avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declaratie de martor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declaratie de martor

Buna ziua. Ipotetic vorbind, X a cumparat de la Y o casa in anul 1988. Terenul de 1000mp a trecut la stat in baza legii nr.58/1974. In 1989 Y moare, fara ca pentru teren sa se faca o chitanta sau un contract cu martori de vanzare cumparare. In anul 1995 X declara pe propria raspundere si aduce un martor ca el a cumparat integral terenul, desi nu este adevarat. Are dreptul la tot terenul sau nu? Declaratia pe propria raspundere are forta probanta a unui precontract?Si daca DA, nu opereaza perioada de prescriptie de 3 ani de la abrogarea legii 58/1974?
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 17:47, 21 August 2016
De exemplu : posesia de fapt, actul casei, plata impozitelor casa / teren, un inscris translativ de proprietate, rolul fiscal, inscrierea in registrul agricol, s.a.m.d.
Multumesc inca odata pentru interes, chiar daca nu imi dati dreptate, ma lamuriti la probleme pe care nu le inteleg.
Posesia de fapt si plata impozitelor pe casa, ma indoiesc.
Terenul fiind proprietate de stat a fost inchiriat proprietarului casei, este acelasi lucru cu inchirierea unui apartament, a fost cu plata unei chirii, inscrisul translativ de proprietate trebuie sa fie cu ultimul proprietar tabular al terenului, ca sa fie valabil( nimeni nu poate vinde ce nu este al lui) , rolul fiscal si registrul agricol ce rol au, daca proprietarul casei nu se regaseste pe ele?
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2016
pusa2mimi, utilizator
Cand legiuitorul a spus - ...prin orice mijloc de proba. - inseamna ca, prin folosirea termenului orice, nu a limitat mijloacele de proba, astfel incat si enumerarea mea a fost nelimitiativa, de aceea am si folosit la inceputul enumerarii termenul De exemplu : .... Acum, ca sa iau la rand, ipotetic, toate mijloacele de proba posibile si sa le explic pentru a va convinge pe dvs., este exclus, caci desi am exagerat in tot ce am facut pana acum in acest topic in privinta explicatiilor, totusi la mai mult nu m-as inhama, adica cam p-aici m-as opri.

Cu privire la ultimul dvs. mesaj :
pusa2mimi a scris:
Terenul fiind proprietate de stat a fost inchiriat proprietarului casei, este acelasi lucru cu inchirierea unui apartament, a fost cu plata unei chirii, ...

Nu este acelasi lucru, caci in speta dvs. este vorba despre un drept de folosinta transmis legal (adica in temeiul legii), iar in exemplul comparativ cu inchirierea unui apartament este vorba despre un drept de folosinta transmis conventional (adica in temeiul unei conventii), deci situatiile nu sunt comparabile.

pusa2mimi a scris:

[...], inscrisul translativ de proprietate trebuie sa fie cu ultimul proprietar tabular al terenului, ca sa fie valabil( nimeni nu poate vinde ce nu este al lui) [...]

Legiuitorul nu face precizare ce si cum sa fie inscrisul. Aaa ...ca anumite inscrisuri au putere probatorie mai mare (vezi actul autentic), iar altele au putere mai mica (vezi chitanta de mana), este alta chestiune.

pusa2mimi a scris:
[...], rolul fiscal si registrul agricol ce rol au, daca proprietarul casei nu se regaseste pe ele?

De la caz la caz, au si ele rolul lor, alaturi de alte mijloace de proba (vezi posesia de fapt, plata impozitelor, etc) si in acelasi context si-a avut rolul si declaratia aia pe proprie raspundere, care nu a produs efecte privita in mod singular, ci impreuna cu alte mijloace materiale de proba.

Si este cazul sa ma opresc ... :wave:

Multumesc de raspuns, am inteles ca este un drept de folosinta transmis legal, dar acela este dreptul inscris in decizia consiliului local/municipal ,conform legii 58/1974; in art.8 din D-L nr.42/1990, la care face referire art 22 din L18/1991 este stipulat ca "terenul aferent casei de locuit si anexelor..... pot fi instrainate si lasate mostenire", deci pentru instrainare exista nevoie de dovezi, altfel se poate prezuma ca au fost lasate mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract din 1955. e necesar ordinul prefectului pentru dovada dreptului de proprietate a terenului? Av_Mihaita Av_Mihaita Exista un contract de vanzare cumparare autentic incheiat pentru casa si teren in anul 1955 (circa 1400 mp). Mostenitorii cumparatorului s-au adresat, in ... (vezi toată discuția)
Teren preluat de stat- legea 58/1974 zatti zatti Buna ziua. Socrul meu a detinut in proprietate un imobil compus din casa de locuit in suprafata de 101,30 m.p. si teren in suprafata de 450 m.p ,pe care le-a ... (vezi toată discuția)
Recuperare teren aferent casei de locuit ContSters322619 ContSters322619 Buna ziua, In 1979 am cumparat o casa pentru parintii mei. Eu sunt proprietar dar nu am beneficiat niciodata de aceasta locuinta. La momentul cumpararii ... (vezi toată discuția)