avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Marire salarii asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Marire salarii asociatie de proprietari

va rog sa imi spuneti daca majorarile de salar ale presedintelui asociatiei de proprietari (+casier, contabil, femeie de serviciu) propuse de comitetul executiv trebuie validate in adunarea generala.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 10:40, 23 Iulie 2020
@ labloc a scris:
Daca VENITURILE nu exista, despre ce BUGET V/C vorbim?

Citatele cu articole provin din Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.
---- Art. 27. - Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
......
c) adopta si modifica bugetele de venituri si cheltuieli

... organ suprem de conducere al persoanei juridice de drept privat si fara scop lucrativ (VENITURI???)
De unde ati scos termenii acestia, ca ei nu sunt in lege?
Definitia este urmatoarea:
g) asociatie de proprietari - forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu

Profitul nu e acelasi lucru cu venitul.
Simplu spus: Venitul este orice suma de bani care intra in contabilitate fara a exista obligatia de a achita vreo factura a furnizorilor sau prestatorilor de servicii. Este averea proprietarilor care, intr-un fel sau altul, au contribuit cu bani in plus fata de facturile lunare de plata sau si-au inchiriat proprietatea comuna unor terti in schimbul unei chirii.
Profitul este ceea ce ar ramane din venit dupa ce s-au facut cheltuieli propuse in cadrul asociatiei, cheltuieli pentru intretinerea, repararea sau modernizarea proprietatii comune.
Asociatia nu face profit din ceea ce incaseaza de la proprietari pentru fondurile asociatiei, deoarece intotdeauna va fi ceva de reparat in proprietatea comuna.
La limita, pentru sumele obtinute din chiria luata unor terti externi pe antene, sume necheltuite, acelea se considera totusi profit si sunt impozitate ca atare de ANAF. Asociatiile depun declaratia pentru impozitul pe profit.
Asociatia de proprietari are dreptul sa impuna penalizari:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Restul afirmatiilor dv. sunt interpretari subiective la care nu am comentarii.

Interventie moderator
Daca vreti sa invatati ceva din acest forum este in regula, daca, insa, doar vreti sa fiti un Gica-contra nedocumentat, atunci n-o sa vi se mai raspunda si in timp veti ramane fara interlocutori..

@labloc,
Am o rugaminte: va rog opriti-va din comentarii pana nu este prea tarziu. Aveti multe lacune legislative si incurcati marfa cu ambalajul.
Pot sa inteleg ceea ce spuneti, doar pana la un moment dat, insa dvs. continuati sa emiteti tot felul de definitii care nu au nicio legatura cu realitate.
Daca aveti impresia ca aveti dreptate, uitati, aveti posibilitatea sa participati la dezbaterile publice care se fac, de obicei inainte adoptarii unei noi legislatii. Va prezentati acolo sau trimiteti la emitent ceea ce dvs. intelegeti din ceea ce se vrea a fi legiferat.
Noi aici pe forum, chiar ca ne dam cu parerea si nimic mai mult. Pornisem de la alta idee - tematica: Marire salarii asociatie de proprietari . Daca aveti ceva de spus, dati-ii drumul la comentarii, dar nu asa:
... Inainte de desfasurarea adunarii generale, in temeiul art. 10 (1) din Legea 230/2007, solicitati in scris presedintelui sa va puna la dispozitie cererile motivate ale personalului angajat cu CIM cu privire la cresterea salariului. Solicitati presedintelui sa va dea numar de inregistrare sau comunicati prin posta, prin scrisiare recomandata cu valoare declarata.


In virtutea discutiilor despre salarii, acum la aparitia HG nr. 1 / 2017, presedintele com. executiv este obigat sa alinieze salariul angajatilor as. prop. la valoarea de 1450 lei/luna pentru un program normal de lucru de 8 ore, da? Pai ce sa mai solicite tanti Maria in AG, ? Sa vada ordonanta, sa intrebe vecinii daca sunt de acord? Sa ce?
Vai mama noastra de comentarii !
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Citez din expunerea de motive a proiectului de act normativ care va abroga Legea 230/2007 si NM de aplicare:
În acest context, se constată că legislaţia în vigoare nu asigură un cadru de organizare funcţional al asociaţiilor de proprietari, iar relaţiile reglementate dintre structurile asociative din cadrul condominiilor şi autorităţile administraţiei publice s-au dovedit a nu fi funcţionale.

