avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals in declaratie succesiune notar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals in declaratie succesiune notar

Buna ziua,
Zilele acestea, am constatat ca in iunie 1998, matusa mea a facut o declaratie falsa la notar pentru ca sa fie considerata mostenitoare unica a bunicului decedat in ianuarie 1998.
Avand in vedere, durata de timp scursa de la momentul savarsirii faptei (cca 20 de ani) si pana in prezent, mai este posibil realizarea unui denunt catre Parchet, cu privire la aceasta fapta?
Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Elada2018 , utilizator 21:43, 20 Ianuarie 2018
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
O plangere penala nu va ajuta.

Adevarul e ca o plangere penala este posibil sa va ajute.

succesiune2016 a scris:
Eu as fi dorit sa fac o astfel de plangere, si chiar daca fapta ar fi prescrisa, as obtine totusi anularea cetificatului de mostenitor.

Da, chiar daca se va dispune clasarea pentru implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale, totusi in baza art.315, alin.(2), lit.d) C.pr.pen, poate fi sesizat judecătorul de cameră preliminară cu propunerea de desfiinţare totală sau parţială a înscrisului.

Textul mai jos :
Articolul 315 - Clasarea
(2) Ordonanţa de clasare cuprinde [...], precum şi dispoziţii privind:
d) sesizarea judecătorului de cameră preliminară cu propunerea de desfiinţare totală sau parţială a unui înscris;

succesiune2016 a scris:
Este fezabile o astfel de propunere?

Este o propunere care merita incercata !

P.s.
@succesiune2016, In plus, studiati si textul Capitolul IX - Procedura de confiscare sau desfiinţare a unui înscris în cazul clasării, respectiv Articolul 549^1, din C.pr.pen.
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2016
trandafir2, moderator
Eu raman la parerea ca plangerea penala nu ajuta in acest caz dar poate incerca.

Nu cred ca se va anula certificatul de mostenitor.
Se aduce atingere drepturilor civile si principiilor de drept...

Insa...nu cunosc practica judiciara in acest sens...care sa sustina ce zic eu sau ce ziceti dvs...
Nici nu am avut caz pe asa ceva pe noul cod...

Daca cunoasteti dvs. practica judiciara ar fi util sa o expuneti.

In plus, ceea ce aratam eu pe restul aspectelor ramane neschimbat pe parte civila chiar daca s-ar desfiinta certificatul de mostenitor.
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In primul rand ar trebui sa lamurim faptul ca practica judiciara nu este izvor de drept penal, insa legea este, iar eu am citat text de lege. Dar nu ma voi prevala de acest aspect si voi analiza speta prin prisma sugerata de dvs.

Insa...nu cunosc practica judiciara in acest sens...care sa sustina ce zic eu sau ce ziceti dvs...
Nici nu am avut caz pe asa ceva pe noul cod...

Nu este de mirare ca nu ati avut caz pe asa ceva pe noul cod ..., avand in vedere ca insasi institutia judecatorului de camera preliminara este foarte noua, si este firesc ca exemple similare de practica judiciara nu ne sunt la indemana, ca se le folosim intr-o argumentatie.

Acum ce se intampla? Art. 549^1 - Procedura de confiscare sau de desfiinţare a unui înscris în cazul clasării, din noul cod de procedura penala, este practic fără corespondent in vechiul cod de procedura penala, însă existau încă de atunci unele dispoziții corelative si anume dispoziţii complementare ordonanţei procurorului, asa cum bine stiti si dvs., Art. 245. care ne spunea ca:
Prin ordonanţa de încetare a urmăririi penale se dispune totodată asupra:
c1) sesizării instanţei civile competente cu privire la desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris.

Cu privire la textele de lege mai sus mentionate, inca din 2011 a existat o decizie relevanta in acest sens si anume Decizia ICCJ nr. 2 din 17 ianuarie 2011, privind recursul în interesul legii cu privire la interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 45 alin. 1 teza finală din Codul de procedură civilă raportat la dispoziţiile art. 245 alin. 1 lit. c^1) din Codul de procedură penală, asupra legitimării procesuale active a procurorului de a formula acţiunea civilă pentru desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris falsificat atunci când acţiunea penală s-a stins în faza de urmărire penală printr-o soluţie de netrimitere în judecată.

