avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 290/2003
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 290/2003

as dori un raspuns din partea avocatnet ,cu privire la problema mea; am dosarul depus la anrp din luna martie/2007cu decizie ,hotarire,dovada refugiului si contul deschis la cec, de atunci si pina astazi nu am primit decit[ ''reveniti peste 2 sapt] si 2 hirtii prin care mi se aminteste ca banii vin de la guvern,sica plata se va face cand vor avea bani,cum as putea sa obtin banii de la anrp ?
Cel mai recent răspuns: manea paul , utilizator 19:20, 6 Septembrie 2009
ANRP poate sa atace cu recurs hotararea tribunalului, dar si acel recurs se va solutiona, nu va fi un proces fara sfarsit. In cazul in care veti castiga, ANRP va fi obligat sa va despagubeasca si pentru cheltuielile pe care le-ati facut cu procesul. Angajati un avocat ca sa nu va pierdeti timpul prin instanta.
Buna ziua! As vrea sa va prezint si eu situatia mea ,legata de legea 290/2003, si v-as ruga sa-mi dati un sfat.Am castigat procesul cu ANRP-ul, la Curtea de Apel-Suceava, hotararea fiind definitiva si irevocabila.Prefectura Botosani, nu poate calcula despagubirile, intrucat dosarul meu cu toate actele este la ANRP, care nici dupa 3 luni nu l-a retrimis Prefecturii BT., desi hotararea judecatoreasca le-a fost trimisa impreuna cu solicitarea de a inapoia dosarul pentru a se putea calcula despagubirile.Ce este de facut in continuare? Nici macar cheltuielile de judecata nu mi le-au trimis, desi le-am comunicat contul bancar. Multumesc pentru raspuns.
Pentru cheltuielile de judecata si pentru despagubirile datorate astfel cum au fost stabilite de instanta in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, investiti hotararea cu titlu executoriu si procedati la executarea silita a sumelor, urmand a va recupera si cheltuielile ocazionate de executarea silita. ;)
Va multumesc pentru raspuns, dar, cred ca nu am fost eu suficient de explicit. In ian. 2006, am depus la Prefectura Botosani dosarul cu toate actele necesare pentru a obtine despagubirile conform legii 290/2003. In vara aceluiasi an, Comisia judeteana a respins dosarul, motivand ca nu am dreptul la despagubiri, desi dosarul era absolut complet [testament, certificat de calitate succesorala, acte originale de proprietate, declaratii ale martorilor si alte acte doveditoare]. Am facut contestatie in termen de 15 zile la ANRP si dupa un timp am primit acelasi raspuns, cum ca dosarul a fost respins,motivatia fiind aproximativ aceeasi cu cea a Comisiei judetene. Mentionez ca raspunsul de la ANRP l-am primit dupa ce, vazand ca termenul legal de 30 de zile pentru raspuns trecuse de mult, m-am adresat unui avocat care i-a somat sa raspunda anuntandu-i ca, in caz contrar, le vom cere penalitati pentru fiecare zi de intarziere. Am urmat calea legala si am dat in judecata ANRP-ul, in termenul legal de 30 de zile de la primirea hotararii lor.In februarie 2009, Tribunalul Botosani mi-a dat castig de cauza, anuland decizia ANRP si recunoscand dreptul meu la despagubiri si compensatii. ANRP a facut recurs la Curtea de apel Suceava, care a respins recursul prin decizia nr.1090 din 4 iunie 2009, hotararea fiind investita cu titlu executoriu. Deci , Tribunalul a hotarat ca am dreptul la despagubiri si compensatii, acestea urmand a fi calculate de comisia judeteana. Prefectura sustine ca pentru a calcula sumele cuvenite, are nevoie de dosarul pe care l-a trimis la ANRP, in 2007 cand am facut contestatie catre aceasta. Eu am facut o cerere catre ANRP la care am anexat hotararea tribunalului si am solicitat calculul despagubirilor. La randul ei si Prefectura a solicitat ANRP sa-i fie trimis dosarul pentru a face calculul despagubirilor. De atunci au trecut 3 luni si nu am primit niciun raspuns si nici Prefectura dosarul pentru a-mi calcula sumele cuvenite.In concluzie, nu pot cere executarea silita a sumelor deoarece, nu cunosc cuantumul despagubirilor. In cererea catre ANRP am mentionat ca voi cere despagubiri pentru fiecare zi de intarziere. Va rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez in continuare. Va multumesc.
Pentru a putea raspunde intrebarii dumeavoastra, este necesar sa ne spuneti ce anume, exact, prevede hotararea judecatoreasca.

Concret, ar fi nevoie sa stim cum suna dispozitivul hotararii - ultima parte, aceea mai scurta, din sentinta.

Aceasta, deoarece, prin sentinta respectiva, Tribunalul a stabilit obligatii in sarcina Prefecturii si/sau a ANRP-ului. In functie de acestea, va trebui sa va adresati, din nou, acestor institutii, de preferat prin avocat, cu o somatie, insotita de amenintarea legitima ca in cazul in care nu-si executa obligatiile stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, veti depune plangere penala pentru savarsirea infractiunilor de abuz in servicui si nerespectarea hotararilor judecatoresti.

Alte discuții în legătură

Titlu executoriu sorincapitanescu sorincapitanescu Buna ziua, Am si eu o problema.:( In 25.11.2009 am castigat la Tribunalul Bucuresti (pe fond) un proces cu ANRP-Legea 290/2003.:D In 30.12.2009 ANRP a ... (vezi toată discuția)
Legea 290/2003 ni_leta ni_leta Buna ziua Am rugamintea daca ma poate ajuta cineva. Incerc sa sintetizez: 1. anul 2003 - am depus cererea la Prefectura insotita de inscrisurile ... (vezi toată discuția)
Despagubiri legea 290/2003 iulia bumbu iulia bumbu Ma numar printre beneficiarii stabilirii drepturilor banesti cf. Legii 290/2003 din localitatea Braila. S-a implinit 1 an de cand am comunicat ANRP- ului ... (vezi toată discuția)