avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Informare repartizare cheltuieli privind comisionul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Informare repartizare cheltuieli privind comisionul bancar

Doresc să aflu cum este legal să se repartizeze cheltuielile privind comisionul bancar pe cota parte indiviză sau pe numărul de persoane.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 17:01, 25 Mai 2016
Incerc sa explic, dar va rog sa cititi cu atentie HG 1588/2007 ca sa stim pe ce baza discutam.
In aceste norme sunt descrise pe larg cheltuielile asociatiei de proprietari si modul de repartizare.
Printre cheltuielile necesare desfasurarii activiatatii asociatiei, sper ca sunteti de acord ca, sunt cheltuielile de administrare, de gestionare. Pentru a functiona, asociatia trebuie sa incaseze bani, sa plateasca un casier, sa cumpere registre de casa, sa cumpere chitantiere si alte formulare contabile.
Proprieatrii primesc chitante, iar in asociatie cineva munceste si inregistreaza aceste chitante in registrul de casa, in fisa individuala de intretinere, in registrul fondului de rulment, de repartii... Toate acestea costa. Conform HG 1588/2007 aceste cheltuieli se repartizeaza pe cota parte indiviza fiind cheltuieli de administrare.
Daca unii din proprietari isi platesc intretinerea prin banca, acestia nu mai consuma refgistre de casa si chitante. Sumele achitate prin casa sunt apoi depuse de administrator la banca (alta munca) iar sumele depuse in banca raman acolo fara efort din ele achitandu-se direct facturile furnizorilor. In functie de banca, de modul de efectuare a platilor de catre proprietari, se calculeaza comisioane de 2-3 lei sau zero lei. Dar, repet, cei ce determina aceasta cheltuiala la banca (prin comisionul aplicat de banca) nu mai creaza acele cheltuieli si munca la casieria asociatiei.

Anual, asociatia noastra, incaseasa in contul bancar, bani de la ANAF. Banca aplica un comision si-l retine din banii asociatiei. Oare credeti ca ar trebui sa cerem acestei institutii sa suporte acel comision bancar? E doar un exemplu dar absolut real.
Avem un comision de administrare al contului de 30 lei/luna. Oare credti ca ar fi bine sa repartizam acest comision numai unor proprietari, numai celor ce folosesc contul bancar?
Facem plati catre furnizorul de apa luna de luna din banca. Oare sa repartizam comisionul aferent numai celor care si-au platit apa aferenta acelei facturi iar restantierilor nu?
Pot continua cu asemenea glume.
cred ca amestecati comisioanele
1- comision la plata de catre proprietar trebuie suportat de proprietar
2- comisionul la plata facturilor de catre adm ar trebui platit la nr de apartamente
In opinia mea cheltuielile de administrare se incadreaza la cheltuieli pe beneficiari, ele fiind servicii individuale catre proprietari si nu catre "partea comuna".

Art. 49
Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la: (...) alte servicii individuale către proprietari.

Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, (...) structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea,(...) personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

Administratorul, contabilul, casierul, instalatorul, electricianul, portarul, membrii CEx nu lucreaza mai mult pentru cei cu CPI mai mare.

La fel, primele, de ce sa se plateasca pe CPI? Cei care le primesc muncesc pe Su?

Creditele bancare se pot imparti pe CPI atunci cand sunt utilizate pentru reparatii la fatada sau terasa blocului, dar nu si atunci cand se repara parti componente ale instalatiei de apa pentru ca toti beneficiaza de instalatia de apa, cei care au CPI mai mare nu beneficiaza de o teava mai lunga sau mai mare!

Legea este proasta.:(
cyan a scris:

Creditele bancare se pot imparti pe CPI atunci cand sunt utilizate pentru reparatii la fatada sau terasa blocului, dar nu si atunci cand se repara parti componente ale instalatiei de apa pentru ca toti beneficiaza de instalatia de apa, cei care au CPI mai mare nu beneficiaza de o teava mai lunga sau mai mare!
Legea este proasta. :(

Si nu toti beneficiaza si de fatada?

Legea nu este proasta, ci interpretarea legii defectuoasa.
Cheltuielile pe cota-parte indiviza sunt cheltuieli determinate de proprietate, nu de folosinta.
Daca judecam altfel si punem folosinta pe primul plan si excludem proprietatea din discutie, atunci trebuie sa renuntam si la proprietate si putem sa reconfiguram aproape total criteriile de repartizare a diferitelor cheltuieli, incaierandu-ne permanent dupa cum crede fiecare ca este mai avantajat.
Nu stiu daca este mai bine sau mai rau, dar noi trebuie sa respectam normele si sa nu le tot interpretam acolo unde ele sunt clare si respecta principiul persoana, sau cota-parte de proprietate, sau beneficiar pentru cheltuielile speciale
Credeam ca s-a lamurit aceasta problema, mai ales cu cei care sunt de ceva vreme pe forum.:(

Cheltuielile repartizare pe beneficiari sunt acele cheltuieli care se fac in mod specific pentru anumiti locatari si care sunt legate de un contract comun incheiat intre asociatie si vreo firma oarecare.
De exemplu in cazul interfonului, in mod obisnuit se plateste service pentru partea comuna si care se repartizeaza tuturor pe cota-parte indiviza de proprietate sau pe alt criteriu daca el asa a fost trecut in factura. In plus fata de acest serviciu comun, unii proprietari au hotarat sa plateasca un supliment de service pentru aparatul din casa. Aceasta cheltuiala specificata expres pe factura se va imparti numai acelora care au optat pentru acest serviciu suplimentar, adica beneficiari ai acestui serviciu suplimentar.

Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2016
elga50, moderator
Pai si eu ce am spus? Repararea fatadei se poate face pe CPI dar de teava de apa beneficiaza toti dintr-un apartament indiferent de suprafata sau numar de persoane.

Cheltuielile repartizare pe beneficiari sunt acele cheltuieli care se fac in mod specific pentru anumiti locatari


Asa cum ati spus, interpretarea ne mamanca zilele!

In norme nu se precizeaza "in mod specific pentru anumiti" ci "servicii individuale catre proprietari", adica catre toti proprietarii si nu numai pentru unii.

De chitante (scrierea chitantei) beneficiaza toti proprietarii in mod individual, iar chitantele pentru cei cu CPI mai mare nu sunt mai mari!

Alte discuții în legătură

Cine suportă comisionul bancar la plata întreținerii prin op? latka latka Am urmarit discutii mai vechi pe aceasta tema, care se termina undeva prin 2016.Din ele am tras concluzia ca si vechea lege, ca si cea noua dealtfel, au lasat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu ... carmen06! carmen06! Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu comisionul bancar de 15 lei /luna, pe cpi sau pe apartamente?multumesc! (vezi toată discuția)
Plata comision bancar asociație de proprietari eduardvl eduardvl Bună ziua, Se dă următoarea speță: În urmă cu mai mulți ani (2013) am făcut o plată dublă asociației de proprietari (respectiv am plătit prin ... (vezi toată discuția)