avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Marire salarii asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Marire salarii asociatie de proprietari

va rog sa imi spuneti daca majorarile de salar ale presedintelui asociatiei de proprietari (+casier, contabil, femeie de serviciu) propuse de comitetul executiv trebuie validate in adunarea generala.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 10:40, 23 Iulie 2020
Eu nu consider ca a scurta timpul de lucru, cum am sustinut si eu ca rezolvare a acestei probleme la un alt topic, ar fi o solutie. Cei ce lucreaza in asociatii traiesc in aceeasi societate cu cei pentru care lucreaza, platesc facturi la aceeasi furnizori si la aceiasi prestatori de servicii publice, cumpara din aceleasi magazine unde marfurile s-au scumpit de fiecare data cand s-a marit salariul sau pensia, sau a scazut TVA-ul, sau a mai scazut o data TVA-ul. Si acesti oameni trebuie sa simta ca sunt bagati in seama. Si ei sunt parte a procesului de inflatie.
Sunt multe de spus, dar ma opresc aici ca sa nu tulbur consecventa topicului.


Salut,
Doamna Elga sant partial de acord cu dvs,
dar dvs credeti ca e corect ca un administrator sau femeie de servici care da cu matura o data la 2 sau 3 zile da si cu mopul si lucreaza circa 10 ore pe saptamana sa ia salariu cu norma normala nu mai zic ca administratorul lucreaza 2 ore pe saptamana (vine marti la 18:00 si pleaca la 20:00)
si o data pe luna citeste contoarele.
Credeti ca e corect ?si mie miar conveni sa imi iau un job in care lucrez 8 ore pe luna si sa iau net aproximativ(nu stiu cat este netul la 1450)1050
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2017
fyeratanye, utilizator
Norma intreaga - in intelesul adevarat si fiscal al cuvantului - inseamna ca nu lucreaza in grupele speciale de munca, dar ca salariul pe care il ia este proportional cu numarul orelor lucrate efectiv.
De exemplu, daca are un salariu, norma-ntreaga, de 400 lei / luna pentru 2 ore / zi cum este scris in contract, inseamna ca, daca ar lucra 8 ore efectiv ar trebui sa aiba 1600 lei.

Da, e normal ca femeia de serviciu sa ia salariu cu norma-ntreaga deoarece nu lucreaza in grupele speciale de munca. Dar cat salariu are lunar, cat ia in mana si pentru cate scari, de cate etaje?

Administratorul nu ia salariu numai pentru activitatea de casierie si citire a contoarelor, ci si pentru activitatea de contabilitate sau activitatea de ordin tehnic pe care o desfasoara de cate ori este nevoie sa se faca lucrari de reparatii si alte chestiuni privitoare la intretinerea cladirii, activitati care nu sunt vazute sau nu se vrea sa fie vazute adeseori de catre proprietari.
Cine va scoate listele de intretinere? Cine va plateste facturile? Cine depune declaratiile la ANAF? Cine cumpara materiale de curatenie si altele asemenea? Cine se ocupa de modificarile in Revisal la ITM? Si inca alte activitati mai marunte si mai putin frecvente? Administratorul.

Daca v-ar conveni, de ce n-o faceti? Va spun eu:
- pentru ca trebuie sa obtineti atestat de la primarie. Nu este greu de obtinut, dar trebuie sa va sacrificati un pic din timpul liber ca sa faceti cursul de administratori imobile si apoi sa dati examenul la primarie.
- trebuie sa va pricepeti sa lucrati cu calculatorul. Nu sa scrieti texte, ci sa modelati si sa actualizati fisiere, rapoarte (formularele din dosarul lunar al asociatiei si listele de intretinere). Sau sa lucrati cu aplicatia gata facuta, cumparata de asociatie.
- trebuie sa va gasiti acest loc de munca si sa puteti sa va negociati un salariu de care sa nu va para rau mai tarziu c-ar fi prea mic;
- trebuie sa puteti sa va pastrati acest loc de munca, facand fata deselor ciocniri cu presedintele asociatiei, avand eventuale discrepante morale, intelectuale, dar mai ales profesionale cu acesta. El nu e obligat sa faca acest curs de administratie si, desi este obligat din pozitia pe care o are sa cunoasca legile dupa care se administreaza asociatiile de proprietari, nu le cunoaste si adeseori refuza sa citeasca macar un rand din acestea, considerandu-se atoatecunoscator si stapanul inelelor.
- trebuie sa puteti rezista la incidentele cu proprietarii sau chiriasii acestora pe diferite teme. Sa rezistati la amenintari, la insulte, chiar la atacuri fizice, la atacuri in gloata, la scuipaturi, la galagie la enervari gratuite, sursa in timp a multor boli pe care le veti capata.
- trebuie sa cunoasteti atat de bine legile care se aplica in activitatea asociatiei incat sa puteti convinge presedintele, comitetul executiv si chiar pe locatari sa renunte la atacuri ilegale asupra finantelor asociatiei. Sa va acoperiti de documente pentru fiecare banut intrat si iesit din contabilitate.
- si mai ales sa rezistati in fata puterii banilor de a va corupe. Credeti ca e usor? Teoretic este usor pentru ca fiecare om are tendinta de a se considera inger. Practic este foarte greu sa nu te lasi tentat de diavol. :)
In aceste conditii, aveti toata libertatea de a accede la calitatea de administrator. Nu va impiedica nimeni. Iar, daca o veti face, va mai trebui sa convingeti orice interlocutor ca va meritati banii pe care ii castigati din buzunarul lor.
Iar, daca nu veti reusi, si asta se va intampla in 100% din cazuri, va trebui sa acceptati anatema de a fi considerat din oficiu si pentru totdeauna un hot nedovedit.

