avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanta intretinere, penalitati- mod de calcul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanta intretinere, penalitati- mod de calcul

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.
Din motive personale din noiembrie 2013 am avut probleme cu plata intretinerii si am ramas restanta, am facut plati la intretinere dar nu in mod constant- atunci cand am avut posibilitatea sa achit am achitat diverse sume. Am tot rugat-o pe administratora noastra sa-mi spuna cat mai am de platit la intretinere si cat am la penalitati si nu vrea sa-mi spuna , nici cum face calculul acestor penalitati , nici ce am am reusit sa achit , nimic - nu reusesc sa gasesc bunavointa si comunicare cu dansa si nici cu presedintele de bloc/asociatie. de exemplu am de plata la intretinere 139 lei si penalitati de 490 lei ( ex pe o luna).
Am fost in seara asta si am rugat-o iar sa-mi comunice ce am achitat si ce mai am de plata si mi-a zis ca ce eu nu stiu sa socotesc?????????? am rugat-o sa-mi spuna cum socoteste penalitatile si nu mi-a mai adresat niciun cuvant!
As dori daca puteti sa-mi spuneti direct legea si articolul in care dansa are obligatia sa-mi raspunda la intrebari sa pot concepe o cerere catre Asociatie/Presedinte in care sa solicit acest lucru
- Pot sa rog in respectiva cerere sa mi se opreasca penalitatile deoarece sunt din ce in ce mai mari si nu o sa reusesc in veci sa le achit?
- Daca resuesc sa achit toata intretinerea pot solicita Administratiei sau Comitetului sa-mi faca o reducere a acestor penalitati?
-Este corect ca pe chitantier sa-mi scrie doar restante fara sa precizeze luna/anul din care sunt aceste restante( cand le socoteste sa le scada)??- era mai simplu daca zicea de ex restanta anul 2014 lunile febr- aprilie .
Ma poate ajuta cineva cu un sfat si articolele din lege care ma pot ajuta sa rezolv aceasta problema ca nu-mi place sa ma vad cu asa datorii mari.
Multumesc anticipat
din experianta practica: apelati la adunarea generala si solicitati reducarea sau chiar anularea penalizarilor in schimbul angajamentului dumneavostra ferm de a plati sumele restante intr-un interval de timp la intelegere cu adunarea generala.

Fireste, e nevoie de o masa critica de oameni milosi.
Penalizarea de 0,20%/zi pare mica; anualizata ea inseamna 72%/an, ceea ce este foarte mult.
@contab33

Nu cred ca userul avea nevoie de un moralizator in plus.
Doamna ne-a intrebat ce ar putea sa faca, din ce este posibil sa se faca intr-o asociatie, ca sa-si plateasca restanta si sa se lamureasca cum e cu penalizarile.
Nu e suparata ca i s-au pus penalizari, ci ca nici presedintele, nici administratorul nu o lamuresc asupra modului cum calculeaza aceste penalizari.
Dv. nu lamuriti locatarii din asociatia unde activati cum faceti calculele? Asta cere si userul nostru.

Si daca cititi cu atentie ceea ce spune doamna, daca aveti experienta pe care ziceti ca o aveti, ati putea sa explicati cum poate fi penalizata o restanta de 8340 care inglobeaza si penalizarile cu suma de 490 lei? As vrea sa vad cum faceti dv. un asemenea calcul.
@contab33
Nu stiu unde ati citit ca as fi suparata pe cineva ptr problemele mele , poate doar pe viata si nici pe ea ca nu am dreptul!! intrebarea mea si rugamintea era daca se poate sa gasesc o portita in lege sau o intelegere umana sa imi pot achita mai intai restanta la intretinere , astfel incat sa opresc penalizarile si dupa sa-mi reesalonez penalizarile care in mod logic daca sunt la zi cu intretinerea ele se opresc nu????????????!!!!!!!!!! si poate se poate sa reduc din ele tinand cont ca am platit pana acum destul de mult din ele. nu doresc la nimeni sa treaca prin nimic rau , dar daca viata va v-a da o palma veti vedea ca nu totul este roz si frumos si cat de mult te-ai chinuii sa iesi din groapa in care ai cazut , ai drum lung pana ajungi iar pe marginea ei.
si da , am preferat sa platesc energia electrica ptr a avea lumina in casa , da am preferat sa cumpar de mancare strict cat a fost nevoie , da am preferat sa platesc telefonul ptr ca am nevoie de el sa sun la dtor , la salvare, da am preferat sa platesc internetul ptr a ma putea informa despre boala copilului meu si de a coresponda cu alti parinti aflati in aceeasi situatie si da am platit si cablu ptr ca nu-mi pot priva copilul de copilarie chiar daca viata nu a fost deocamdata foarte generoasa cu ea si da , am dat bani multi pe medicamete si tratamente ptr a-mi vedea puiul iar bine cat de cat !!! si nu , nu am fost atat de nesimtita incat sa stau 3 ani si sa nu platesc un leu , am dat cand am avut si cat am avut, platindu-mi intr-un fel sau altul darile , apa calda , apa rece si celalalte cheltuieli, adunate pana acum intretinerea restanta si penalizarile paltite pana-n ziua de azi fac exact cata datorie am eu cu intretinerea si un picut din penalizari ( daca calculam asa totalul intretinerii cu totalul penalizarilor si scadem suma platita - matematic, nu administrativ daca intelegeti ce spun!)
nu cer mila nimanui , nu ma intereseaza criticile si nici vb in vant , eu am cerut doar solutii ca toata lumea sa fie multumita si sa fie bine si ptr mine si ptr ceilalti vecini ai mei si ptr administratie!!!
va doresc numai bune !!
elga50 a scris:
..cum poate fi penalizata o restanta de 8340 care inglobeaza si penalizarile cu suma de 490 lei?

