avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vanzare -cumparare poate fi atacat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vanzare -cumparare poate fi atacat?

Buna seara,

Am o intrebare. Parinti mei vor sa-mi faca acte pe apartamentul in care locuiesc. Intrebarea este : Ce contract trebuie sa fac , ca fratii mei sa nu il poata ataca?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: mihaelabedreag10@gmail.com , utilizator 09:19, 19 Februarie 2024
themis a scris:

MIHAI GRIGORE a scris:

cora2006 a scris:

Contract de vanzare cu conditia platii pretului, de preferat prin cont bancar pentru dovada ulterioara a platii.
Sau
Contract de intretinere prin care instrainarea imobilului se face in schimbul prestarii intretinerii parintilor dv. in natura. Acest act nu poate fi atacat decat de parti, cat acestea se afla in viata si abia apoi de mostenitori, numai daca nu v-ati indeplinit obligatiile asumate. ;)

Indiferent ca este platit pretul prin banca asta nu inseamna ca nu este un contract deghizat! Mai ales ca discutam despre o vanzare -cumparare intre parinti si unul dintre copii!
Orice act faceti dle Dutu el poate fi atacat de fratii dvs dupa moartea parintilor , ei putand invoca faptul ca sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva succesorala!B-)


Da, vor putea ataca actul, dar vor fi obligaţi să dovedească gratuitatea. Prezumţia de gratuitate, care ar răsturna sarcina probei obligînd pe dobînditor să dovedească faptul că a făcut plata, funcţionează doar în cazul vînzării cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere, apud C.civil art.845.

O voi repeta pînă obosesc.

:rtfm:



Mi-e teama ca sunteti de anduranta , de cursa lunga ! Si ca oboseala nu va surveni asa de usor!=D>
In principiu, orice act poate fi atacat in instanta, dar aceasta nu inseamna ca reclamantul va si castiga procesul.
Eu sustin in continuare variantele propuse, pentru ca gratuitatea unui contract de vanzare incheiat intre descendenti si parinti se prezuma de legiuitor numai daca parintii isi pastreaza uzufructul viager sau sarcina unei rente viagere.
Actele juridice nu pot fi anulate dupa bunul plac al unuia sau altuia, pentru ca s-ar pune in pericol insasi stabilitatea raporturilor juridice. ;)
Buna ziua am avut contract de intretinere cu drept de uzufruct cu bunicii mei am stat 10 ani cu ei timp in care am adus îmbunătățiri la casa i am ingrijit corespunzător am vrut sa mai facem un nivel la casa si am constatat ca nu avem acte deoarece bunicul nu a facut cerere la legea 18 terenul total 360mp din foaia de avere cuprindea casa curs constructii cu curte ilegal casa cu gradina are 2200mp la cererea autorizatiei de constructii o trebui sa cautam fostul proprietar sa facem vanzare cumparare pe 110 care el avea drept din casa si restul de 250 cu bunicul,am mers la notar am facut vanzare cumpărare cu amandoi pe langa casă celalalt proprietar mai mi a vandut 440mp pe care i detinea si pe care bunicul nu avea acte legale. Intre timp ne am certat bunicii nu ne au mai vrut noi am plecat in Belgia, ne au chemat in instanta pentru incheierea contractului de întreținere care l au castiga deoarece noi am renunțat la proces in favoarea lor desi puteam cere despagubiri pt ce am investit in casa Acum fratele meu vrea sa intabuleze din nou casa dupa raspunsul de la proces vor sa revină cum era inainte adica sa nu mai fie nimic pe numele meu intrebarea mea este: Daca eu am facut vanzare cumpărare intre mine si bunicu pe 250mp cu fostul proprietar 110mp curs constructii si restul de 440mp care e curtea cu celălalt proprietar intradevar pe o suma motrica cu care au fost de acord la semnarea contractului la notar ,bunicul pretinde acum ca nu a stiut ce a semnat fiind invatat de fratele meu care vrea el sa dobandeasca casa.Ar putea in vreun fel să câștige ei
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2020
PMagdalena, utilizator
Bună ziua,
eu și încă 2 persoane am cumpărat fiecare câte un teren. Terenurile au rezultat prin divizarea unui teren mai mare aparținând unei doamne. Toți 3 am cumpărat deci câte un teren de la această doamnă. Dânsa știu că are și o soră. În contractul meu de vânzare cumpărare, vânzătoarea își asumă printre alte condiții (evicțiune etc) că terenul nu face obiectul nici unui litigiu, nu este afectat de sarcini etc, în caz contrar vânzătoarea își asumă anularea actului. Sigur, eu am făcut plata prin transfer bancar toată suma, având și extrasul băncii pentru această sumă.
Întrebarea mea este, după decesul doamnei, poate vreo rudă să atace contractele de vânzare cumpărare pe care le am făcut noi, cei 3 cumpărători și să câștige? Mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iulie 2022
manrsr, utilizator
Buna ziua.daca parinti fac contract de vanzare cumparare cu sora mea pentru un imobil si doua terenuri.dupa moartea parintilor pot sa atac contractul in instanta pentru partea succesorala? Mentionez ca parinti ii dau surori mele 75 %din tot ce au acum.

Alte discuții în legătură

Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin parintii ( tata vitreg )mi-au donat un apartament cu uzufruct viager.Deoarece mai am doi frati vitregi a-s vrea sa stiu daca mai au si drepturi la acest ... (vezi toată discuția)
Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare sau intretinere ? isav007 isav007 Buna ziua. Tatal meu doreste sa-mi cedeze mie partea lui de mostenire primita in urma succesiuni dupa mama mea. Tinand cont ca mai am frati care nu vor fi ... (vezi toată discuția)