avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura pe principiul "ïn casa mea fac ce vreau eu

vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura, dupa ce si-a instalat centrala, iar acuma cel de sub el trebuie sa suporte consecintele: calorifele nu i se incalzes, aerisirea lor nu o poate realiza.

cine si cum poate actiona impotriva vecinului de deasupra?
cel ce a taiat tevile merge pe principiul "casa mea e casa mea si fac ce vreau", si inca nu a reusit nimeni sa intre la el. plus ca are deja (cred) multe, multe dosare pe la politie, pentru diferite amenzi, etc, etc
multumesc
Cel mai recent răspuns: iozsi39 , utilizator 08:24, 25 Noiembrie 2009
bbking a scris:

vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura, dupa ce si-a instalat centrala, iar acuma cel de sub el trebuie sa suporte consecintele: calorifele nu i se incalzes, aerisirea lor nu o poate realiza.

cine si cum poate actiona impotriva vecinului de deasupra?
cel ce a taiat tevile merge pe principiul "casa mea e casa mea si fac ce vreau", si inca nu a reusit nimeni sa intre la el. plus ca are deja (cred) multe, multe dosare pe la politie, pentru diferite amenzi, etc, etc
multumesc

Bun bun...faceti actiune in instanta ! dar ceea ce ma ca nedumireste pe mine este cum a reusit bransarea la gaze fiindca centrala termica nu poate functiona fara gaze! Iar pentru debransare si reconectare la centrala ii trebuie avizul asociatiei de proprietari si un memoriu tehnic avizat de cei de la gaze!B-)

Discutam de o raspundere civila delictuala a vecinului.In caz de refuz al acestuia de a remedia degradarea produsa, nu va ramane decat sa sesizati instanta de judecata ,( exista mai multe persoane prejudiciate- e un bun proprietate fortata si perpetua ) in vederea repararii pagubei cauzate , cu eventuale daune interese.

Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna ziua.Actiunea arespectivului garantat a afectata instalatia comuna ,la care sunt racordate mai multe apartamente.Este o situatie dupa cum si maestrul MG o recunoaste,foarte uzitata si permisa prin multele "inginerii"sau chiar accepatri tacite,cu aprobari din partea asociatiei.Caz identic ,solutia a fost dispusa de instanta,care in baza concluziilor asociatiei ,serviciului din primarie,a dispus refacerea instalatiei si despagubiri .
Raspunsul este simplu si este dat de L230/2007:
ART. 11
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinaţia proprietăţii comune fără a obţine mai întâi acceptul din partea asociaţiei de proprietari.
ART. 14
Proprietarul este obligat sa menţină proprietatea sa individuală, apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât aceea de locuinta, în stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu.
ART. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul sau al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se înlocuiască elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenta, când accesul se poate face fără preaviz.
ART. 17
Dacă proprietarul unui apartament ori spaţiu sau oricare alta persoana care acţionează în numele sau provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spaţiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligaţia sa repare stricăciunile ori sa plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.
ART. 18
În cazurile în care în clădirile de locuinţe unul dintre proprietari sau chiriaşi impiedica, cu buna-ştiinţa şi sub orice forma, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalţi proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanţei sa hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor.

Prin urmare daca fazele de sesizare a Asociatiei si inspectia acesteia in apartamentul respectiv au trecut nu va ramane decat actionarea in judecata a respectivului in baza art. 17 si art. 18 din prezenta lege, coroborate si cu prevederile Codului Civil! :)
Succes!
MIHAI GRIGORE a scris:

bbking a scris:

Bun bun...faceti actiune in instanta ! dar ceea ce ma ca nedumireste pe mine este cum a reusit bransarea la gaze fiindca centrala termica nu poate functiona fara gaze! Iar pentru debransare si reconectare la centrala ii trebuie avizul asociatiei de proprietari si un memoriu tehnic avizat de cei de la gaze!B-)

pai s-o intamplat in vremuri de demult :D...si cu ceva spaga..o realizat
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
bbking, utilizator

Alte discuții în legătură

Taierea tevilor-parte comuna din apartament calistita calistita Buna ziua Sunt administrator la o asociatie de proprietari. In cdrul asociatiei un proprietar, de la etajul 4/4, a facut debransare totala, taind si partile ... (vezi toată discuția)
Aerisire coloană încălzire FlorinL. FlorinL. Bună seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc care are și etaj tehnic deasupra apartamentului meu pe o suprafață de 40% (casa liftului, ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutor doamna_marian doamna_marian buna ziua . va rog sa ma ajutati intr-o problema locuiesc la etajul 4 din 5 al unui bloc de proprietari, in apartamentul de deasupra mea nu locuieste ... (vezi toată discuția)