avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sa fii declarat angajat si tu sa nu stii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sa fii declarat angajat si tu sa nu stii

Buna seara, ma numesc Andra, am 18 ani, in anul 2015 am lucrat ca zilier la o firma ce se ocupa cu studii de piata (promoter si operator call-center). Acum am aflat de la casa de sanatate Bucuresti ca sunt asigurata ca angajat si nu mai beneficiez de retete compensate, tinand cont ca sunt studenta. Din toate cercetarile e care le-am facut, am observat ca si in iunie 2016 eu am fost angajata la acea firma, cu toate ca eu la acea firma nu am mai trecut din luna februarie. Am fost la firma sa lamuresc lucrurile dar nimeni nu doreste sa imi dea o explicatie de ce am fost declarata angajata. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
Daca a lasat cumva o copie de pe C.I., atunci posibil ca angajatorul sa-i fi facut c.i.m. fara sa stie utilizatorul .... de aceea , am spus ca trebuie sa solicite mai intai angajatorului o copie de pe c.i.m. sau un extras REVISAL si apoi in caz de refuz sa se adreseze ITM-ului .

Ca zilier , asa cum prevede legea, nu poate fi asigurat la sanatate decat daca a incheiat contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate.



Prin O.U.G. nr. 2/29.01.2014 s-a abrogat articolul prin care persoana fizica incheia un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator.
Zilierul se asigura in prezent ca si persoana fizica cu venituri din activitati independente.
La Casa de Sanatate utilizatorul figureaza in evidenta ca asigurat-angajat ,nu ca asigurat persoana fizica deci nu se pune problema ca zilierul sa se fi asigurat la sanatate...
Ar putea eventual sa intrebe si de la casa de sanatate ce angajator plateste contributia pt ea,daca e cel la care a lucrat e clar ca acolo exista si un cim !
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 August 2016
ContSters400311, utilizator
Potrivit Codului Fiscal, veniturile realizate de zilieri nu sunt venituri din activitati independente, ci venituri si asimilate salariilor..

art.67 C.fisc.
(1) Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.
....


Art.76 C.fisc.
....
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
.....
r) remunerația brută primită pentru activitatea prestată de zilieri, potrivit legii;
.....

Nu afecteaza cu nimic situatia,din pc de vedere al asigurarii la sanatate,pt ca persoana respectiva,zilierul, va trebui sa faca dovada veniturilor obtinute pe perioada termenului de prescriere de 5 ani,printr-o declaratie pe propria raspundere pt ca ANAFsa poata sa emita Decizia de impunere ca si in cazul celor ce obtin venituri din activitati independente!
Zilierul a obtinut un venit lunar iar pt a se putea sa se stabileasca cuantumul contributiei trebuie sa se cunoasca acest venit...
La contractul de asigurare la sanatate,care asa dupa cum am aratat este abrogat,zilierul se putea asigura la minim valoarea sal minim brut/economie fara a se tine seama de venitul efectiv realizat
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2016
ContSters400311, utilizator
Legea 52/2011 se completeaza cu prevederile Legii 95/2006 in privinta incheierii unui contract de asigurare.

Prin urmare, si un zilier poate incheia contract de asigurare.

Alte discuții în legătură

Persoane in intretinere, coasigurati anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: un salariat are un copil, 23 ani , student, bursa 300 lei - angajatul nu poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Venituri din activitati de zilier miikyy miikyy Lucrez la o firma cu contract de munca, norma intreaga de 5 ani. In paralel desfasor activitati ca zilier, prepar si livrez mancare unui birou zilnic, si sunt ... (vezi toată discuția)
Studenta, asigurata conform art. 257, alin. (1) din legea nr. 95/2006, datorez cass pentru venitul din inchirierea unui apartament? maramara11 maramara11 Buna ziua! Sunt studenta, deci asigurata conf. art. 257, alin 1 al legii 95/2006 privind reforma in sanatate, doresc sa stiu daca datorez contributie la CAS ... (vezi toată discuția)