Pentru toate acestea, zau ca, merita salariul de 1050 lei.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2017
elga50, moderator

@elga50,
Ma provocati si sper ca nu o sa mi se stearga postarea ca fiind pe langa subiect, dar am pornit de la topic:marire salarii asociatie de proprietari si am incercat sa raspund unui domn care m-a intrebat punctual - ce parere am...
Chiar nu m-am gandit, dar am sa fac o mica statistica pe tema numarului de pensionari din zona mea de activitate.
Cand m-am mutat eu in acest cartier, eram tanar si frumos, la 24 de ani, aproape la fel ca toti vecinii mei, majoritatea, usor mai in varsta, adica spre 30 de ani - dar cum am spus, chiar am sa fac o mica statistica. Acum toti suntem pensionari, amarasteni...
Nu am spus niciodata ca majoritatea acestor pensionari saraci ar muri de foame pe scarile blocurilor, insa - lucram cu materialele puse la dispozitie de catre institutiile abilitate ale statului care ne spun ca in RO - deci nu numai in Moldova, bravii nostri cetateni aloca pentru mancare cam 35-40% din resursele financiare de care dispun. Care ar fi aceste resurse financiare a majoritatii - cum am zis pensionari - cel mult 1000-1200 lei/luna, nemaivorbind de cei care au asa-zisele pensii sociale...
Chiar vreti sa merg mai departe si sa va spun care mai sunt cheltuielile acestor cetateni, cu medicamentele, cu utilitatile, cu taxele si impozitele catre stat? Mai are si romanul o sarbatoare crestineasca, o zi de nastere, mai boteaza un nepot... Nu mai vreu sa largesc discutia, ca deja m-am enervat. Doamna, traim la limita de jos a saraciei, daca si saracia are niste limite. Va rog sa ma credeti!
Am mentionat si in postarea de la care am plecat - de-a lungul a 45 de ani de serviciu, am trecut prin mai multe etape de marire a salariului si drept sa va spun, ne bucuram cu totii, asa ca per total inteleg si nu am nimic impotriva cresterilor salariale pentru cei care muncesc. Partea proasta este ca resursele financiare pe care le are statul sunt prost distribuite si cred ca intelegeti acest lucru. Atata timp cat tot felul de pitifelnici de la nu stiu ce autoritati de supraveghiere incaseaza 30-35 mii de euro lunar, eu am o pensie de 1200 lei, dupa 45 de ani de munca? Pai este normal ce se intampla in tara aceasta?
Sigur, observ ca abia copii nostri - cei care chiar vor sa munceasca - au inceput sa lucreze pe bani adevarati, dar majoritatea celor foatre tineri traiesc din salariul sau pensia parintilor sau bunicilor Pai este normal?
......................................................
La noi, dupa marire, o femeie de serviciu primeste 0,21 lei/mp SU si da, un salariu de 1072 lei in mana, pentru un program normal de 8 ore/zi.
Administratorul primeste 0,19 lei/mp SU - program aproape nonstop sa stie si cel caruia i-ati raspuns, foarte documentat. Sa stie si cei care ani de-a randul au sustinut ca la as. prop. personalul este platit regeste. Vai mama lor de regi !
Am observat postarea lui @Adriantot cu privire la costuri / apartament al ingrijitorilor de bloc; la noi „se pleaca” de la 3-5 lei pt. o garsoniera de 17 mp si se ajunge undeva la 10-15 lei pentru un apartament cu SU de 55-60 mp.Vorbesc despre ingrijitorii de bloc, sa nu se inteleaga altceva.
Tineti cont ca pensionarii despre care tot am vorbit locuiesc in blocuri la care SU a unui apartament este de 38 mp.

Stima,
Domnule Adam Grecu imi pare rau ca s a ajuns la o asemenea discutie , punctual ceia ce spuneti Dumneavoastra este foarte , foarte adevarat , acesta este adevarul , ca unii ( nu ma refer la Doamna elga pentru care am un respect aparte ) nu vad acest lucru sau se fac ca nu vad , este treaba domniilor lor .
Eu abia astept sa se tina adunarea generala sa le pot explica cam cum sta treaba si acest lucru se v a intampla daca o sa pot avea aceasta posibilitate sa nu patesc ca anul trecut cand nu mi s a dat voie decat 3 minute , caci fondul de salarii la ora actuala este peste 8000 lei iar cu aceasta marire cred ca depasim 10000 lei .
In concluzie , sunt total de acord cu cele spuse de Dumneavoastra si sper ca cineva se v a gandi si v a face dreptate !
O zi buna va doresc
Da, nu este nicio problema...
Inseamna ca la dvs., nu ingrijitorii de bloc fac diferenta. Cum spuneam, repartizarea resurselor se face in favoarea celor putini.
In AG trebuie sa votati proiectul BVC. Daca majoritatea celor prezenti il aproba, nu aveti ce face. Mai trebuie sa discutati problema si mai inainte de desfasurarea AG (la cotul blocului...).
Si atentie, marirea salariilor se face doar la personalul cu cim, nu la cei cu contracte de mandat.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2017
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine stabileste majorarea salariului presedintelui asociatiei de proprietari? GeorgetaAnca GeorgetaAnca Conform Legii nr. 196/2018 , cap. V, art. 58, (1) \"Presedintele asociatiei de proprietari si membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie de proprietari - salariu 2500 lei dida1076@yahoo.com dida1076@yahoo.com De cind sa pus o cucoana presedinte de bloc sint numai certuri in bloc si pe linga asta si-a pus si un salar de 2500ron pe luna ,stau 4 persoane la ia in bloc ... (vezi toată discuția)
Administrare condominiu poparlan poparlan este legala administrarea unui bloc de o firma, si daca da care sunt criteriile de care trebuie tinut cont la alegerea ei (vezi toată discuția)