu token si explicit fara cheie mecanica.
Iar administratorul a avut tupeul sa vina cu justificarea "nu s-a pus incuietoare cu cheie pentru ca ... nu se poate..."
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2016
Adriantot, moderator
Avem asemenea interfoane si dispozitive de inchidere a usilor de la intrare fara chei de peste 15 ani si nimeni nu s-a plans vreodata.
Suma de 2500 lei este normala pentru ca s-a inlocuit un sistem intreg de interfon, de incuietoare... Iar alimentarea cu energie electrica a acestui dispozitiv nu se face direct de la reteaua de energie electrica ci prin intermediul unui acumulator cuplat la reteaua electrica doar pentru a se incarca. In cazul intreruperii curentului electric pe casa scarii, pe cartier... acel acumulator asigura functionarea dispozitivului inca 12-24 de ore in functie de caracteristicile acestuia. Asa ca nu este nici un pericol sa nu puteti intra in bloc chiar daca se intrerupe energia electrica in tot orasul.
@Adriantot,

Va inteleg. Chiar daca la dvs. acest lucru functioneaza de multa vreme fara probleme majore, asta nu inseamna ca un proprietar dintr-un imobil sa fie obligat impotriva vointei sale, in feluri descrise mai sus. De asemenea obiectiile tehnice si de procedura sunt valabile, chiar daca poate majoritatea proprietarilor din imobil nu inteleg pe deplin toate implicatiile. Tot asa, in contextul descris mai sus, exista si potentiala problema legata de protectia impotriva incendiilor in eventualitatea ca interfonul sa ramana blocat inchis in caz de incendiu si astfel oamenii sa fie blocati in interiorul cladirii.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2016
Adriantot, moderator
Intelegeti ca nu sunt nici un fel de probleme. Nu probleme majore, asa cum spuneti, nu sunt nici macar probleme minore prin montarea unor interfoane si sisteme de acces pe baza de cartele sau acele mici telecomenzi ce pot fi agatate la cheile personale ca si un breloc.
Iar un proprietar sau chiar mai multi, sunt obligati sa se conformeze hotararilor luate de asociatia de proprietari in adunarea generala si sa respecte deciziile comitetului executiv pe care l-au ales. In acest sens va sugerez sa cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007.
Cat priveste teama de incendii, sigur ca trebuie sa fim atenti dar nu are nici o legatura cu modalitatea de inchidere si deschidere a usilor. Daca aceste sisteme moderne ar reprezenta un pericol pentru incendii, ar fi fost interzise de mult timp atat in Romania ca si in alte tari civilizate.
Nu a existat o adunare proprietarilor care sa fi discutat aspecte tehnice si functionale legate de accesul in imobil. Decizia a fost luata unilateral de administrator, fara consultare.

Alte discuții în legătură

Pot fi obligat sa montez interfon in apartament? g.neacsa g.neacsa asociatia de locatari a incheiat un contract cu nu stiu ce firma si acum vine si-mi spune ca trebuie sa-l montez si sa-l platesc. deoarece nu am fost anuntat ... (vezi toată discuția)
Dreptul de acces la proprietate East17 East17 La noi la bloc ne-an pricopsit c-o sefa de asociatie de proprietari care e avocata si ameninta in stanga si-n dreapta pe toti ca daca nu acceptam ... (vezi toată discuția)
Intrebari despre montarea interfonului alinaiancu alinaiancu Buna ziua, Vad ca la mine pe scara se va instala un interfon, eu am semnat ca NU sunt deacord cu instalarea acestuia. As dorii sa aflu urmatoarele lucruri: ... (vezi toată discuția)