Privitor la termenul privat: Daca asociatia de proprietari NU este de drept privat, rezulta ca este de drept public? Cunoasteti alta forma? Nu fac decat sa intreb, in scopul de a-mi imbunatati cunostintele juridice lacunare, recunosc. Vezi art. 1 alin. 2) din OG 26/ 2000.
Conform definitiei juridice: activitate fara scop lucrativ = nu se urmareste obtinerea unui profit!
Asociatiile de proprietari au ca scop al infiintarii si urmaresc obtinerea de profit? Cum? De unde?
In Statutul Asociatiei de proprietari unde locuiesc de 48 de ani, si unde am fost administrator timp de sase ani, scrie asa: Asociatia de prop. bloc x este asociatie juridica romana de drept privat, non-profit, non-guvernamentala, apolitica, cu scop socio-administrativ.
Precizez ca Asociatia a fost infiintata in anul 2003, detin incheierea de sedinta.
Asadar, privitor la salarii, in opinia mea, administratorii de imobile TREBUIE sa fie PFA.
Va asigur ca cunosc Legea nr. 230/2007 si ale sale NM, Legea nr. 277/12.11.2015, Legea nr. 34/ 11.03.2015, Legea nr. 17/ 11.03.2016, OG 26/2000 si prevederile codului civil intrat in vigoare la data de 01.10.2011, Sectiunea a-3-a, ca pe poezie.
Despre marfa vs ambalaj, inteleg ca pe acest forum au loc discutii civilizate si fara atentionari (nu le consider amenintari) de genul ..."va rog opriti-va din comentarii pana nu este prea tarziu".
Al dumneavoastra, la bloc.
Cine a zis ca asociatia de proprietari nu este de drept privat? Unde ati vazut aceasta argumentare?
Asociatiile de proprietari se conduc dupa Legea 230/2007 si normele de aplicare ale ei cuprinse in HG 1588/2007.
Nu alte legi si ordonante.
Legea 230/2007
Art. 35. - (1) Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile, fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari ori care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract.
Pentru cunostinta cititorilor si comentatorilor ...
Legea nr. 34/2015 pentru completarea art. 36 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 172 din 12 martie 2015.
Articol unic. - La articolul 36 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, cu modificarile ulterioare, dupa litera f) se introduce o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins: „g) informarea trimestriala, in scris sau prin posta electronica, a proprietarilor, membrii asociatiei de proprietari, cu privire la situatia financiara cuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de proprietari, sub semnatura proprie si contrasemnata de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietari.”


Legea nr. 277/2015 pentru completarea art. 10 din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 847 din 15 noiembrie 2015.
Articol unic.
La articolul 10 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
(2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor."


Legea nr. 17/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
În vigoare de la 11.03.2016
Articol unic.
Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. După articolul 48 se introduce un nou articol, articolul 481, cu următorul cuprins:
Art. 481.
Asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conţine şi va arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari."
2. La articolul 56 alineatul (1), după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
g) neîndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 481."
3. La articolul 56 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
a) faptele prevăzute la lit. a), b), c) şi g) se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;".
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


Codul civil adoptat prin Legea nr. 287/2009, intrat în vigoare la data de 01.10.2011, CARTEA a III-a/ Despre bunuri/ TITLUL I/ Bunurile şi drepturile reale în general/ CAPITOLUL IV/ Proprietatea comună/ SECŢIUNEA a 3-a/ Coproprietatea forţată/ §2. Coproprietatea asupra părţilor comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente/ II. Drepturile şi obligaţiile coproprietarilor/ Exercitarea dreptului de folosinţă/ Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, vezi art. 654 (2).

Am avut speranta ca pe siteul Avocatnet.ro #italia voi acea ceva de invatat ...cer iertare moderatorului pentru deranj.

Alte discuții în legătură

Cine stabileste majorarea salariului presedintelui asociatiei de proprietari? GeorgetaAnca GeorgetaAnca Conform Legii nr. 196/2018 , cap. V, art. 58, (1) \"Presedintele asociatiei de proprietari si membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie de proprietari - salariu 2500 lei dida1076@yahoo.com dida1076@yahoo.com De cind sa pus o cucoana presedinte de bloc sint numai certuri in bloc si pe linga asta si-a pus si un salar de 2500ron pe luna ,stau 4 persoane la ia in bloc ... (vezi toată discuția)
Administrare condominiu poparlan poparlan este legala administrarea unui bloc de o firma, si daca da care sunt criteriile de care trebuie tinut cont la alegerea ei (vezi toată discuția)