avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta intretinere, penalitati- mod de calcul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta intretinere, penalitati- mod de calcul

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.
Din motive personale din noiembrie 2013 am avut probleme cu plata intretinerii si am ramas restanta, am facut plati la intretinere dar nu in mod constant- atunci cand am avut posibilitatea sa achit am achitat diverse sume. Am tot rugat-o pe administratora noastra sa-mi spuna cat mai am de platit la intretinere si cat am la penalitati si nu vrea sa-mi spuna , nici cum face calculul acestor penalitati , nici ce am am reusit sa achit , nimic - nu reusesc sa gasesc bunavointa si comunicare cu dansa si nici cu presedintele de bloc/asociatie. de exemplu am de plata la intretinere 139 lei si penalitati de 490 lei ( ex pe o luna).
Am fost in seara asta si am rugat-o iar sa-mi comunice ce am achitat si ce mai am de plata si mi-a zis ca ce eu nu stiu sa socotesc?????????? am rugat-o sa-mi spuna cum socoteste penalitatile si nu mi-a mai adresat niciun cuvant!
As dori daca puteti sa-mi spuneti direct legea si articolul in care dansa are obligatia sa-mi raspunda la intrebari sa pot concepe o cerere catre Asociatie/Presedinte in care sa solicit acest lucru
- Pot sa rog in respectiva cerere sa mi se opreasca penalitatile deoarece sunt din ce in ce mai mari si nu o sa reusesc in veci sa le achit?
- Daca resuesc sa achit toata intretinerea pot solicita Administratiei sau Comitetului sa-mi faca o reducere a acestor penalitati?
-Este corect ca pe chitantier sa-mi scrie doar restante fara sa precizeze luna/anul din care sunt aceste restante( cand le socoteste sa le scada)??- era mai simplu daca zicea de ex restanta anul 2014 lunile febr- aprilie .
Ma poate ajuta cineva cu un sfat si articolele din lege care ma pot ajuta sa rezolv aceasta problema ca nu-mi place sa ma vad cu asa datorii mari.
Multumesc anticipat
@Ionita Loredana

Vreti sa explicati citatul din NCC referitor la restantele dintr-o asociatie de proprietari? Altfel citatul dat de dv. are un folos minim.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2016
elga50, moderator
Imi cer scuze @Ionita Loredana, n-am inteles nimic din ceea ce mi-ati lasat scris , poate ca nu vd eu sensul acum la ceea ce ati scris, sau sunt mai limitata in a intelege legi , dar mi se pare mai mult ceva legat de altfel de datorii si de executari silite ceea ce la mine ( multumesc lui Dzeu) ca nu s-a pus si nu se pune momentan problema!!
numa bune va doresc
In mod normal, intr-o A. P. se incaseaza in felul urmator:
1. restanta cea mai veche dintr-o luna;
2. penalitatea acelei restante;
3. restanta urmatoare a unei luni;
4. penalitatea acelei restante lunare;
5. si tot asa, pana la stingerea intregii datorii.

cum ar fi, sa zicem daca ai o restanta la curent pe 6 luni sa achiti doar restanta fara penalitati. Cum face dupa aceea compania de elecltricitate? Trebuie sa ma dea in judecata pt. recuperarea penalitatiilor cu care esti dator?
Asa si cu A. de P. , trebuie sa incaseze in ordinea vechimii restantelor si penalitatilor, luna cu luna si nu considerant toate restantele pe o perioada principal iar penalitatile accesoriu la acel principal. Fiecare luna este un principal distinct care are o penalitate distincta pt. ca au fost calculate la date diferite.
Degeaba cineva face o plata prin banca specificand doar perioada de intretinere fara sa plateasca si penalitatile aferente. Administratorul trebuie sa calculeze din extras restanta + penalitatea in ordine vechimii lor. Nu are decat proprietarul sa cheme Asociatia in instanta daca crede ca a fost nedreptatit.
Mai nou, am aflat, dar nu verificat , ca in cadrul primariei de sector, e un birou unde poti contesta si eventual recalcula penalitatile.
Mai noul e vechi de cand lumea, dar functionarii de-acolo pot calcula penalizarile numai daca au toate informatiile necesare acestui calcul, informatii care se iau din dosarele asociatiei si.... daca au foarte mare bunavointa, neavand in fisa postului asemenea prestatii.

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere calinraoul calinraoul Sunt in situatia de restantier la intretinere si s-au acumulat niste penalitati.Intre timp, punand mana pe niste sume de bani am incercat sa platesc din ... (vezi toată discuția)
Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari marianionescu1 marianionescu1 Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de ... (vezi toată discuția)
Restanta la asociatie Annis Annis Buna ziua. Pentru ca nu stiu cum sa incep acest mesaj, o sa intru direct in subiect. Am 4 ani de zile de cand spre rusinea mea si datorita conditiilor ... (vezi toată discuția)