avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... DESFIINTAREA UNEI ASOCIATII DE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

DESFIINTAREA UNEI ASOCIATII DE PROPRIETARI

Ce demersuri legale trebuiesc facute pentru desfiintarea unei A. P. ? Motivele sunt urmatoarele : 1. nu exista un acord de asociere ; 2. nu exista o proprietate comuna de administrat si gestionat , prin proprietate comuna intelegandu-se proprietatea in care toti proprietarii din asociatie detin o cota-parte indiviza ; sediul declarat in fata judecatorului delegat nu a existat vreodata .
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:31, 22 August 2016
CONSTITUTIA ROMANIEI , legea fundamentala a statului , oare nu spune ca asocierea este LIBERA ?
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2016
albuemanoil, utilizator
In postarea initiala intrebati cum se poate desfiinta legal o AP.
Daca vreti sa o desfiintati legal, inseamna ca ea a fost constituita legal.
Daca a fost constituita legal, atunci exista si conditia de baza, aceea ca exista proprietate comuna de administrat, dar si ca exista un acord de asociere.

Daca nu exista acord de asociere, atunci asociatia nu este legal infiintata, deci nu aveti ce desfiinta.
Proprietate comuna oricum exista, fie ca e legal infiintata, fie ca nu.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2016
elga50, moderator
am cerut A.P. in scris sa imi permita sa consult acordul de asociere si mi s-a raspuns tot in scris , sub semnatura presedintelui si administratorului, cu stampila, ca in asociatie nu exista acord de asociere. asociatia are 9 blocuri in administrare , independente ca utilitati, terase, etc... si nu exista o proprietate comuna tuturor proprietarilor din A.P.
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2016
albuemanoil, utilizator
Prietene, uite ce vreau eu sa-ti spun, dar sa fii foarte atent:

Asociatia din care eu fac parte, nu este asociatie de proprietari, ci are ca denumire Asociatia de Locatari ... . Are CIF din 1995, emis de catre M. Finante, dupa legislatia de la acea vreme, are in componenta 11 blocuri (19 scari), peste 500 de apartemente proprietate personala si doar doua, proprietate de stat!

Dupa aparitia Legii 230/2007, cei care se ocupa de aceasta asociatie, au tot incercat sa transforme aceasta asociatie in as. proprietari, insa nu a fost chip deoarece nu intrunim conditia impusa de catre judecatoria din dulcele targ al Iesilor, ca 50%+1 dintre proprietari sa aiba locuintele intabulate - cu toate ca legislatia de la aceasta ora nu prevede acest lucru, deci aceasta cerinta excede legii.
Bun, se intelege ca noi vrem sa constituim o as. de proprietari, iar voi vreti sa desfiintati as. de locatari - pentru ca aceasta este forma voastra de organizare acum, pe motiv ca nu aveti acord de asociere si ...si nu exista o proprietate comuna tuturor proprietarilor din A.P.

Pentru ca tre' sa plec din localitate si acolo unde merg s-ar putea sa nu am acces la internet, nu stiu daca voi mai putea urmari acest topic, sa pot urmari discutia, dar am sa-mi dau silinta.

Totusi, as vrea sa-ti spun ca ceea ce ai vrea dumneata sa faci, este o mare prostie si efectiv nu vreau sa ma lamentez pe-aici ca sa-ti demonstrez utilitatea si avantajele unei forme de organizare legala, adica o as. de proprietari. Poti sa dai o cautare, chiar aici pe forum, ceva de genul Desfiintarea unei asociatii de proprietari si ai sa observi ca au mai fost postate asemenea discutii si ai sa constati concluziile respective.

Ce sfat as vrea sa-ti dau: decat sa te strofoci sa desfiintezi o asociatie asa de mare, mai bine ai studia problema infiintarii unei as. de proprietari, doar pe blocul dumitate.
Atunci o sa constari ca ai de toate - acord de asociere, statut, regulament intern, tabele semnate de catre majoritatea proprietarilor, o sa ai parti comune, adica fiecare proprietar o sa aiba o cota-parte indiviza de proprietate din tot ceea ce excede peretilor interiori ai apartamentului personal, un sediu social, comitet executiv, comisie de cenzori, ingrijitor de bloc, etc. si in final o denumire, un CIF care o sa va permita sa intrati in rand cu lumea, o sa va incheiati contracte de furnizare a serviciilor si utilitatilor cu cei care se ocupa si vand asemenea utilitati, o sa achiesati la legislatia specifica si cate altele.

Inainte de a mai continua discutia, treci un pic si citeste legislatia specifica, vezi cine/cati proprietari pot sa se organizeze in as. proprietari, mai urmareste forumul nostru pentru ca vei avea multe de invatat si nu face confuzia cu infiintarea/desfiintarea ONG-urilor in cazul asociatiilor de proprietari.

Mult succes!
albuemanoil a scris:

2.da... cladirea are pereti si conducte insa acestea nu sunt parti comune pentru toti proprietarii din asociatie si asta pentru ca asociatia are 9 blocuri cu cel putin 8 etaje ,nu toti proprietarii din asociatie detin cote-parti indivize din acesti pereti si conducte ;


Răspunsul este următorul:

părțile comune ale fiecărei scări, fiecărui bloc sunt: acoperișul, subsolul, casa scării, conducta de apă rece, conducta de apă caldă, canalizare, coloana de căldură, pereții, liftul, boxele.

Ultima modificare: Duminică, 21 August 2016
georgetaexpertcontabil, utilizator

Alte discuții în legătură

Mai este legală o asociație care a fost înființată în 1997 ca un singur condominiu, cu toate că e formată din 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări ? flory_mr flory_mr În aproape orice articol din Legea nr. 196/2018 Condominiul și Proprietatea Comună se referă (se aplică în listele de plată lunare) doar pentru maxim ... (vezi toată discuția)
Inlocuire coloana comuna de apa calda pe verticala elena covaci elena covaci Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)