În care s-a plecat de la faptul că - în practica instanţelor judecătoreşti s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar în legătură cu interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 45 alin. 1 teza finală din Codul de procedură civilă raportat la dispoziţiile art. 245 alin. 1 lit. c^1) din Codul de procedură penală, asupra legitimării procesuale active a procurorului de a formula acţiunea civilă pentru desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris falsificat atunci când acţiunea penală s-a stins în faza de urmărire penală printr-o soluţie de netrimitere în judecată.
Și in final s-a deciz că :
Admit recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 45 alin. 1 teza finală din Codul de procedură civilă, raportat la dispoziţiile art. 245 alin. 1 lit. c^1) din Codul de procedură penală, stabilesc că:
Procurorul are legitimare procesuală activă de a formula acţiunea civilă pentru desfiinţarea, în tot sau în parte, a unui înscris falsificat, atunci când acţiunea penală s-a stins în faza de urmărire penală printr-o soluţie de netrimitere în judecată.

Mai mult, o jurisprudenta a existat inca de atunci cu privire la restabilirea situatiei anterioare si care a condus la anularea actului principal declarat fals, dar si al actului subsecvent acestuia.
(Curtea de Apel Timisoara, Sectia penala, decizia penala nr. 1142/R din 11 decembrie 2008)

Cautati dvs. decizia, eu doar va citez in ea - " S-a dispus anularea Certificatului de mostenitor nr. 82/06.07.2007 eliberat de BNP S.G. si a contractului de vânzare-cumparare autentificat sub nr. 1272/06.07.2007 de acelasi BNP ".

Nu cred ca se va anula certificatul de mostenitor.
Se aduce atingere drepturilor civile si principiilor de drept...

Si acum se naste intrebarea, fireasca zic eu : Daca se poate dispune restabilirea situatiei anterioare atunci cand termenul de prescriptie nu s-a implinit, sa zicem, cu o zi, de ce s-ar aduce atingere drepturilor civile si principiilor de drept...la o zi dupa implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale ?!?

Eu nu mi-am pus problema sa motivez astfel de actiuni (iar dvs. dupa cum ati spus n-ati avut ocazia), insa cel putin dpdv teoretic posibilitatea exista, si atata vreme cat userul spera ca este posibil, eu apreciez ca este posibil si dvs. admiteti ca ar putea sa incerce - De ce sa nu incerce ? Temei exista fara discutie !

P.s. alte detalii se gasesc si pe siteul ministerului public.
Pentru ca foarte probabil nu va reuși sa obțină ce vrea chiar dacă s-ar anula certificatul de mostenitor.

De aceea susțin ca nu ar avea finalitate practica chiar dacă s-ar anula certificatul de mostenitor.

Ar urma un proces civil.

Eu sunt de părere ca lucrurile trebuie gândite de la început pana la sfârșit și analizate detaliat în concret.

Sunt insa putini avocati care analizează totul de la început pana la sfârșit.

Doar anularea certificatului nu înseamnă nimic concludent.
Înseamnă un început...si atât...

Care va fi sfârșitul?
Cu privire la intrebarea pusa de dvs. in ultimul mesaj - " Care va fi sfârșitul? "
si avand in vedere, in mod corect, afirmatia dvs. - " E bine insa sa fiti atent deoarece daca platiti avocatul direct pentru proces si il pierdeti pierdeti absolut toti banii. "

Va intreb si eu : Dvs. cum credeti ca este mai bine sa mearga userul la avocat (?), avand in geanta o hotarare judecatoreasca care anuleaza Certificatul de mostenitor sau avand in geanta o dorinta de a anula un Certificat de mostenitor si un vis ca urmeaza sa il anuleze ?? Sincer, acum !

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana) ContSters222775 ContSters222775 Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista ... (vezi toată discuția)
Mostenitor fara mostenire!!! ancabratu ancabratu Buna ziua, Am si eu o nelamurire. Bunicii de pe mama au murit,astfel mama mea si sora ei au dreptul de mostenire. Mama mea e plecata in Italia si nu s-a ... (vezi toată discuția)