Buna seara,
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.
Din motive personale din noiembrie 2013 am avut probleme cu plata intretinerii si am ramas restanta, am facut plati la intretinere dar nu in mod constant- atunci cand am avut posibilitatea sa achit am achitat diverse sume. Am tot rugat-o pe administratora noastra sa-mi spuna cat mai am de platit la intretinere si cat am la penalitati si nu vrea sa-mi spuna , nici cum face calculul acestor penalitati , nici ce am am reusit sa achit , nimic - nu reusesc sa gasesc bunavointa si comunicare cu dansa si nici cu presedintele de bloc/asociatie. de exemplu am de plata la intretinere 139 lei si penalitati de 490 lei ( ex pe o luna).
Am fost in seara asta si am rugat-o iar sa-mi comunice ce am achitat si ce mai am de plata si mi-a zis ca ce eu nu stiu sa socotesc?????????? am rugat-o sa-mi spuna cum socoteste penalitatile si nu mi-a mai adresat niciun cuvant!
As dori daca puteti sa-mi spuneti direct legea si articolul in care dansa are obligatia sa-mi raspunda la intrebari sa pot concepe o cerere catre Asociatie/Presedinte in care sa solicit acest lucru
- Pot sa rog in respectiva cerere sa mi se opreasca penalitatile deoarece sunt din ce in ce mai mari si nu o sa reusesc in veci sa le achit?
- Daca resuesc sa achit toata intretinerea pot solicita Administratiei sau Comitetului sa-mi faca o reducere a acestor penalitati?
-Este corect ca pe chitantier sa-mi scrie doar restante fara sa precizeze luna/anul din care sunt aceste restante( cand le socoteste sa le scada)??- era mai simplu daca zicea de ex restanta anul 2014 lunile febr- aprilie .
Ma poate ajuta cineva cu un sfat si articolele din lege care ma pot ajuta sa rezolv aceasta problema ca nu-mi place sa ma vad cu asa datorii mari.
Multumesc anticipat
....
acela a fost un exemplu ptr o luna oarecare. totalul este de 8340 lei restanta si penalitati , dar nu stiu cat am restanta totala si cat am penalitatile totale, nu stiu cum a scazut si cat a scazut din fiecare.
In afara de acest aspect mai e si posibilitatea ca o parte din cotele restante sa fi depasit cele 500 zile si, deci, din aceasta suma totala ele sa fie excluse alaturi de penalizarile despre care utilizatoarea ne spune ca sunt inglobate in suma totala de 8340.
Deci este posibil, nu si sigur insa, ca de penalizat sa fie mai putin de jumatate din aceasta suma.
Sunt familiarizata cu aceste sume mari deoarece in asociatia mea am avut si inca mai am locatari cu restante istorice, dar din sume care depasesc 20.000 lei se penalizeaza legal numai ceva intre 4.000 - 4.700 lei, restul fiind penalizari neachitate si cote lunare mai vechi de 500 zile care au fost deja penalizate maxim.
mult stimata doamna daca intampinati asa multe greutati cum spuneti si sunteti foarte afectata si in imposibilitate materiala mergeti la primaria de care apartineti la sectia pentru ocrotirea a minorilor si dansi va vor ajuta temporar si chiar va vor achita o parte din restante la cotele de intretinere va spun din experienta in numele ocrotiri minorului in general se acorda 30%din datorii o doamna care avea greutati si nu avea venituri ia acordat chiar si toata restanta fara penalizari merita incercat ,multa lume nu cunoaste ca aveti drepturi de ocrotire din partea autoritatilor locale chiar si pentru dv.daca nu aveti loc de munca se gasesc sisteme de ajutorare temporar din partea autoritatilor merita incercat sa cereti ajutorul primariei.
puteti plati oricat doriti dv.dar solicitati expres sa scrie in chitanta cote restante fara penalizari refuzati sa platiti penalizarile pentru a putea plati cotele care sa nu mai genereze penalizari si da penalzarile le puteti plati si in rate si asociatiile au din partea furnizorului intelegere de a plati penalizarile esalonat administratorul sau casierul asociatiei este obligat prin lege sa incaseze orice suma doreste proprietarul sa o plateasca si cu specificatia dorita de platitor in inscrisuri.Penalizarile se modifica in fiecare zi dar la sfarsitul unei luni cand apar listele (factura comuna a asociatiei)are obligatoriu si desfasuratorul de penalizari atasat pentru fiecare proprietar asta solicitati chiar in momentul afisari listei noi in mod normal nu are de ce sa nu yio dea ei si de acum verificati lista de intretinere la coloana restrante acumulate va scade platile efectuate penalizarile vor mai creste dar nu cu mult si tot asa pana la stingerea debitului
Art. 1506: Imputaţia plăţii făcută prin acordul părţilor
(1) Plata efectuată de debitorul mai multor datorii faţă de acelaşi creditor, care au acelaşi obiect, se impută asupra acestora conform acordului părţilor.
(2) În lipsa acordului părţilor, se aplică dispoziţiile prezentei secţiuni.
Art. 1507: Imputaţia făcută de debitor
(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o execute. Plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi, la urmă, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata asupra unei datorii care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie scadentă, cu excepţia cazului în care s-a prevăzut că debitorul poate plăti anticipat.
(3) În cazul plăţii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputaţia prin menţiunile corespunzătoare consemnate de el pe ordinul de plată.
Art. 1508: Imputaţia făcută de creditor
(la data 01-oct-2011 Art. 1508 din cartea V, titlul V, capitolul I, sectiunea 5 comparat cu Art. 1112 din cartea III, titlul III, capitolul VIII, sectiunea I, subsectiunea 3 din Codul Civil din 1864 )
(1) În lipsa unei indicaţii din partea debitorului, creditorul poate, într-un termen rezonabil după ce a primit plata, să indice debitorului datoria asupra căreia aceasta se va imputa. Creditorul nu poate imputa plata asupra unei datorii neexigibile ori litigioase.
(2) Atunci când creditorul remite debitorului o chitanţă liberatorie, el este dator să facă imputaţia prin acea chitanţă.
Art. 1509: Imputaţia legală
(1) Dacă niciuna dintre părţi nu face imputaţia plăţii, vor fi aplicate, în ordine, următoarele reguli:
a) plata se impută cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenţă;
b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puţine garanţii;
c) imputaţia se va face mai întâi asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum şi, în egală măsură, garantate şi oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menţionate la lit. a) -d), imputaţia se va face proporţional cu valoarea datoriilor.
(2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată şi executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor şi penalităţilor, în ordinea cronologică a scadenţei acestora, şi, în final, asupra capitalului, dacă părţile nu convin altfel.
Restanta la asociatie
Annis
Buna ziua. Pentru ca nu stiu cum sa incep acest mesaj, o sa intru direct in subiect. Am 4 ani de zile de cand spre rusinea mea si datorita conditiilor ... (vezi toată discuția)