avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare domiciliu minor fara a anunta celalalt ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare domiciliu minor fara a anunta celalalt parinte...

Buna seara, voi incerca sa prezint speta cat mai pe scurt:
In hotararea finala a instantei s-a stabilit exercitarea in comun a autoritatii parintesti, domiciliul minorului la bunica materna si un program de vizita de 8 orela fiecare 2 saptamani, in situatia in care distanta dintre mine si fiul meu este de cca 150 km...
Acum 2 zile aflu cu mirare, de la invatatoarea fiului meu ca acesta a fost mutat la o scoala din Bucuresti :justcuz:
Ma bucura acest fapt, deoarece il pot vizita mai des, dar nu trebuia sa fiu si eu intrebat!? sau macar sa mi se aduca la cunostiinta!?
Ce se intampla daca luni dimineata eram la 150 de km de Bucuresti, dorind sa fiu alaturi de copilul meu in prima zi de scoala!?
Cel mai recent răspuns: againstPAS , utilizator 17:23, 14 Septembrie 2016
Martonze a scris:

2.Funcţionarii publici sau cadrele didactice, medicii, NU AU ÎN FIŞA POSTULUI să furnizeze date despre minorii cu care lucrează de câte ori intervine o schimbare, fiindcă s-ar transforma în birou de informaţii, în loc să predea, să consulte şi trateze, să antreneze.
Evident, părintele interesat are dreptul să se informeze, să se prezinte la instituţiile respective şi să ceară informaţii, dar nu are dreptul să impună obligaţii instituţiilor.
Sau greşesc?

Greșiți Martonze, CATEGORIC este greșită obiecțiunea, cel puțin în cazul cadrelor didactice, deoarece,
Baza legală este dată de prevederile ART. 67 - PCT. 4, din ORDINUL ministrului educației naționale nr. 5115 din 15 decembrie 2014 privind aprobarea REGULAMENTULUI de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar:

Articolul 67, punctul 4. - Profesorul diriginte are următoarele atribuţii:

4. informează:

a) elevii şi părinţii, tutorii sau susţinătorii legali acestora despre prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ;

b) elevii şi părinţii acestora cu privire la reglementările referitoare la examene/testări naţionale şi cu privire la alte documente care reglementează activitatea şi parcursul şcolar al elevilor;

c) părinţii tutori sau susţinători legali despre situaţia şcolară, despre comportamentul elevilor, despre frecvenţa acestora la ore; informarea se realizează în cadrul întâlnirilor cu părinţii, precum şi în scris, ori de câte ori este nevoie;

d) părinţii, tutorii sau susţinătorii legali în cazul în care elevul înregistrează peste 10 absenţe nemotivate; informarea se face în scris;

e) părinţii, tutorii sau susţinătorii legali, în scris, în legătură cu situaţiile de corigenţă, sancţionările disciplinare, neîncheierea situaţiei şcolare sau repetenţie;
`
`
P.S. Este foarte recentă legea, și din acest motiv nu o cunosc încă nici dascălii`!!

REGULAMENTUL din 15 decembrie 2014, de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar*)

EMITENT - MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE

Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 23 bis din 13 ianuarie 2015
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2016
Dapix, utilizator
c) părinţii tutori sau susţinători legali despre situaţia şcolară, despre comportamentul elevilor, despre frecvenţa acestora la ore; informarea se realizează în cadrul întâlnirilor cu părinţii, precum şi în scris, ori de câte ori este nevoie;


Deci-informările se ţin în cadrul şedinţelor cu părinţii.
Nevoia apare la peste 10 absenţe nemotivate sau în situaţii de abateri disciplinare, corigenţă, repetenţie.
Nici o lege nu poate obliga un profesor să scrie mailuri sau să dea telefoane că o zi copilul s-a scutit la ora de sport sau a fost învoit de părinte să plece la bunica, nici măcar să anunţe părintele nerezident că va fi şedinţă cu părinţii.
În cazul lipsei de comunicare dintre părinţi, este datoria nerezidentului să se informeze, să sune la telefon sau să meargă la şcoală, după orele de program şi să se intereseze de copil , dacă nu a putut participa la şedinţa cu părinţii.
Nu, domnule draga, profesorul nu are OBLIGATIA de a da socoteala nimanui. Daca va intereseaza, va duceti la sedintele cu parintii. Daca nu stiti cand sunt, va duceti si luati nr de telefon al invatoarei/dirigintei/dirigintelui si va informati. Asta e culmea sa stea fiecare dascal sa scrie eseuri la finalul fiecarei zile ... Sa fim seriosi putin!
@25Maria23: Nu e vorba de a da socoteala, e vorba de a instiinta si celalalt parinte (nerezident), asa cum instiinteaza parintele rezident, in cazul copiilor cu parinti divortati. Dintr-o clasa de 25 de elevi, sa fim seriosi, cati ar fi cu parinti divortati? Si nu e vorba de a scrie ESEURI (daca stiti ce inseamna asta, sau doar folosim cuvinte pompoase) ci de informari. Este o diferenta, iar decizii majore, precum mutarea de la scoala, inscrierea la cursul de religie sau alte optionale nu se fac zilnic, ci maxim o data pe semestru, asa ca nu vad cu ce ar cadea mana dirigintei, sau secretarei scolii sa trimita o astfel de informare!!!! Dar cand e rea vointa se folosesc se folosesc cuvinte gen "profesorul nu da socoteala nimanui"!!!!
Doamna, draga, parintii sunt instiintati la sedinta cu parintii. Intelegeti? De aceea se numeste asa. Acestora li se aduc la cunostinta diferite lucruri. Daca din 25 de copii 20 au parintii divortati/separati/necasatoriti? Profesorul nu este OBLIGAT sa faca nimic. Este culmea sa faca profesorul scrisoare parintilor cand copilul nu mai vrea sa faca pian si vrea la desen sau a lipsit o zi de la sport. Serios? La cateva absente se trimite avertisment care trebuie semnat de unul dintre parinti. Si cam atat!

Alte discuții în legătură

Bullying la școală camelllia camelllia Buna ziua, am un copil clasa 5-a la un liceu. Am zis ca primele 2 luni sunt de acomodare, in special baietii incercand sa stabileasca niste ierarhii, dar in ... (vezi toată discuția)
O chestiune legata de liceu maestrulvlad maestrulvlad In primul rand imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie.In al doilea rand doresc sa va adresez o intrebare, poate unii dintre voi ma puteti ajuta.Am un ... (vezi toată discuția)
Dreptul de vizită la școală a copilului în afara programului de legături personale cu minorul. există hotărâri judecătorești pronunțate în acest sens? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Dreptul de vizita la scoala a copilului in afara programului de legaturi personale cu minorul considerati ca exista sau ca nu exista ? Considerati ca dreptul ... (vezi toată discuția)