Sper sa nu fie cu suparare dar din primele explicatii oferite de @marinaalexandrescu, eu am inteles cate ceva si-am explicat ca cei 490 lei penalizare sunt corect calculati. Revedeti calculul postat de mine. Daca nu a oferit datele exacte, sigur ca nici raspunsurile nu pot fi exacte.
La fel de respectuos, va rog sa cititi prima postare si sa vedeti ca utilizatorul pune accent pe faptul ca nu i se da explicatii cu privire la ce a platit, ce mai are de platit, cum se calculaeza penalizarile s.a.m.d ... si apoi ne intreaba cum ar putea beneficia de scutirea de penalizari, stoparea acestora...

@marinaalexandrescu,
Legea nu prevede scutirea cuiva de penalizari, nu prevede esalonari, nu prevede intelegeri cu asociatia sau vecinii..., dar nimeni nu va opreste sa incercati sa discutati cu presedintele asociatiei. Obiectiv presedintele trebuie sa tina cont in primul rand de situatia financiara a asociatiei si in functie de aceasta sa discute in comitet unele facilitati pentru dumneavoastra ca si pentru alti restantieri. Presedintele si comitetul analizeaza si tin cont si de situatia dumneavoastra, de necazurile dumneavoastra..., dara acestea sunt subiective pentru cei ce analizeaza. Iar aceste situatii subiective tin foarte mult de modul de adresare, de modul de a pune problema. Una e sa solicite cineva esalonarea, stoparea sau scutirea de penalizari platind imediat restanta si alta este situatia cand pe langa aceste solicitari restantierul vine cu suspiciunea ca nu ar fi bine calculate sumele datorate.
Reamintesc faptul ca sumele afisate lunar pe lista de plata pot fi contestate, conform legii, in maxim 10 zile de la afisare si nu sa vina cu solicitarea de a primi explicatii dupa luni sau ani de neplata.

Va sugerez sa discutati cu presedintele asociatiei, calm, argumentat, omeneste... si poate o sa beneficiati de intelegere, scutirea unor penalizari, stoparea calculului acestora...
Eu va doresc putere sa invingeti greutatile!
multumesc mult , asa voi face ! am incercat sa discut omeneste zilele trecute cand am achitat o transa de 1000 lei din datorie , am rugat sa mi se spuna cat mai am si mi s-a raspuns(citez): ca nu stii sa calculezi, doar ti-am dat acum 1 an o hartie cu datoriile"
da, hartia o am , este scrisa fiecare luna cu penalizarile respective si intretinerea , dar eu nu stiu cat am platit pana acum din intretinere si cat am platit din penalizari , cum le-a scazut- asta si am dorit sa aflu, dar asa cum am zis m-a tratat cu ...nu vreau sa zic un cuvant urat si ii zic raceala, mi-a vb in 2 peri si nu a vrut sa-mi mai zica nimic . am incercat sa spun ca vreau sa platesc intretinerea toata ( de asta si vroiam sa stiu cum a scazut si cat de la fiecare rubrica in parte- nu am nevoie sa-mi dea defalcat pe luni ci doar totalul la una si totalul la cealalta) si am rugamintea daca se poate legal sau omeneste sa ma lase sa fac treaba asta si sa-mi permita sa platesc penalizarile in rate , o data cu intretinerea lunara care v-a fi la zi si mi-a spus- cine ma cred eu???
de aia am si apelat la dvoastra ptr a gasi o solutie legala daca se poate , sau cum si ce trebuie sa fac sa gasesc calea de mijloc .
nu m-a interesat pana acum cum a calculat penalizarile , doar cand am vz cum mi-a vb am intrebat si nu a mai vrut sa-mi adreseze niciun cuvant , a inceput sa vb cu presedintele de asociatie ignorandu-ma total.
deci??????? sunt eu oaia neagra a asociatiei, ok , dar sunt om , vor sau nu vor fac parte din asociatie si vreau raspunsuri !!
asa cum am mai scris acum am inceput sa inteleg cat de cat cu se face , cum se calculeaza , pana acum nu mi-a stat mintea la asa ceva , au fost mult mai multe altele importante ptr mine si am neglijat sa ma informez.
ca sa nu va zic ca sunt diferente intre ce mi-a scris respectivul administrator pe hartia data si ceea ce a fost afisat la avizier( diferente destul de frumusele adunate de cateva sute de lei), m-am desteptat tarziu si am inceput sa fac poze la avizier cu sumele ca sa nu mai fie surprize. (ce aveam eu notat difera cu ce mi-a dat scris}

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere calinraoul calinraoul Sunt in situatia de restantier la intretinere si s-au acumulat niste penalitati.Intre timp, punand mana pe niste sume de bani am incercat sa platesc din ... (vezi toată discuția)
Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari marianionescu1 marianionescu1 Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de ... (vezi toată discuția)
Restanta la asociatie Annis Annis Buna ziua. Pentru ca nu stiu cum sa incep acest mesaj, o sa intru direct in subiect. Am 4 ani de zile de cand spre rusinea mea si datorita conditiilor ... (vezi toată discuția)