avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculare penalizari intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculare penalizari intretinere

Buna ziua,
As avea si eu nevoie de putin ajutor legat de niste penalizari la intretinere. Am un apartament in care nu locuieste nimeni si care e in partea opusa a Bucurestiului. De aceea nu am apucat sa trec pe acolo sa platesc intretinerea, si s-au acumulat restante de un an si jumatate. Problema e ca la o suma de 2 mii de lei (intretinerea pe acest un an si jumatate) s-a calculat o penalizare de aproape 1400 de lei. Am cerut modul de calculare al penalizarilor si am primit un calcul in care recalculeaza penalizarea si se aduna in fiecare luna. Voi da un exemplu simplificat:

Lista luna Luna intarziere Intretienre Nr.zile de inarziere Penalizare
ianuarie 2016 noiembrie 180.77 28 3.04

februarie 2016 noiembrie 180.77 58 6.29
decembrie 187 30 3.37

martie 2016 noiembrie 180.77 88 9.54
decembrie 187 60 6.73
ianuarie 148 30 2.66

aprilie 2016 noiembrie 181 118 12.80
decembrie 187 90 10.10
ianuarie 196 60 7.06
februarie 148 30 2.66

Problema e ca penalizarea curenta/totala este calculata ca suma tuturor valorilor de pe coloana 'penalizare', adica as avea de plata penalizari de 64.25 de lei. Mie mi se pare gresit acest lucru. E ca si cum pentru intretinerea din luna noiembrie eu platesc penalizare pe un numar de 28+58+88+118 zile, adica 292 de zile, desi nu au trecut decat 118.
Este corect calculul facut de administrator ? Si in cazul in care nu e, ce anume trebuie sa fac mai departe ? Am incercat sa vorbesc cu doamna administrator si nu am reusit sa o fac sa inteleaga. Momentan am platit toata restanta la intretinere dar am refuzat sa platesc penalizarile. Mi s-a spus ca voi fi dat in judecata.
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2016
stefanc77, utilizator
Ce as face eu in locul dvs. ?
- in primul rand as contesta sumele reprezentand penalizarile pana as intelege exact cum sta treaba; daca sunteti convins ca sumele prezentate de as. prop. sunt exagerat de mari, as risca sa le spun ca nu le achit si sa ma actioneze in instanta;
Ei, aici sunt mai multe situatii:
- as. prop. este obligata sa prezinte in instanta calculul penalizarilor, insa dvs. puteti cere efectuarea unei expertize judiciare; instanta o sa va puna la dispozitie un expert contabil agreat de ei, insa costurile vor fi suportate de catre cel care pierde procesul - deci atentie!;
- sa fiti convins ca si asociatia mai face niste cheltuieli cu procesul - ca si dvs. de altfel, daca va angajati un avocat; ei, sa fiti convins ca cel care pierde procesul va achita si aceste cheltuieli, deci, iarasi va zic, atentie!
Succes!
In prezent asta am facut, am platit intretinerea, am refuzat sa platesc penalizarile si i-am zis ca ma poate da in judecata. Totusi as prefera sa rezolv mai rapid, fara sa ajung la instanta.

Mai am o intrebare. Am dreptul sa cer istoricul pe o perioada mai lunga, sa zicem 3 ani, pentru intretinere si penalizarile din urma ? Stiti cumva legea pe baza careia pot face asta ? Am cautat prin legea 230/2007 si nu am gasit nimic. Eu tineam minte ca s-a dat ceva anul asta in iarna.
Eu va propun sa va opriti aici, deoare la as. prop. care nu lucreaz pe calculator, a raspunde solicitarii dvs. este foarte greu - insa dvs. puteti cere orice - faza este ca oricine va poate spune ca, conform Legii, orice proprietar poate contesta in scris o lista de plata in termen de 10 zile de la afisare. Ati facut acest lucru? Nu ati facut, asa ca, chiar in instanta va fi mai greu
de obtinut niste raspunsuri favorabile dvs. si doar daca solicitati o expertiza
judiciara, iar expertul contabil desemnat de catre judecatorie poate sa-si fixeze obiectivele verificarii, chiar pentru o perioada de 3 ani, insa nu va fi simplu de loc!

Daca as. prop. lucreaza cu sisteme informatice, este mai usor de "scos" orice situatie cu privire la unul sau mai multi proprietari, la o scara, bloc sau intreaga asociatie.

La noi la asociatie, un proprietar prezinta o cerere prin care solicita recalcularea sumelor repartizate / nr. de persoane pe ultimii 3 ani deoarece, sustine dumnealui, in ultimii 3 ani una dintre persoane a plecat in strainatate de la data de pana la data de, in alta perioada, o alta persoana a locuit de la - pana la, iar una dintre fiice s-a casatorit si nu mai locuieste in bloc din data de..., practic face o medie a nr. de persoane care au locuit in apartament... Cine sta sa faca prezenta nr. de persoane, atata timp cat pe lista de plata figureaza un anumit nr. de persoane, nu contesti nimic, dar vii dupa 3 ani si zici ca de fapt, in medie, la acel apartament a locuit mai putin o persoana...
Ce vreau sa spun? Ca fiecare poata sa ceara orice... Cu ce poate dovedi / sustine dumnealui aceste argumente? Nu poate sa dovedeasca cu nimic atata timp cat avem un regulament intern prin care daca vrei sa scazi o persoana de la cheltuielile specifice pe nr. de persoane tre' sa faci cunosut acest lucru - in scris. Asociatia inregistreaza notificarea si procedeaza in consecinta. Daca as. prop. nu face scaderea pe lista de plata, prop. face contestatie si "treaba" se drege, nu vii dupa 3 ani sa ceri asa ceva !

In fine, dvs. procedati cum vi se pare mai potrivit, noi aici v-am sfatuit cum am stiut mai bine.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2016
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Formula calcul restante cote intretinere dragos7766 dragos7766 Buna ziua, Problema si intrebarea mea se refera mai mult la formulele de calcul ale penalizarilor pentru cazul meu. In acest sens voi exemplifica prin ... (vezi toată discuția)
Calculul restantelor la intretinere... justificare petruta7 petruta7 BUNA ZIUA.Am primit acesta instiintare de la administratorul blocului...suma restanta la intretinere. As dori sa stiu daca aceste penalizari care se pun sunt ... (vezi toată discuția)